Bandleden Decapitated vrij

Je verwachtte het… wel. Alle bandleden van Decapitated zijn vrij. De aanklachten van verkrachting en kidnapping zijn ‘in het belang van het vermeende slachtoffer’ komen te vervallen, waardoor het niet eens tot een proces is gekomen. De heren zijn vrij om te gaan en staan waar ze willen en hebben inmiddels laten weten niet te kunnen wachten om terug te keren naar Polen.

Er zit nog wel een addertje onder het gras. Omdat alle aanklachten in het belang van het vermeende slachtoffer zijn komen te vervallen, kunnen de bandleden in de toekomst mogelijk alsnog vervolgd worden.

Overigens heeft het Openbaar Ministerie in Washington laten weten dat de blauwe plekken op de armen van het vermeende slachtoffer zijn ontstaan in de moshpit. Verder heeft de vrouw een verleden van het doen van valse aangiften.

[13-12-2017]

De bandleden van Decapitated zijn in afwachting van hun proces allemaal vrijgelaten. Zanger Rafal Piotrowski, drummer Michal Lysejko en bassist Huber Wiecek zagen 22 november al weer daglicht, gitarist Waclaw Kieltyka voegde zich afgelopen maandag bij hen. De vier mogen Washington niet verlaten en hebben hun paspoorten niet teruggekregen. Bovendien zijn de mannen gegaan met de voorwaarde dat áls ze al in Polen weten te komen, ze direct weer uitgeleverd worden aan de Verenigde Staten.

Het Decapitated-proces moet 16 januari beginnen.

[16-10-2017]

Inmiddels zijn alle vier de bandleden van Decapitated formeel aangeklaagd. Het is daarbij belangrijk een onderscheid te maken dat zanger Rafal Piotrowski en gitarist Waclaw Kieltyka aangeklaagd zijn voor tweedegraadsverkrachting en dat drummer Michal Lysejko en bassist Huber Wiecek aangeklaagd zijn voor derdegraadsverkrachting (waarbij derdegraads minder erg is dan tweedegraads). Het valt op dat geen van de bandleden aangeklaagd is voor een eerstegraadsverkrachting, waarbij volgens de Amerikaanse wet sprake van is bij een verkrachting waar, onder andere, kidnapping bij kan komen kijken. Dit is nogal verwarrend, aangezien de band eerst aangeklaagd was voor het kidnappen van het slachtoffer.

In het volgende artikel van The Spokesman-Review is te zien hoe gitarist Waclaw en drummer Michal voorgekomen zijn in de rechtbank in Spokane. De rechter heeft een borg van 100.000 dollar per bandlid vastgesteld en bevolen dat de paspoorten afgegeven worden aan hun advocaten en dat de bandleden onderling niet mogen communiceren. Ondertussen zijn de bandleden aan hun onschuldigheid vast blijven houden. Het volgende bericht verscheen onlangs op de Facebookpagina van Decapitated:

“An update – following extradition from California to Washington, the band has now been charged. We’d like to emphasise; the Spokane Police Department has pressed charges as procedural formality, without doing so, they would be forced to release band – this is not a conviction or any indication of guilt or innocence. Once again, we ask that everyone wait for each party’s case to be presented and await the court’s decision. With that said, whilst cases are being prepared on both sides, some facts are indisputable at this point – that the original officer who took the complaint from the accuser stated, ‘I do not have probable cause that a rape occurred’, and it’s taken a full 30 days to file charges, which is right up against the point at which the defendants would legally have had to be released.

 “The band firmly refutes the allegations and are confident that once the facts and evidence have been seen and heard, they will be released and able to return home.

“Individuals who were present on the night in question with information about the case are asked to reach out to the defense lawyer, Steve Graham of Spokane, Washington.”

[05-10-2017]

We zijn een kleine maand verder en inmiddels is naar buiten gekomen dat drummer Michal Lysejko en gitarist Waclaw Kieltyka overgebracht zijn van Los Angeles, waar de bandleden van Decapitated sinds halverwege september in de gevangenis zaten, naar Spokane, de stad waar de beweerde groepsverkrachting plaatsgevonden zou hebben. Naar verwachting zullen de resterende bandleden, zanger Rafal Piotrowski en bassist Hubert Wiecek, binnenkort ook overgebracht worden naar Spokane.

The Spokesman-Review, de krant die oorspronkelijk met informatie kwam over de rechtszaak, rapporteert dat de uitgeleverde helft van Decapitated al voor de rechter is gekomen op 3 en 4 oktober. Hier is tevens aan het licht gekomen dat de vriendin van het beweerde verkrachtingsslachtoffer zelf ook bijna verkracht was, maar de tourbus op tijd kon ontvluchten na zichzelf verweerd te hebben.

Een vrijwilliger van The Pin, de concertzaal waar Decapitated die nacht speelde, meldt dat het beweerde slachtoffer en haar vriendin na de show, maar voordat ze in de tourbus gingen, erg betastend omgingen met de bandleden. Het was zelfs zo erg dat de beveiliging van de concertzaal aan de bandleden vroeg of de twee dames weggevoerd moesten worden.

Een saillant detail: Blabbermouth rapporteert dat het beweerde slachtoffer in 2014 reeds verkeerde informatie aan de politie heeft doorgegeven.

[14-09-2017]

Decapitated heeft zojuist het volgende bericht de wereld in gestuurd, waarin het alle aantijgingen ontkent:

“While we are not perfect human beings, we are not kidnappers, rapists, or criminals. As such, we strongly deny the allegations that have recently been brought against us.

We ask that everyone please reserve their judgement until a definitive outcome has been reached, as charges have yet to be pressed. Full testimony and evidence will be presented in due time, and we have faith in that process.

As there is uncertainty regarding a timeline for prospective proceedings and out of respect for fans and promoters, due to the severity of the claims, we have cancelled all planned touring.

All social media platforms have been temporarily disabled as they have been used as destinations for defamatory and malicious remarks. We would like to point out that the statements in the published police report were given prior to an arrest. At that point, no member of the band was aware of an active warrant being issued.”

[13-09-2017]

Inmiddels is de Europese tour van Decapitated volledig afgelast, deels omdat de band nog dertig dagen vastgehouden kan worden in Los Angeles voordat ze uitgeleverd kan worden aan Washington waar de vergrijpen plaatsgevonden zouden hebben.

“Due to recent events on their US tour, Decapitated are cancelling all future touring with immediate effect. No further statement is given at this time.”

Dit werd gepost op de website van Patronaat, de concertzaal waar een van de optredens ingepland stond. Reeds gekochte kaarten zullen worden geretourneerd. Hetzelfde geldt voor het optreden van Decapitated in het Belgische De Casino.

[13-09-2017]

Het Walese Venom Prison heeft zojuist bekendgemaakt niet meer mee te gaan op toer door Europa met Decapitated dit najaar (mocht die überhaupt nog plaatsvinden), waar het als support geboekt stond. De band postte het volgende op haar Facebookpagina:

 

De death metal/hardcore band heeft een geschiedenis met de rol van vrouwen in de metalscene, aangezien zangeres Larissa Stupar uit de band Wolf Down gestapt was vanwege het feit dat haar medebandleden sexistische mannetjes waren. In ons concertverslag van Gorguts/Havok/Fallujah/Revocation/Venom Prison in de Baroeg stonden we hier al even bij stil.

[12-09-2017]

Het begint nu toch wel serieus te worden omtrent het kidnapping-voorval van Decapitated. De krant The Spokesman-Review is in het bezit van rechtsdocumenten waarin de aanklacht van de ontvoerde vrouw gedetailleerd beschreven wordt. Effectief komt de aanklacht er op neer dat de vrouw op brute wijze verkracht is door verscheidene bandleden in de tourbus van de band. De details zijn niet mis en zijn hier te lezen (maar wees gewaarschuwd, het beschrevene is vrij expliciet). De zaak wordt hiermee een stuk ernstiger, of de vrouw nu de waarheid spreekt of de boel bij elkaar liegt.

[10-09-2017]

Het lijkt een eeuwige constante te zijn dat de Poolse death metalgigant Decapitated eens in de zoveel tijd iets akeligs moet overkomen. Fatale tourbusongevallen, noodlandingen met vliegtuigen, nog meer tourbusongevallen en onbetaalde royalties van Earache Records. Sinds vorige week kan de band aan dat rijtje nog iets nieuws toevoegen: aangehouden in Amerika op verdenking van kidnapping. Op 8 september werden alle vier de bandleden gearresteerd in Santa Ana in Californië na er een show gespeeld te hebben, op verdenking dat ze na hun optreden in Spokane op 31 augustus een vrouw tegen haar wil meegenomen zouden hebben. Alle bandleden dienen een borg te betalen van een luttele honderd duizend dollar. Of het om een legitieme ontvoering gaat, of om een doorgedraaide groupie is momenteel onduidelijk. Intussen heeft de advocaat van Decapitated laten weten dat de vrouw zelf instemde met haar bezoek aan de band en dat ze de bandleden ‘op goede voet’ verlaten heeft.

Uiteraard houden we jullie op de hoogte. Wij hopen in ieder geval dat het optreden van Decapitated met King Parrot, Thy Disease en Venom Prison op 5 november in Het Patronaat te Haarlem gewoon doorgaat.

 

Links: