Decapitated, Gorerotted, Detonation en DAM, 08-09, Goudvishal, Arnhem

Decapitated, Gorerotted, Detonation en DAM
8 september 2005, Goudvishal, Arnhem

De Goudvishal, het donkere, knusse zaaltje in Arnhem waar we inmiddels U tegen mogen zeggen. Regelmatig weet deze zaal menig metalhead naar Arnhem te trekken voor een avondje interessant metaal. Ook op deze donderdag weer een lekker bij elkaar geraapt clubje bands.

DAM

Op een avond met vier bands, waarvan drie grotere namen, hoort natuurlijk een openingsact, Death/ thrash gezelschap DAM mocht het feestje op deze donderddagavond openen. Wat zijn we ook verwend! Elk weekend zijn er genoeg metalaangelegenheden om naar toe te gaan. Wellicht te veel. Want weinig mensen namen de moeite om de onbekende naam DAM een kansje te geven. Ik hoorde veel kritiek om me heen, krijgt een band tegenwoordig geen kans meer als ze geen Nihility of Reign In Blood hebben uitgebracht? De heren van DAM, met vermoedelijk veel minder podiumervaring dan de bands die na hen speelden, hebben het prima gedaan. Een voordeel was het goede geluid, ik kan me daar vaak over verbazen: Prima geluid in een kleine zaal. Een band die minder vaak op het podium verschijnt is (da’s logisch) ook minder geoefend qua presentatie. De zanger had geen top-uitstraling, daarentegen heeft de band een fanatieke bassist, hij was erg opvallend. Met af en toe wat swingende gitaren en een zanger met een interessante stem wel(ging af en toe een beetje richting Chuck). Nee, dit is geen letterlijke vergelijking, maar een indicatie van hoe een stem van een zanger in een relatief onbekende band klinkt! Muzikaal vond ik het drumwerk eruit springen, erg creatief wel en dit kwam door het goede geluid mooi uit de verf. Een half uurtje opwarming was een goede zet van de programmering. Helaas waren er weinig metalheads die deze act ook als een lekkere opwarmer zagen.

Detonation

Melodic deathmetalband Detonation uit Zeist, bracht op eigen kracht het overtuigende An Epic Defiance in 2002 uit. Het was destijds een schande dat deze band geen label had, gelukkig zijn de meningen over hun debuutplaat positief en kwam Osmose om de hoek kijken. Dit heeft de band dan ook zeker weten verdiend! Deze avond kreeg de band te weinig tijd om hun kunsten op het podium te laten zien, waardoor we wellicht te weining hebben meegekregen van hun overweldigende reportoire. Ik zag Detonation zo’n drie jaar geleden voor het laatst in Woerden, ik kan me herinneren dat de kwaliteit eraf spetterde. De band zelf was ook teleurgesteld in het magere half uurtje speeltijd van vandaag. Een setlist was er niet, dus werd er gespeeld wat de band op dat moment te binnen schoot. Een beetje jammer dat er weinig van het zojuist genoemde album voorbij kwam, maar veel is er dan ook niet mogelijk in een half uur. Afgelopen maandag kwam het tweede album van deze band uit: Portals To Uphobia, hiervan werden voornamelijk nummers gespeeld. Heerlijk uitgevoerd wel, maar het maakte net even iets minder los bij het publiek, dan wat ik van optredens van de band gewend ben. De nummers waren (nog!) bij weinig mensen bekend en er gingen maar enkelen uit hun dak. Detonation heeft nog genoeg shows op de planning staan, wellicht in zalen waar ze iets meer tot hun recht kunnen komen. Wat meer speeltijd en hogere plek in de billing zullen de band veel goeds brengen. Op deze manier krijgen we de volgende keer de kans om de kunsten van deze prima muzikanten en de indrukwekkende strot van Koen (die zeker de vermelding waard is) live te aanschouwen!

Gorerotted

Veel mensen kwam onder andere voor Gorerotted, een band die verder weinig uitleg nodig heeft. Dit zomerseizoen stonden zij veel op de planken en het is de vierde keer op rij dat ik getuige was van een show van ze. Frontman Ben gedroeg zich weer even hysterisch als altijd, op en naast het podium. Hij heeft er een leuke gewoonte van gemaakt om even het publiek in te duiken. De mensen voor het podium wachtten er al weer op en stonden klaar om hem op te vangen en om zich te weren tegen het ruw om zich heen slaan. A new dawn for the dead is inmddels lang genoeg uit om nummers als meebrullers te kunnen beschouwen. Er ontstond een heel olijk headbang-feestje! De heren uit de UK stonden wederom razend enthousiast op het podium en ze hebben er werkelijk schijt aan waar zij op het podium staan. Of het nou klein, groot, binnen of buiten is, het maakt allemaal niets uit, want de show was gewoonweg weer een spectaculaire!

Decapitated

Een optreden van de Poolse band Decapitated was voor vele metalheads iets dat al enige tijd op het verlanglijstje stond. Eindelijk een kans om deze jonge honden van superplaten Winds Of Creation (2000), Nihility (2002) en The Negation (2004) live te zien! En ja, het was de moeite waard! Zanger Adrian wist ons te overwelmen met zijn geweldige grunt, die hij alleen uitte door zijn aparte moves op het podium. Met het onvoorspelbare gitaarwerk, de snelle drums en een rauwe grunt hebben we kunnen genieten van hoogwaardige deathmetal, uitgevoerd door jongens, die er voor in de wieg gelegd lijken. De muzikale kracht, die van het podium werd afgeblazen veroozaakte een brute ‘European Style’ moshpit (zoals Kreator frontman Milland Petrozza dat noemt). Dat moet voor Decapitated een mooie reflectie geweest zijn op hun optreden. Los waren we… en wat baal je dan weer dat zo’n avondje Goudvishal erop zit!

Links: