Concertverslag The Mars Volta

Concertverslag The Mars Volta

Nooit eerder ben ik in korte tijd zo in de ban geraakt van een band als van The Mars Volta. Eind juli maakte ik voor het eerst kennis met deze band; Ik werd omver geblazen door hun debuut ‘Deloused in the comatorium’ die sinds de aanschaf mijn cd-speler niet meer uit te slaan is.

Op Lowlands maakte de band, ondanks het matige geluid, in krap 3 kwartier al indruk op me en toen ik zag dat ze 11 september in de Melkweg speelden kocht ik dan ook direct een kaartje. Het leek me namelijk een band die in een club wat beter tot zijn recht zou komen dan live, op een enorm festival.

Donderdagavond, 11 september, rond half negen arriveer ik in een uitverkochte Melkweg. Gretig wacht ik en wacht ik totdat om 21.20 de 5 heren het podium beklimmen.

Vanaf de eerste seconde vlammen ze en bezweren ze het publiek met een ruim anderhalf uur lang durende jamsessie. Ik herken enkele nummers van Deloused in the Comatorium maar wat deze heren neerzetten wijkt zo af van de hedendaagse concerten dat het zinloos is een setlist te posten. Het concert is één jam zonder pauze waarin de heren de composities die ze op CD vastgelegd hebben verwerken.

Werkelijk ongelooflijk hoe strak deze band speelt! En haast onaards hoe goed ze elkaar tijdens de lang uitgesponnen jams aanvoelen! Deze band bezit een klasse die absoluut vergelijkbaar is met die van grootheden uit de 70ties als Pink Floyd.

Indrukwekkend is de uitvoering van Televators, de loepzuivere stem van Cedric in het drumvrije deel van het nummer is fenomenaal en raakt me diep. Absoluut nog beter dan op het album! Mijn ogen vullen zich met traanvocht, ik kan me niet herinneren dat dat een band ooit eerder gelukt is.

Tegen het einde van het concert verdwijnt de band van het podium en stampt de bassist (die het optreden lang in een hoek verscholen tussen de drummer en toetsenist stond) een waanzinnige bassolo de zaal in. Met zijn effectpedaaltjes weet hij de ongelooflijkste geluiden te produceren waar menig eigenaar van een synthesizer jaloers op zal zijn. Als de band weer invalt volgt de zinderende finale van het concert.

Na ruim anderhalf uur verlaat The Mars Volta het podium, mij verbouwereerd achterlatend. Ik ben niet naar een concert geweest, dit was een bedwelmende trip die nog lang in mijn hoofd na zal blijven werken…