Into The Grave 2019 op een andere locatie?

Lees hier ons verslag van Into The Grave 2018: vrijdag

Lees hier ons verslag van Into The Grave 2018: zaterdag

Het zal menig festivalbezoeker niet ontgaan zijn dat in de marketing voor de volgende editie van Into The Grave niet gespecificeerd wordt waar het evenement precies plaats zal vinden. Organisatoren (niet alleen van de metalfestivals, maar ook Psy-Fi en Promised Land) klagen dat de gemeente van Leeuwarden in de weg zit. Suksawat, een regionale krant, vroeg Into The Grave-voorman Paul van Berlo om opheldering:

“Op zich zitten we hier goed. Het is een unieke locatie voor zo’n feest, prima bereikbaar en je hebt meteen parkeerruimte direct onder het terrein zelf. Maar we hebben wel ambities en die kunnen we momenteel niet in Leeuwarden waarmaken.”

Het festival wil inzetten op een opschaling naar zevenduizend bezoekers met meerdere podia, maar in Leeuwarden blijkt dat lastig te realiseren. Naar verluidt behoren Drachten, Heerenveen of Burgum tot de alternatieven. Ook wordt de gemeente van Leeuwarden verweten dat het hinderlijk is en het festivalklimaat niet voldoende ondersteunt. Als gevolg hiervan ging City Rock dit jaar niet door omdat niet op tijd een vergunning gegeven werd toen Madness op een andere datum gestrikt kon worden.

Wanneer van Berlo gevraagd wordt of de locatie De Groene Ster een optie is, reageert hij laconiek: “… ik heb geen zin om elke week naar de rechtszaal te moeten komen vanwege een of andere pijlstaartboomkever die er misschien zit.”. Dat geeft het vertrouwensniveau in de instanties wel weer. Of Into The Grave 2019 zoals vanouds plaats zal vinden aan het Oldehoofsterkerkhof ligt dus nog in het midden door zowel de onkunde van de gemeente Leeuwarden als de expansiedrang van de organisatie.

Volgens Sjoerd Feitsma, wethouder in Leeuwarden, is de insteek dat het festival in de stad blijft. In het najaar gaat de gemeente met de organisatoren in gesprek: “Dan kunnen ze zelf vertellen waar ze tegenaan lopen en wat de redenen zijn dat ze eventueel willen vertrekken. Het uitgangspunt blijft dat we ze hier willen houden.”

[11-08-2018]

Terwijl Into The Grave 2018 nog in volle gang is, zijn er al details voor de volgende editie bekend gemaakt. de 2019 editie zal plaatsvinden op 9 & 10 augustus en niemand minder dan Testament is de eerste naam die bekend gemaakt is.

Hier alvast een voorproefje:

Links: