Zalm – Tegendraads Is Ook Een Leidraad – Album Release Party

Wanneer je als liefhebber van verse, rauwe vis een uitnodiging krijgt om de nieuwste zalmvangst te komen samplen, dan denk je geen moment na en ren je watertandend naar de betreffende viskraam. Nu is, zo blijkt, begrijpend lezen ook een vak.

De lokale viskraam bleek een poppodium (TAC), de samples geluidsfragmenten en de verse zalm het spiksplinternieuwe album Tegendraads Is Ook Een Leidraad van artiest Zalm (Mike Dobber). Totaal geen probleem, want als fervent bezoekers van cultuur weten wij hier ook wel raad mee. Zo zag onze collega Niels eerder dit jaar Zalm al eens aan het werk op Complexity Fest 2020.

Danny Kuiper

Voordat de absurditeit en alle internetgekheid op stokjes ons om de oren vliegt krijgt de zaal een krachtig voorprogramma in de vorm van het gesproken woord door Danny Kuiper. Een indrukwekkend verhaal dat de bezoekers stuk voor stuk na afloop laat nadenken over verscheidene thema’s rondom het “(mentale) thuis zijn”. Niet alleen het verhaal maakt indruk, maar ook aanwezigheid en performance van Danny zelf, muzikaal begeleid door bassiste Miekie, is ijzersterk.

Danny Kuiper

Danny Kuiper

Zalm

Wat krijg je als je met een stoomwals over Lange Frans heen walst? Juist: Nóg Langere Frans. En die Langere Frans is dan bovendien niet meer 3D, maar 2D. Een verwijzing naar de middelbare schooltijd waarin Lange Frans zijn vak Frans heeft laten vallen in klas 2D. En in die middelbare schooltijd droomde Mike Dobbers van grapjes maken op een podium. Ik kan je vertellen, dat is hem bijzonder goed gelukt. Waarschijnlijk wel in een iets andere vorm dan vooraf gedacht.

Zalm

Moeiteloos jast Dobber de openingsnummers er doorheen: “HEUJJ dat waren alweer 3 liedjes!”. Het volgende blok aan klassiekertjes (verkleinwoord wegens zeer korte duur van het gemiddelde nummer) is helemaal een schot in de roos. Onder andere bij Hoera voor  mensen uit achterstandswijken, en hoera voor mensen in het algemeen of Mevrouw; Is uw beleid uit het stenen tijdperk? klinkt er telkens weer hard schatergelach uit de zaal.

Zalm

Geheel trouw aan het concept grindcore volgen de hoogtepuntjes zich nu in een ramhard tempo op. Zo snel, dat mijn brein niet de tijd krijgt alles te verwerken en op te slaan. Gelukkig heb ik wel een kladblaadje vol gekalkt waar ik uit kan putten. Om een idee te geven, onderstaande gebeurde in een tijdsbestek van pakweg 5 minuten:

  • Grensverleggend grindhiphop stuk
  • ZM collega Koen doet wat liedjes mee
  • Christenen en abortus
  • Hey Hennie! Hoe is het? (persoonlijk sample hoogtepunt)
  • Femke heeft respect voor urrr urrr ZALM!
  • Discodansen (voor de tictoc mensen)
  • Een hele grote rondje
  • Beter dan 020! Neeeeee betah
  • Als je heel snel free-jazz zegt, klinkt het als frietjes
  • Coverliedje. Eigenlijk geen cover maar ik blér eroverheen. Ongeveer 300BPM.

Zalm

Als Dobber de tijd neemt om Cultuur Eindhoven én de Eindhovense belastingbetaler te bedanken voor het mede mogelijk maken van deze album release, krijgen we een nieuwtje. Er is een nog versere Zalm plaat in aantocht. In januari 2021 moet dat gaan gebeuren en wij ontvangen een heus toegift met nummers van die aankomende release. Met de kanttekening dat Dobber de nummertjes nog niet heel goed kent jaagt hij de laatste serie nummers de TAC zaal in. Knakenhard en gevuld met frisse samples. We horen onder meer Kroegbaas Jolke (rip) en Passie In De Polder. Meer van hetzelfde maar met andere samples en geluiden. En daar is wat mij betreft helemaal niks mis mee.

Zalm

Het was een avond lachen, gieren en letterlijk brullen. Het is na afloop dan ook balen als een stekker dat we de absurditeit van Zalm weer moeten inruilen voor de absurditeit van de realiteit en we in gecontroleerde volgordelijkheid de zaal moeten verlaten. Dat doen we dan wel met een Tegendraads Is Ook Een Leidraad vinyl plaat onder de arm, prachtig versierd met een lachende kop van oud-minister Gerrit Zalm. Zonder te betalen, zo punk zijn we dan ook wel weer (Koen, stuur je nog even een tikkie?).

Datum en locatie:

2 oktober 2020, TAC, Eindhoven

Foto's:

Jurgen van Hest (Jvh013Photo)

Links: