De terugkeer van Patatje Metal

Eind vorig jaar was er opeens activiteit op de Facebookpagina van Patatje Metal. En werd er een Instagram gelanceerd. De boodschap: Patatje Metal keert terug in 2019. En de mannen hebben inmiddels een nieuw nummer uitgebracht. 

Even een stap terug. Patatje Metal ontstond in 2001, als Nedermetalformatie. Nederlandstalige popmuziek werd voorzien van een (glam)rockrandje en arrangementen waarvan je dacht ‘waar heb ik dat eerder gehoord?’. Inderdaad, bij Kiss. Of Judas Priest. Of Europe. Of Metallica. Of Rammstein. In 2005 zorgden zanger Marco Borsatan, de gitaristen Nico Haat en Het Beest, bassist Vader Macabraham en drummer Dennie Antichristian voor debuutplaat Lik de lolly. Daarop waren onder meer nummers van Marco Borsato (Dromen zijn bedrog), Doe Maar (Sinds 1 dag of 2 (32 jaar)) en Frank Boeijen (Kronenburg Park) onder handen genomen. En natuurlijk deze, van Frans Bauer:

Na de release van de plaat wordt Hardcor Bakker de tijdelijke vervanger voor gitarist Nico Haat. In 2006 neemt Rammsteinn Shaffy de snaren over en die formatie is verantwoordelijk voor de kerstsingle ‘met driedubbele A-kant’ Lik de ballen in datzelfde jaar. Gloria staat op die uitgave:

In 2007 verlaat Vader Macabraham de band en wordt opgevolgd door Grad Demön, die vervolgen weer plaatsmaakt voor oud-gitarist maar nu bassist Nico Haat. In 2010 verschijnt dan een mini-album: Proef de peen ‘ns. Daarop zes nummers, waaronder betere versies van Ik verscheurde je foto van Koos Alberts, Zeg maar niets meer van André Hazes of deze, van Ben Cramer:

In 2012 is er weer een wijziging in de gelederen: Nico Haat neemt nu plaats achter het drumstel van Dennie Antichristian, André H-666 is de nieuwe bassist. Na jaren met optredens in 013, Paradiso en festivals als Zwarte Cross en Lowlands, besluiten de Patatatten er dan toch mee te stoppen. Het afscheidsconcert is 20 juni 2015 in de Effenaar in Eindhoven, thuisstad van de band.

Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Begin december vorig jaar maakt de band bekend in 2019 nog eenmaal terug te keren. Waar, hoe en wanneer is nog niet duidelijk, maar na dat heugelijk nieuws is er nu opeens ook nieuw werk. Met bassist van het eerste uur Vader Macabraham is Herman van Veen‘s Zo vrolijk onder handen genomen en beschikbaar gekomen op Spotify, Deezer en iTunes.

Later ongetwijfeld meer!

Links: