X-Mass Metalfest, 21-12-2003 013 Tilburg

X-Mass Metalfest, 21-12-2003 013 Tilburg

De 2003 editie van het X-Mass Metalfest was wederom uitverkocht, en gezien de namen op de bill is dat niet vreemd! Alles van polka metal tot black/thrash metal en terug was wel vertegenwoordigd vandaag, dus het kon niet anders als dat het een geweldige metal namiddag en avond zou worden. Judge M. was al op tijd in The Choice om Graveworm mee te maken, en Helmet zal Finntroll binnenkort nog van commentaar voorzien.

Graveworm

Om klokslag 4 uur trapte het Italiaanse Graveworm voor een volle zaal af voor deze editie van het X-mass fest. Hun op Dimmu Borgir‘s leest geschoeide blackmetal ging er bij het publiek goed in en zowaar ontstond er reeds na 2 nummers een moshpit voorin de zaal. De band kreeg de zaal goed mee en dat was ten dele te danken aan de toetseniste wiens verschijning bij een groot deel van het mannelijke publiek zeer welkom was. Al met al een zeer degelijke set van de lieden. Ik heb slechtere openingsbands meegemaakt.. [Judge M.]

Het Belgische Demonizer was de eerste band in de kleine zaal. Hier verwachtte ik veel van, maar de black/thrash metal kwam niet dusdanig spectaculair op me over. Dit jaar stond het geluid in de kleine zaal gelukkig niet te hard; in het verleden heb ik me daar nl. wel vaker aan gestoord. Demonizer speelde naast eigen nummers ook de W.A.S.P. cover “I wanna be somebody”.

De eerste nummers van Dew-Scented heb ik gemist, maar het restant van het optreden stond in het teken van de nieuwe cd “Impact”. Dew-Scented is na vele optredens uitgegroeid van onbekende Duitse band tot vaandeldrager van de huidige thrash metal in de grote zaal van de 013. De reactie van het publiek was dan ook enorm. Tot mijn teleurstelling passeerde de Slayer cover “War Ensemble” vandaag niet de revue.

Het Belgische Aborted stond geweldig strak te spelen in de kleine zaal. De enorme drukte nam af rond de tijd dat Nile begon in de grote zaal, en die ruimte die vrijkwam was zeer welkom. Er werden wat nummers van de nieuwe cd “Goremageddon” gespeeld, en Aborted behoort zeker tot de hoogtepunten van de dag!

Destruction

Destruction was weer terug in de 013, en hoe! Er werd een best-of show voorgeschoteld, aangevuld met enkele nummers van de nieuwe cd “Metal Discharge”. “The Butcher strikes back”, “Thrash ’til Death” en “Nailed to the Cross” werden afgewisseld met oudere nummers als “Curse the gods” en de afsluitende klassiekers “Bestial Invasion” en “Mad Butcher”. Na het nummer “Metal Discharge” kwam ons aller Arrebar met een taart voor Schmier on stage, en zong het aanwezige publiek een hartig “heavy birthday to you” voor Schmier.

Deicidelogo

De laatste band van de avond en waardige afsluiter was Deicide. Drummer Steve Asheim liet horen dat hij een fenomenale drummer is, en vocalist Glen Benton maakte nog eens goed duidelijk wat hij van het Christendom vindt. Nummers die gespeeld werden waren oa “Dead by Dawn”, “Crucifixiation” en “Sacrificial Suicide”, naast minstens een nieuw nummer, wat zeer veelbelovend klonk!