Hardcore overspoelt Roeselare tijdens de eerste dag van Evil Or Die Fest

Zaal Kerelsplein in Roeselare is al weer enkele jaren het decor van Evil Or Die Fest: een fijne vrijdag en zaterdag met een verzameling bands uit alle genres. En dus reizen zowel de liefhebbers van hardcore, death metal, thrash en black metal af naar West-Vlaanderen. Onder hen dit jaar verslaggever/fotograaf Dieter Boens namens Zware Metalen.

Traditioneel start het Evil Or Die Fest-weekend in Roeselare met een hardcorenight.  De avond komt rustig op gang met als opener de Oost-Vlaamse gasten van Mindwar. Na tweemaal Europa rondgetrokken te hebben met slechts één EP, rust op hen de zware taak om de avond op gang te trekken. De ietwat energetische hardcore is voor de reeds aanwezige fans reden genoeg om al een voorzichtige circlepit te maken. Daarna verschijnen de jongens van Brutality Will Prevail. Zanger Louis zoekt meteen connectie met het publiek, maar wordt daarin jammer genoeg niet echt gevolgd. Het is een ietwat monotone set. Toch wel jammer voor deze band die al heel wat getoerd heeft. Een wereld van verschil met Stab, dat erna volgt. Vanaf het begin is er voor het podium een ‘dansvloer’, maar slechts enkelen maken hier gebruik van. Het feestje barst namelijk pas los als Tim, de zanger van Hold The Crown, even het podium op komt en enkele zinnen meebrult tijdens Hourglass.

Na een half uurtje te hebben afgekoeld tussen al die gezellige mensen buiten, steekt Hangman’s Chair van wal. Misschien zou de band beter passen op de metaldag op zaterdag, maar op zaterdag had ik wellicht gezegd dat men misschien beter op vrijdag zou passen. Soit, de set van de Franse doomband vormt een aangename afwisseling tussen het andere muziekgeweld. De heren zelf laten het vooral niet aan hun hart komen en spelen een prachtige set.

Aan Knuckledust hoeven we niet veel woorden vuil te maken. Als één van de weinige bands die al twintig jaar dezelfde bezetting heeft, hakt men er vanaf de eerste noot keihard in. Het publiek geniet er zichtbaar van, want de hele set staat de moshpit goed gevuld. Als de mannen van Hoods vervolgens het podium betreden, denk ik even dat ik in de fitness ben. De kleerkasten spelen echter vanaf de eerste noot de zaal plat en tussen de nummers door weet zanger Mike Hood zich er goed door te lullen. Nooit gedacht dat voetbal hier ter sprake gebracht ging worden.

Geruchten doen de ronde dat het de laatste show van Backfire! is. Laat ons hopen van niet, want shows van dit kaliber zullen wel gemist worden. De zaal apprecieert het enthousiasme van de band en de temperatuur gaat al snel enkele graden omhoog. Als laatste show van de avond staat Arkangel op de affiche. Bij iedereen hoog aangeschreven blijkbaar, want tegen dat we aan het podium raken, zijn er al twee nummers gepasseerd. De zaal wordt platgewalst, anders kan ik het niet omschrijven. Een geslaagde vrijdagavond, zo besluiten bijna alle bezoekers. Bij de anderen gaat het niet meer zo goed, zo getuige de vele lege bierbekers overal en de gorgelgeluiden op de parking.

Foto’s:

Dieter Boens (website en Facebook)

Datum en locatie:

18 oktober 2019, Zaal Kerelsplein, Roeselare

Links: