RIP: FortaRock

Het hing al een beetje in de lucht en nu is het ook definitief: er komt geen nieuwe editie meer van FortaRock in Nijmegen. Na tien edities is het klaar, zo heeft de organisatie laten weten.

Op de eigen Facebookpagina schrijft de organisatie:

Het heeft even geduurd voordat de knoop definitief doorgehakt was en het is dan ook met pijn in ons hart om te moeten mededelen dat er in 2020 geen FortaRock festival gaat plaats vinden. Dit is zeker geen makkelijke beslissing geweest, maar na tien geweldige edities hebben we alles bereikt wat we voor ogen hadden met dit festival. De heftige concurrentie, stijgende gages plus prijzen in het algemeen en dit alles in combinatie met strengere regelgeving, maakt het steeds moeilijker om een festival te organiseren zoals wij dat voor ogen hebben.

Maar niet getreurd, jullie zijn nog niet van ons af! Inmiddels ligt onze focus namelijk al op nieuwe spannende projecten en uitdagingen. Er is in onze ogen nog genoeg onontgonnen terrein waar kansen liggen met betrekking tot het heavy genre. Daarnaast blijven we uiteraard de reguliere clubavonden organiseren. We hopen jullie dus snel weer te zien en tot die tijd: stay heavy en bedankt voor jullie rotsvaste vertrouwen!

FortaRock kende een bewogen geschiedenis. De eerste editie van het festival werd in 2009 gehouden in Park Brakkenstein. Daar vonden ook de edities van 2010, 2011 en 2012 plaats. Onder de naam FortaRock XL verhuisde het festival in 2013 naar het veel grotere Goffertpark in Nijmegen. Daar werden ook de volgende edities georganiseerd, met die van 2016 verspreid over twee dagen. Na een jaar pauze keerde het festival vorig jaar weer terug.

De editie van dit jaar kende een lastige voorbereiding met tegenvallende kaartverkoop en afhakende headliners. Zware Metalen had desalniettemin een prima zaterdag en zondag. In de loop de jaren traden op FortaRock onder meer op: Moonspell, Satyricon (2x), Bullet For My Valentine, Suicidal Tendencies (2x), Killswitch Engage, Kreator (3x), Fear Factory, Behemoth (3x), Watain (2x), Hail of Bullets, Arch Enemy, Immortal, Parkway Drive (3x), Paradise Lost, Tryptikon, Gojira (3x), Ghost (2x), Slayer (2x), Machine Head, Lamb of God (2x), Anthrax (2x), Trivium (2x), Meshuggah (2x), Steel Panther, Devin Townsend Project, Asphyx, Rammstein, Volbeat (2x), Motörhead, Opeth (2x), Mastodon, Amon Amarth (3x), Hatebreed, Amenra, Entombed, Iron Maiden, Alter Bridge, Dimmu Borgir, Sabaton, Carcass, Slipknot, Epica, Godsmack, Papa Roach, Exodus, Converge, Abbath, Avatar (2x), Baby Metal, Dark Funeral, King Diamond, Legion of the Damned, Megadeth, Obituary, Within Temptation, Alestorm, Body Count, Nightwish, Thy Art Is Murder, Hammerfall, Children of Bodom, Amorphis, Bloodbath, Myrkur en Batushka. Met het wegvallen van FortaRock heeft Nederland dus geen aansprekend weidefestival met een zekere internationale allure in de zomer meer.

Links: