RIP: Burzum (1991-2000, 2009-2018)

Het invloedrijke blackmetalproject Burzum is niet meer. De – en dan drukken we het mild uit – grillige multi-instrumentalist en zanger Varg Vikernes heeft op de voor hem bekende wijze afscheid genomen van een geschiedenis van in totaal bijna 20 jaar: door het een trap na te geven met het volgende statement:

“I can add that to you, Burzum is a music project. Some like it, others don’t. OK. But to me, Burzum is my painful past in a reeking bog, that took me many years to get out from — and when I finally did, I just ended up in a new bog.

Burzum was never my choice of life. I didn’t even want to become a musician. It was just something I did whilst waiting for something that never came — and that never could come.

“I have left all reeking bogs, and I have moved on…

“Bye bye Burzum. See the sun rise and see her banish all the darkness of this world.”

Varg Vikernes

Burzum (‘duisternis’ in de Zwarte Taal van de orks in Mordor in J.R.R. Tolkiens meesterwerk In de Ban van de Ring. Varg Vikernes, geboren als Kristian Vikernes, neemt het pseudoniem van de ork Grishnákh uit het boek aan en noemt zich Count Grishnack)  zag het levenslicht in 1991. Het gelijknamige debuutalbum verschijnt een jaar later en was van grote invloed binnen de black metal. Ondertussen is Vikernes als bassist toegetreden tot Mayhem. De baspartijen op De Mysteriis Dom Sathanas uit 1994 zijn van zijn hand.

In augustus 1993 vindt Mayhem-gitarist Øystein Aarseth, beter bekend als Euronymous, de dood tijdens een ruzie met Vikernes. In mei 1994 krijgt het Burzum-opperhoofd een celstraf van 21 jaar voor moord en het in brand steken van drie kerken. Voordat hij de cel ingaat, worden er nog drie Burzum-platen en een EP opgenomen. Het album Filosofem uit 1996 geldt daarbij als een waar meesterwerk. Tijdens zijn gevangenschap brengt Vikernes met Burzum twee platen uit. Omdat hem de toegang tot allerlei instrumenten wordt ontzegd, worden het albums vol instrumentale ambient. Nog tijdens zijn gevangenschap, in 2000, maakt Vikernes bekend met Burzum te stoppen. Hij vindt dat zijn filosofie verkeerd werd geïnterpreteerd door ‘domme fans die zich vooral bezighouden met black metal en satanisme.’ 

In 2009 komt Varg Vikernes vervroegd vrij. Een jaar later blaast hij Burzum nieuw leven in. In een tijdsbestek van drie jaar verschijnen er drie albums vol onvervalste black metal en werden de eerste twee platen opnieuw opgenomen. In 2013 is het feest alweer voorbij: op het YouTube-kanaal van Vikernes verschijnt het korte instrumentale nummer Back to the Shadows, dat wordt aangekondigd als de laatste metaltrack van Burzum.

Dat blijkt te kloppen. Het album Sôl Austan, Mâni Vestan uit 2013 is weer volledige instrumentale ambient en dat geldt ook voor opvolger The Ways of Yore een jaar later. In 2015 verschijnen er nog enkele digitale singles die voortborduren op de stijl van de twee laatste Burzum-albums. In juni 2018 behoort Burzum wederom tot het verleden.

Links: