Ceremony met nieuw album op heerlijk Haags avondje

Eindelijk is hij daar! Dertig jaar na de oprichting van de band en vier jaar na de heroprichting, presenteert deathmetalband Ceremony het tweede album Retribution. De eerste gelegenheid om het werk ‘officieel’ live te horen: vrijdag 15 maart in Musicon in Den Haag. Omdat ook Mouflon en Faal aanschuiven, wordt dat een heerlijk avondje. 

Met oude krachten Micha Verboom (vocalen), het gitaarduo Peter Verhoef en Johan van de Sluijs en nieuwelingen Bas Dubbelman (drums) en Zom Nius (bas), is Ceremony klaar om de wereld alsnog te veroveren. De band werd in 1990 opgericht in Ridderkerk, schopte het met Victims of Morbidity tot Demo van de Maand in Aarschok/Metal Hammer en haalde met debuutplaat Tyranny from Above een keurige 8,5 in datzelfde blad. Er volgden optredens met onder meer Master, The Gathering, Dead Head, Beyond Belief en Officium Triste.

Helaas viel de band in aanloop naar de opnamen van het tweede album uit elkaar. Het is twintig jaar later als Peter Verhoef zijn band nieuw leven inblaast. Tyranny from Above wordt in een geremasterde versie opnieuw uitgebracht en met twee verse krachten ligt er nu Retribution. No rest for the wicked, Ceremony is back!

Mouflon is er nog maar net. Na drie demo’s bracht de Arnhemse band vorig jaar de enthousiast onthaalde debuutplaat Devastations uit. Dat de mannen Entombed, Dismember, Grave en Asphyx als voorbeelden hebben, is goed te horen, want de plaat is een genot voor de old-school deathmetalliefhebber, die ook graag doom en thrash aan het menu toegevoegd ziet. Maar pas op: live is Mouflon een beest van band. Met de nodige ervaring bovendien: bassist Tijl speelt ook in Into the Arcane en gitarist Richard bij Dead End.

Opener op het fraaie avondje der betere muziek in Den Haag, is Faal. De band met de meeste platen: drie. De laatste, funeraldoom/deathmetaltopper Desolate Grief, eindigde hoog in menig Jaarlijst en haalde een indrukwekkende score bij Zware Metalen. Faal live zien is een onvergetelijke ervaring, waarin randzaken als tijd en locatie verdwijnen. Dat bleek vorige maand maar weer tijdens Doc’s Blackfest II in Willemeen in Arnhem, waarin de Bredase band ‘de argeloze toeschouwer bij de strot weet te grijpen door een zodanig ongekende hoeveelheid emotie en gevoel in de muziek te stoppen dat het een rotsblok nog tot huilen aanzet.’

De liefhebber weet wat hem te doen staat: vrijdag naar Musicon in Den Haag. Kaarten voor het bespottelijk lage bedrag à 5 euro, zijn verkrijgbaar bij de entree.

Links: