Black metal battle – halve finale

Het is alweer meer dan een jaar geleden dat Zware Metalen de ‘death metal battle’ organiseerde. Weet u het nog? Zestig bands streden om de titel van beste deathmetalband aller tijden waarbij alle bezoekers en stemmers op onze Facebookpagina de touwtjes volledig zelf in handen hadden. Omdat Facebook tegenwoordig geen polls meer opteert, maar vooral omdat we het initiatief graag in eigen handen hebben en het jullie iets makkelijker willen maken dan tijdens de vorige editie, geven we in 2021 een vervolg aan die battle!

Dit keer spelen we namelijk de black metal battle. Wederom maken 64 bands deel uit van deze totale titanenstrijd en mag jij als bezoeker van Zware Metalen stemmen op je favoriete bands. Alle bands zijn gekozen door de redactie van Zware Metalen en uiteraard hebben we keuzes moeten maken om tot een aantal van 64 te komen. Vervolgens zijn de battles random uitgeloot.

Terwijl de ene na de andere favoriet (Bathory! Watain! Mayhem!) sneuvelde en ook Nederland’s trots Carach Angren en Vlaanderen’s beste Wiegedood afvielen, kwam het tot een kwartfinale met enkele verrassingen. Zo bleef Dimmu Borgir steeds in de race en overwon Gorgoroth. Verder toch wel opmerkelijk: zes Noorse bands haalden de laatste acht, waar alleen Dark Funeral de Zweedse black metal eer hoog hield en Mgła de Poolse.

Dimmu Borgir @ 013 Tilburg. Foto: Jurgen van Hest

En nu! Op naar de halve finale! Want inmiddels zijn er weer vier band gesneuveld en… hebben de Noren alle buitenlandse concurrentie geëlimineerd. En hoe! Dimmu Borgir won overtuigend van Dark Funeral (56,7 om 43,3 procent van de stemmen). Exit Zweden dus. Hejdå! Het onderonsje tussen Satyricon en Immortal werd beslist door de band waarvan de status momenteel onduidelijk is: Immortal. Taake, vaandeldragers van de True Norwegian Black Metal, waren geen enkele partij voor het machtige Emperor, dat twintig jaar na de laatste plaat nog steeds tot de verbeelding spreekt. De échte spanning zat ‘m in de strijd tussen Gorgoroth en Mgła. Beide bands gaven elkaar geen duimbreedte toe en uiteindelijk finishten de Noren als eerste (51,4 om 48,6 procent). Exit Polen. Żegnaj!

En dan nu! Stemmen in de halve finale. Noren tegen Noren tegen Noren tegen Noren. Kan Dimmu Borgir blijven verrassen tegen Immortal? En weet Gorgoroth het grote Emperor te vloeren? Het woord is aan u!

Stemmen kan tot zondag 10 oktober 12:00.

Ronde 4

  • Dimmu Borgir (56,7%, 204 stemmen)

  • Dark Funeral (43,3%, 156 stemmen)

Ronde 4

  • Immortal (53,1%, 191 stemmen)

  • Satyricon (46,9%, 169 stemmen)

Ronde 4

  • Emperor (78,1%, 281 stemmen)

  • Taake (21,9%, 79 stemmen)

Ronde 4

  • Gorgoroth (51,4%, 185 stemmen)

  • Mgla (48,6%, 175 stemmen)

Totaal: 360 stemmen

Je kunt niet meer stemmen!