Britse progtop verzamelt zich in Duycker

De liefhebber van de betere progressieve rock en metal heeft 6 april al weken met rood omcirkelt in de agenda staan. Duycker in Hoofddorp houdt dan A British Prog Invasion XL: een heerlijk festival met vijf topacts uit de frontlinies van de Engelse progressieve rock en metal, aangevuld met de fine-fleur van Nederland. Een vooruitblik.

Milky Way Gas Station uit Alkmaar en Amsterdam opent zaterdag het bal. De band is al een tijdje actief, maar lanceerde pas in 2017 in eigen beheer Somewhere/Anywhere. De plaat scoorde goede hogen ogen bij de liefhebbers en in recensies werd gestrooid met namen als Rush, Anathema en Porcupine Tree. Hoogtepunt van het album: de 27 minuten durende afsluiter Telescope Sight.

De roaring twenties vormen de belangrijkste inspiratiebron voor The Dame: verborgen drinklokalen, rokerige nachtclubs, sterke drank in koffiebekers en natuurlijk sexy en stijlvol geklede dames en heren. The Dame maakt een sexy versie van progressieve rock en liet dat horen op debuutplaat Losing Sight of What You Want uit 2018. Niet verrassend: de band wordt aangevoerd door zangeres Marian van Charante…

Het Londense Kyros is de eerste Britse band van de dag. Deze mannen haalden hun inspiratie bij zowel Depeche Mode en Kate Bush als meer post-progressieve en alternatieve rock als Muse en Porcupine Tree. Naast twee albums, leverde het de band plekken op prestigieuze festivals in Groot-Brittannië, Duitsland, de Verenigde Staten en nu ook Nederland. Liefhebbers van het werk van Neal Morse, Pink Floyd en Dream Theater moeten zorgen dat ze zaterdag vooraan staan.

GU-RU uit Leicester beweert ‘technicolour wizard disco’ te maken en dat zit dichterbij de waarheid dan het op het eerste gezicht lijkt. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar Kingdom Within, van het nog te verschijnen album Tales from the Ashram: het eerste volledige album van de band, na een aantal singels en EP’s. Inderdaad: zangeres Naomi Perera bedient zich graag van de fluit.

Moonparticle is het project van gitarist Niko Tsonev, vooral bekend van Steve Wilson Band en Lifesigns. Moonparticle is ontstaan toen Tsonev in 2016 door een depressie ging en het resultaat is Hurricane Esmeralda, waarvoor de gitarist rijkelijk putte uit de contactenlijst in zijn telefoon. Tsonev overwoog even in zijn eentje op pad te gaan om met gitaar en laptop de muziek van Hurricane Esmeralda te brengen, maar heeft toch een band om zich heen verzameld.

De Bedfordshireboys van HeKz combineren klassieke heavy metal met het betere progwerk. Liefhebbers van zowel Iron Maiden als Dream Theater zullen met de drie albums die de band tot nu toe uitbracht uit de voeten kunnen. In de praktijk betekent dat heerlijk dubbel gitaarspel gecombineerd met de opzwepende tonen van een Hammondorgel. Het maakt HeKz tot één van de vaandeldragers van de Britse scene.

IO Earth uit Birmingham en is de afsluiter van A British Prog Invasion XL. De band heeft de meeste albums (vier) uitgebracht en brengt de meeste muzikanten (zeven) op het podium. IO Earth gooit al sinds 2009 hoge ogen met diens combinatie van verschillende muziekstijlen. Zelfs voor jazz, dance en world music draait het gezelschap de hand niet om, maar altijd steekt die heerlijke progressieve rock de kop weer op. Daarbij worden zware zaken niet uit de weg gegaan: Find A Way van het laatste album Solitude, draait om depressie, hulpeloosheid en zelf-mutilatie:

Naast al het muzikale geweld is er nog veel meer te zien en doen in Duycker. Zo wordt het Duyckercafé omgedoopt tot een Engelse pub, waar je terecht kunt voor pubfood en een pint of pale ale, een mini-editie van Music Talks, waarin muzikanten aan de tand worden gevoeld over carrière en creativiteit, inspiratiebronnen en toerbelevenissen door Patrick Lamberts van Aardschok. Verder zijn er clinics, akoestische shows, signeersessies en een CD- en merchandisemarkt. Het café en de Music Talks is gedurende het gehele festival ook zonder ticket gratis toegankelijk voor publiek.

Links: