Rush-drummer Neil Peart overleden

Gisteren is bekend geworden dat Neil Peart dinsdag 7 januari is overleden. De invloedrijke drummer van de Canadese grootmeesters van de progressieve (hard)rock Rush was al enige tijd ernstig ziek. Hij werd 67 jaar.

Peart vervoegde zich in 1974 bij Rush nadat die band eerder dat jaar zijn debuutalbum had uitgebracht. Met Peart als drummer (en als belangrijkste tekstschrijver) maakte de band een aanzienlijke ontwikkeling door en werden achttien studio albums uitgebracht, waaronder progressieve mijlpalen als 2112 en Moving Pictures. Op die laatste plaat staat misschien wel de bekendste song van de Canadezen: Tom Sawyer. Het is dit nummer, en met name het drumwerk daarin, dat in condoleances van mede-muzikanten wordt genoemd.

Rush verkocht tot op heden (naar schatting) meer dan veertig miljoen albums en werd in 2013 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Na tientallen jaren van grote optredens kondigde de band aan dat “R40 live” de laatste omvangrijke tour zou worden die men zou ondernemen. De tournee werd op 1 augustus 2015 afgesloten. Het optreden van die avond zou het laatste optreden van Rush blijken te zijn.

Inmiddels hebben vele collega-muzikanten onder wie Paul Stanley en Gene Simmons (KISS) en Kirk Hammett (Metallica) met droefenis gereageerd op het overlijden van Neil Peart.  Scott Ian (Anthrax) noemt hem in zijn reactie ‘The greatest of all time‘ terwijl King Diamond ons mee wil geven: ‘He will forever remain at the top of my list. Farewell to a true king‘.

Link:

Rush Facebook