Pitfest Indoor 2022, geen klein bier!

Dat was geen regen op 9 april, dat was stoom die rechtstreeks opsteeg als condens van het gloeiendhete Pitfest Indoor Festival! In Melody te Emmen was het tijd voor de tweede editie van de indoorvariant van Pitfest. Oorspronkelijk zou Pitfest Indoor plaatsvinden in The Spot in Erica, maar in verband met de sloop van The Spot ging dat feest niet meer door. Daarna zou Iduna de plek des onheils zijn, maar ook dat kon niet doorgaan. Natuurlijk had het iets te maken met een of andere pandemie waardoor dingen verzet moesten worden, maar daar hebben we het in 2022 niet meer over.

Melody is eenzelfde kroegsetting als The Spot en de kaartjes waren dan ook in mum van tijd uitverkocht. Met een maximaal aantal kaarten van driehonderd stuks is het ook geen verrassing dat de kaarten eruit vlogen. In de eerste plaats zou Wolfbrigade (hoera!) aantreden als headliner. Helaas moest die band afzeggen (kut…) en kreeg de Pitfestganger als troost een gratis t-shirt cadeau (hoera!). Een vervanger werd niet gevonden, dus de line-up bleef zeven bands sterk.

Fatesealer

Pitfest gaat van start met een kwartet oer-Hollandse namen; Karel, Ruud, Roelof en Jorick bijten het spits af met hun band Fatesealer. Een mix tussen sludgy black en death metal, zo belooft de band. Het is een beginnend gezelschap en het publiek is dan ook nog niet in grote getale toegestroomd. Ze doen hun ding en dat gaat best aardig.

De muziek zelf weet niet echt een vonk over te brengen. Voor mijn gevoel zitten er teveel semi-interessante elementen in die vooral vraagtekens oproepen, in plaats van lekkere riffs om indruk te maken. Het drumwerk is eveneens een beetje saai, als ik me zo mag uitdrukken. Zanger Karel (dat klinkt als een volkszanger, is het niet) schreeuwt zichzelf schor en dat is altijd prijzenswaardig. Een band die al lekker stabiel aan het werk is, maar nog een beetje door kan groeien qua enthousiasme om echt impact te maken. Afsluiter Sleepwalker weet het meest te imponeren met een interessante dynamiek, een gedurfde acapella en headbangbare ritmes.

De pauze biedt genoeg tijd om pils te drinken en die mogelijkheid wordt door de Pitfestbezoeker met beide handen aangegrepen. De tank moet vol en we zijn nog maar net begonnen.

Glitch

Glitch is uit Groningen overgekomen voor een portie rasechte hardcore punk. Het eerste wat opvalt aan dit energieke optreden is de emotie die zanger Jeroen Klootsema in zijn vocalen legt. Hij ijsbeert wat onrustig heen en weer op het podium, maar hij is woest, gedreven en vol testosteron. Zo ziet Pitfest het graag, want de hoofdjes beginnen te knikken op de maat. Het is een mooi gezicht om een paar jonge gasten met volle overtuiging op het podium te zien staan.

Niet alles verloopt even soepel, maar in grote lijnen is het optreden een helder verhaal en lekker pittig. Het deed me denken aan Peter and the Test Tube Babies en dat is toch een leuk geluid om anno 2022 zo fris te horen. Nadat de laatste noot gespeeld is verlaat men gelijk het podium, in een wat verwarrende exit. De laatste trein naar Groningen gaat blijkbaar vroeg vandaag. Het gevolg is dat de band niet echt een applaus krijgt, ondanks dat dit zeker wel verdiend was.

Deadspeak

Na een rijkelijk beschonken pauze is het tijd voor Deadspeak. De band bestaat uit tweemaal langharig tuig en eenmaal kortpittig. Volgens de legende is de leadzanger een basisschoolleraar en komen de mannen uit Friesland. Doe uw voordeel met die informatie. Old school death metal is het recept. Het gerecht wordt heet opgediend met een strakke show van typische old school death metal. Verrassingen zijn er niet bij en de band speelt keurig volgens het boekje. Volgens de regels klinkt een solo hier, dikke grunts daar, en natuurlijk een hoop groove erdoor. Voor de geringe ervaring die de heren met deze band live hebben ben ik echt onder de indruk van het spel. De ritmesectie klinkt retestrak op elkaar ingespeeld. De vocalen klinken beheerst en toonvast. De riffs komen helder door en de echte liefhebbers maken een pitje. Het begin is er!

Bloodsucker

Nadat de lever weer een maximale trainingsoefening heeft gehad, staat Bloodsucker op het podium. Mijn collega René keek al watertandend uit naar een live verschijning van deze vijf sexy bloedzuigers. Met de afwisseling zit het vandaag goed, want Bloodsucker maakt hardcore met cleane melodieuze vocalen. De band komt volwassen over op het podium en zet een zelfverzekerde show neer. De vocalen volgen wat excentrieke zanglijnen. Je kan horen dat er nog iets meer samenhang nodig is tussen de instrumenten en de zang. Een track als Baptized by Fire maakt het goed met harde grooves. De mannen spelen vandaag met invaller Rik, die een applausje krijgt. De interactie met het publiek gaat leuk en het wordt zowaar gezellig! Een leuk optreden van een band waar we vast nog meer van gaan horen. Hopelijk, want dit smaakt zeker naar meer.

Wat ook naar meer smaakt is het laatste pilsje, dus de kan wordt nog maar eens volgeschonken. Een mens kan niet op alleen drank leven. Pizza, friet, of andere vette meuk worden rustig naar binnen gewerkt. De pauze is er lang genoeg voor.

Skroetbalg

Teruggekomen bij het podium staan er vier heren die een duidelijke missie hebben: alles kats kapot. De plafondplaat kan beamen dat boerenpunkband Skroetbalg zijn missie letterlijk neemt. Het optreden van Skroetbalg is een van de meest komische dingen die ik dit jaar heb gezien. Drie lompe mannen die gewoon keihard drieakkoordenpunk staan te raggen met meer zelfvertrouwen dan inhoud. Heerlijk! De naam Skroetbalg betekent dan ook ‘opschepper’ in het Drents.

De heren beseffen denk ik zelf ook wel dat het nergens over gaat, maar dat hoeft ook niet als je zulke dikke punk maakt! Volgens zanger Sander Broersma zijn oorlog en corona echt kut, maar volgens hem is er één ding kutter… Vervolgens wordt Ponypark (is kut) met verve de tent in geslingerd. Alsof de Pitfestgangers nog niet genoeg gezopen hebben spoort Skroetbalg de mensen aan om een ‘Bakkie de Man‘ naar binnen te gieten. Het is evident dat het vervolg bestaat uit een flinke bierdouche. Een band waarvan je een glimlach op je gezicht krijgt, met doodsimpele maar doeltreffende en goed gespeelde punk. Zo zie je maar dat attitude het belangrijkste aspect van optreden is. In de woorden van mijn vriendin: ‘Die gast kan geeneens zingen en staat daar maar een beetje dom te schreeuwen’. Skroetbalg heeft er in elk geval twee fans bij.

Just Before Dawn

Just Before Dawn zet Zweedse death metal vanavond op de kaart met hun albumrelease-show. De mannen hebben zo’n massief geluid, dat ze waarschijnlijk beter tot hun recht komen in een grote tent. De dubbele bassdrums laten Melody op zijn grondvesten trillen terwijl kersverse zanger Remco Kreft (Graceless, Soulburn) de boel bij elkaar brult. Wat een brute stem heeft die man toch, ongelofelijk! De liedjes van Just Before Dawn houden het midden tussen vernietigend artillerievuur en groovende of melodieuze explosies. Deze panzerdivisie dendert dwars over Pitfest heen. Bovendien zit er een stijgende lijn in het optreden. Waar het eerste nummer nog een beetje knoeien is, wordt het vanaf daar een geoliede machine.

Het mooie van dit optreden is dat er een uitstekende flow in zit. De tragere sloopkogels worden afgewisseld met intense brute stukken. Ik baal er oprecht van als de band na zo’n veertig minuten de gitaar aan de wilgen hangt. Ik had nóg wel een half uur hiernaar kunnen luisteren. Just Before Dawn is misschien niet een band waarbij je elkaar hondsagressief in elkaar stompt, zoals Skroetbalg. Just Before Dawn is een band waarvan je in trans raakt, terwijl al headbangend de alcohol nog een tandje sneller door je bloed beweegt. Nog even een shout-out naar de drie Poolse feestgangers die speciaal voor de band vandaag naar Emmen zijn afgereisd!

Birdflesh

Aan Birdflesh de eer om Pitfest Indoor ongewild af te sluiten. Een Zweedse grindcore band die naast hun gevoel voor humor gekend zijn vanwege de maskers en outfits. Nu is het niet zo ernstig met de verkleedpartij alsof Lordi op het podium staat, dus enige geloofwaardigheid is nog over. De podiumpresentatie is wederom vrij statisch. Dat is niet vreemd aangezien er heel wat noten de revue passeren! Niet alle aankondigingen zijn voor mij even goed te verstaan, maar ‘Flying Penis‘ was in elk geval gedenkwaardig. De band ragt er heel wat nummertjes door. We hebben de schorre vocalen van de bassist en de afschuwelijk zieke keelgeluiden van de drummer om onze oren te plezieren. Gezellige riffs speelt de band, je zou het bijna knullig kunnen noemen. Maar het werkt prima, en de overgebleven Pitfestgangers doen zich tegoed aan deze topsport die grindcore heet. Geinige band, geinig optreden. Neem nog een laatste pilsje en welterusten!

Nog een paar weken en dan doen we het nog eens dunnetjes over. Van donderdag 12 mei tot en met zondag 15 mei is Pitfest in Erica live, dus zorg dat je hem op je radar hebt staan. At The Gates, Skitsystem en God Dethroned zijn zo maar een paar namen die je op dit festival kan aanhoren. Volgens mij zijn er nog kaarten, dus mis je kans niet!

Datum en locatie:

9 april 2022, Melody, Emmen

Foto's:

Frido Stolte (The View Photography)

Links: