Ongeboren lammetjes en death metal: een dodelijke combinatie van Nordjevel en Possessed in Baroeg

Wat een mens al niet doet vanuit jeugdsentiment. Op een vrijdagavond tijdens een storm naar Rotterdam rijden bijvoorbeeld om er naar een deathmetallegende te gaan kijken. Possessed kwam langs, en zo’n kans laat Zware Metalen niet schieten. De groep heeft net, na 33 jaar, een nieuwe CD uit en die wilde ik wel eens live horen.

De opener van vanavond is Nordjevel, een Noors blackmetalgezelschap dat niet geheel onbekend is in deze contreien, temeer omdat hij hier anderhalve maand geleden ook al stond, tijdens Europe Under Black Death Metal Fire. De band toert dus veel en de live routine is er zeker. Dat blijkt al meteen als hij opkomt in Baroeg en zijn toch wel volle geluid over de zaal heen stort. Blijkbaar heeft de groep geluisterd naar collega Ghostwriter die klaagde dat hij best een tweede gitarist kon gebruiken. Wel, vandaag is die er en inderdaad, soms, niet te vaak, moet je collega’s gelijk geven. Wat ook opvalt, is de prominente rol voor de drums. Een goed vol donderend geluid is altijd meegenomen. De band gaat heerlijk tekeer en zanger Doedsadmiral is als vanouds weer een wandelende reclame voor een doe-het-zelf zaak. Laat dat echter niet de aandacht van de essentie van de essentie weghalen: de muziek. Origineel is het niet bepaald, doeltreffend des te meer. Laten we toch niet vergeten dat deze band bestaat uit leden van Doedsvangr, Ragnarok, Dark Funeral en 1349. Veel moet je er dan niet meer aan toevoegen. Behalve de redelijk over-the-top act met het ongeboren lammetje (?) en de bijbehorende navelstreng.

Dat een band als Possessed vandaag nog toert, mag gerust een quasi mirakel heten. Hij stond mede aan de wieg van de death- en black metal, daarbovenop heette zijn allereerste demo nog eens Death Metal. Toch viel de groep eind jaren ’80 uit elkaar én werd zanger Jeff Becerra bij een overval neergeschoten. Dit resulteerde voor de frontman in een verlamming en een rolstoel. Een redelijk bewogen verleden dus, maar toch herrees de groep uit zijn as en bracht zelfs onlangs, na maar liefst 33 jaar, een nieuwe CD uit: Revelations of Oblivion.

Er wordt spijkerhard geopend met No More Room In Hell. No more room in Baroeg was ook goed geweest, want de keet zit ramvol vanavond. En terecht, want wat een power wordt hier ontketend zeg! Als hierna het machtige Pentagram ingezet wordt, breekt een moshpit uit die anderhalf uur lang zal duren. De band komt op stoom en het is duidelijk te zien dat Jeff er zin in heeft. Zijn bewegingsvrijheid is uiteraard beperkt, maar het aantal high-fives en vuistjes met het publiek is amper bij te houden. Als Evil Warriors voorbij komt geknald is het voor mijzelf ook even helemaal los gaan. Heerlijk dit! Pas middenin de set komen twee nieuwe nummers voorbij, maar die passen perfect in het geheel.

Men laat het tempo op geen enkel moment zakken, maar als het dodelijke drieluik The Exorcist, Fallen Angel en, natuurlijk, Death Metal de revue passeren, staat er al helemaal geen maat meer op dit heerlijke gebeuk. Er wordt meedogenloos op het publiek ingehakt en dat krijgt er op zijn beurt absoluut geen genoeg van! Als voorlaatste krijgen we Swing Of The Axe over ons heen, en heel eerlijk, zo voelt het ook aan, als een keiharde mokerslag die menig gebit doet klapperen. Wanneer zowat iedereen naar adem staat te happen, gooit Possessed het ultieme wapen in de strijd: een werkelijk alles verpletterende versie van Burning in Hell. Nou! Compleet verschroeid blijven we achter.

Hierna is het helaas afgelopen, al blijft het publiek minutenlang om meer roepen. Voor zowat iedereen had het nog een halfuurtje langer mogen duren, maar goed. Een werkelijk schitterend concert was dit met een band die meer dan op dreef is. Voor wie het gemist heeft, er is nog een herkansing op Graspop Metal Meeting op 23 juni.

Foto’s:

Ruben Verheul (Wishful Doing)

Datum en locatie:

7 juni 2019, Baroeg, Rotterdam

Link: