Pestilence US-tour afgezegd na aanval MetalSucks-blog

Het is al langer bekend dat het Amerikaanse blog MetalSucks zichzelf een zekere gradatie van moraalridderij aanmeet. De schrijvers achter de website krijgen een voldaan gevoel van het oprakelen van oude incidenten of het negatief spinnen van gebeurtenissen. De volgende aflevering in de serie aantijgingen: de Nederlandse deathmetalgrootheid Pestilence. De Facebookpagina van de band en zanger/gitarist Patrick Mameli werd namelijk afgestruind tot er iets gevonden werd dat verkeerd geïnterpreteerd kon worden. En iets gevonden werd er: ongeveer tien maanden geleden reageerde de gitarist en zanger als volgt op een ludieke reactie, geplaatst bij een foto van Mameli met dreads:

 

 

Op basis van een dergelijke kortzichtige vertaling, waarbij het Nederlandse woord ‘neger’ (dat niet per se een negatieve connotatie heeft) wordt omgezet in het ontzettend beladen, Amerikaanse woord ‘nigger’, vond Metalsucks dat het genoeg materiaal had om wereldwijd aan de bel te trekken. Daarbij ging het voor het gemak even voorbij aan het feit dat het Nederlandse woord ‘nikker’ dezelfde lading heeft als het Amerikaanse woord ‘nigger’, en niet ‘neger’. Complete spin dus, Google Translate wordt bedankt!

Daar houdt het echter niet op. Het blog vond ook nog wat berichten over een zekere Amerikaanse president en een Joodse ambassade in Israël. Het volgende, breed uitgemeten artikel verwijt de bandaanvoerder van het gebruiken van racistische terminologie, het steunen van Trump (alsof dat een vergrijp zou zijn) en het spelen met Joodse stereotypen. Nogmaals: Zware Metalen heeft geen politieke smaak, maar wie serieus in de feiten duikt, vindt hier niets meer dan geforceerde fabricatie van MetalSucks.

Het probleem is dat het artikel wel meteen echte consequenties heeft gehad. Ondanks het ontkennen van de aantijgingen van MetalSucks is de Amerikaanse tour van Pestilence meteen afgeblazen door de boeker. Patrick Mameli bracht de volgende boodschap:

“Thanks to metalsucks and their followers, our US minitour has been cancelled by our U.S. promotor. We are saddened by this and how people believe a shady person, to say the least, over us/me. 30+ years of Death Metal, and never one accusation of racism, nazism or sexism. What a joke. Pestilence’s line up has always been international. How can that be racist? Good job done metalsucks and the people involved in trying to slander us. Pestilence wil remain with pride and dignity. We love ALL our fans worldwide. No matter race, culture or any difference. Together we stand tall.”

 

Het boycotten van MetalSucks? Dat leek ons een paar maanden geleden al een goed idee. Na deze lastercampagne nog meer.

Links: