Kings Of Metal: Tankard, Goddes Of Desire en vele anderen

Kings Of Metal: Tankard, Goddess Of Desire en vele anderen.

Voor het eerst wordt het jaarlijkse Kings Of Metal festival buiten gehouden. Piet Paulusma voorspelde regen, gelukkig bleek maar weer dat weermannen het niet altijd bij het rechte eind hebben. Op een geïmproviseerd podium dat erg toepasselijk in oranje zeil is gehuld spelen de bandjes vandaag. Death By Dawn heb ik in verband met een interview moeten missen, maar dat mag de pret niet drukken.

Heidevolk

Toen Heidevolk begon had de band een erg slecht geluid maar dat herstelde zich snel. Het publiek moest eventjes warm worden maar Heidevolk had een grote lading fans meegenomen. Dat is ook niet zo gek want Arnhem is toch de thuisbasis van de band. De band speelde niet super strak maar zeker niet slordig, het niveau bleef constant. De Nederlandstalige folk metal ging er bij mij goed in op de vroege middag. De aanwezigheid van 2 zangers doet de band zeker goed.

Heidevolk

Disabuse

Net als Heidevolk is ook Disabuse voorzien van 2 zangers. Het is als hardcore band een lastige taak om voor een metalpubliek te spelen, maar ze brengen het er goed vanaf. Al was lang niet iedereen onder de indruk van ze. De band speelde erg strak en gaf alles. Vooraan ontstond dan ook al snel een pit. Een van de zangers gaf een aantal mensen uit het publiek de mogelijkheid om wat in de microfoon te blèren. Dat was een succes. Aan het eind van het optreden was het alleen wat rustiger dan aan het begin. Jammer dat het alweer het een na laatste optreden van de band was.

Occult

Daarna was het de beurt aan Occult. Hun setlist bestond vooral uit nummers van hun nieuwste cd Elegy For The Weak. Net als bij Heidevolk moest ook bij Occult het publiek even opgewarmd worden, maar dat was zo gedaan. Op de een of andere manier leek het wel alsof de nummers van Elegy For The Weak veel vetter gespeeld werden dan de andere nummers, maar dat kan er ook aan liggen dat ik vooral met het nieuwe werk bekend ben. De band staat niet slecht te spelen al moet ik zeggen dat ik ze op de Bonded By Metal tour stukken beter zag spelen. Maar dat kan er ook aan liggen dat het zaalgeluid in de Effenaar super is.

Tankard

Voor mij was Tankard toch wel de band van de avond en ik denk dat veel mensen het met me eens zullen zijn daarin. Tankard zal nooit een echt strakke band worden of een band zijn met een goed geluid maar dat geeft niet zoveel. De heren weten hoe je een feestje moet maken en daar gaat het om. Zoals altijd laat Gerre trots zijn bierbuik zien en hij wist ons te vertellen dat er opnames gemaakt werden voor een live cd. Tegen het einde van het optreden klommen er ineens een groot aantal mensen op het podium, maar bij het laatste nummer en de toegift komt er slechts af en toe een stagediver op de bühne. Daarvoor kreeg een stagediver die iets te lang in een microfoon stond te blèren een ongewenste tongzoen van Gerre. Natuurlijk kwamen er in het krappe uurtje een flink aantal Tankard klassiekers voorbij, maar de band had zowel voor oud als voor nieuw materiaal veel aandacht.

Tankard

Tankard

Goddess Of Desire

Daarna was het de beurt aan Goddess Of Desire, een band die naar mijn inziens met Tankard van positie en speeltijd had mogen ruilen. Ik had de indruk dat de band op routine aan het spelen was, maar dat kan wel komen door de vele show die om de muziek heen zit. Aan afwisseling was in ieder geval geen gebrek en dat werd nog eens bevestigd toen de band het Saxon nummer Dragon’s Lair met een gastzangeres speelde. Ook spuwde zowel de danseressen als de zanger vuur, wat leuk was om naar te kijken. Eigenlijk gebeurde er teveel om op te noemen.

Goddess Of Desire

Foto’s

  • Heidevolk: Northernthrone
  • Tankard, Goddess Of Desire: Ingeborg

Link: Goudvishal