Doomsday Celebration Fest IV: onaards feestje in P60

Donkere wolken pakken zich samen boven Amstelveen. 12 oktober staat de argeloze inwoners een onaards feestje te wachten. Doomsday Celebration Fest VI brengt vijf kwaardaardige bands naar het lokale P60. 

Het is zwart en het komt uit Portugal. Black Cilice (bespaar je de moeite voor een klik op de link: de Facebookpagina is sinds december 2012 niet meer bijgewerkt) meldt zich voor het tweede optreden op poldergrond ooit. Al minstens tien jaar (of misschien langer) heeft dit altijd schaduwrijke Portugese raadsel een monolithisch oeuvre opgebouwd dat het moderne, doch authentieke, ruwe black metal landschap is gaan definiëren. De laatste twee albums hebben zelfs een wat breder publiek bereikt. Maar dat heeft niets veranderd aan de visie en denkwijze. Op 12 oktober komt Black Cilice naar P60 voor een exclusieve unieke fly-in show, ter presentatie van het gloednieuwe album.

Het mysterieuze Heinous steekt de grens over vanuit België voor het eerste Nederlandse optreden ooit. Mysterieus, omdat het gissen is naar de identiteit van deze snoodaards, speelt Heinous black metal in zijn puurste vorm waarbij een band als Paragon Impure ten tijde van diens opus magnum To Gaius! niet veraf is. Maar ook de eerste releases van Nidrosian black metal-bands als Dark Sonority en Kaosritual of Possession schijnen door. Alsmede wat Sargeist tijdens schaarse momenten van minder gas op de plank. Heinous is no nonsense ketelmuziek van de zwartste soort.

De ideeën voor Wrang waren er al langer, maar pas in 2014 werd het serieus met de blackmetalband uit Utrecht. Zanger/gitarist Galgenvot (Iron Harvest, Nevel) en drummer Valr (Iron Harvest, Grafjammer, Weltschmerz, Wesenwille) begonnen met het maken van rauwe black metal, kregen gezelschap van Eitr (ex-Weltschmerz) en brachten eerder dit jaar het heerlijke Domstad Swart Metael uit, niet veel later gevolgd door een split met Grafjammer: Koude Gracht, Gramme Werf.

Grafjammer claimt ‘primitieve Nederlanstalige necrorock te maken’ en dat al twee platen en twee splits lang, waaronder een samenwerking met een ander pareltje uit het Utrechtse blackmetalwereldje: Wrang. Het eerste album, Koud Gemaakt uit 2015, werd satanisch grijnzend onthaald door Zware Metalen, maar onlangs kregen we het warm omdat de band op een benefietavond in de Rotterdamse Baroeg stond. Stiekem blijft het credo van Grafjammer wel: Blijf kalm en haat alles.

Häxenzijrkell uit Duitsland maakt het graag onaards en desoriënterend. Vol dreiging, vrij van sympathie en warmte, gloeiend met een ziekelijk helse licht, wervelend met sensaties van chaos die een gevaar vormen voor uw lichamelijke en geestelijke gezondheid. Een cadans van onheilspellende, langzaam rockende beats komen veel vaker voor dan dat de band weg galoppeert; sombere, beklemmende, vervormde riffs, gekreun, ellendig gehuil en vluchtige scherven van rauwe melodie, voeren de toehoorder weg naar een plaats waar zwarte magie graven opent en verschrikkingen opduiken. Haakse akkoordenschema’s roepen visioenen op van demonen die vrolijk lachen om menselijke ellende, of heksen die zweven in een dans boven de grond, hoog op een berg van middernachtgekte. Daar zou menig raadsel zich moeten ontvouwen…

Links: