Clutch in Melkweg

Het is een behoorlijk frisse laatste dag van november als ik me (met gezelschap) naar Amsterdam verplaats voor een onvervalst avondje rock ‘n roll. Hoofdact is het altijd briljante Clutch, maar het voorprogramma mag er ook zeker zijn in de vorm van Valient Thorr. In augustus claimde ik na een show van die laatste band nog dat er weinig acts zijn die de ware essentie van rock ‘n roll vertegenwoordigen, maar gelukkig krijgen we vanavond een portie van jewelste, zodat we er de komende paar maanden weer volop tegenaan kunnen. Het optreden vindt plaats in de Melkweg en laat ik bij voorbaat zeggen dat het geluid een grote bende is, de rij voor de garderobe alles slaat  en datzelfde ook geldt voor de rij aan de bar. Zo, alle tekortkomingen van de Melkweg opgesomd, hoeven we daar niet op terug te komen.

 

 

Nadat we een stuk van Lionize hebben gemist (door een kwartier vertraging in de rij bij de garderobe, maar daar hebben we het niet over), komen we een zaal binnen die staat te wachten op Valient Thorr. Het is fijn dat het ruimteschip wederom de trip van Venus naar ons bescheiden planeetje heeft gemaakt, want we zijn wel weer toe aan een energieke dosis urgente rock ‘n roll. Er is minder tijd voor toespraken dan we gewend zijn van Valient Himself, maar dat ligt ongetwijfeld aan de plek op het programma. In plaats daarvan raast de band (inclusief de gebruikelijke capriolen op het podium) door een set die vreemd genoeg vooral uit materiaal bestaat dat van het nieuwe Old Salt afkomstig is. Natuurlijk komen er wel wat kekke hits voorbij, zoals Double Crossed, maar verder zijn het vooral hits uit de latere periode van de band.

Gelukkig is het publiek op dreef en wordt er enthousiast meegedaan in de volle zaal. De band kan dan ook op luid gejuich rekenen na ieder nummer en dat is de heren van harte gegund. Het tomeloze touren en optreden van de afgelopen vijftien jaar lijkt namelijk niet helemaal in verhouding te staan met de hoeveelheid steun die de band ontvangt. We hebben het hier over een van de laatste bands die rock ‘n roll maakt zoals het bedoeld is: dat moeten we koesteren. Hopelijk weet Valient Thorr heel wat zieltjes te winnen deze tour en breken de heren daarmee eindelijk door bij het grote(re) publiek.

Op het moment dat een maar al te bekende, groovy drumlijn uit de speakers knalt, weten we hoe laat het is. De heren van Clutch gebruiken al jaren We Need Money van Chuck Brown als opkomstmuziek en demonstreren daarme gelijk wat voor ongekend groovy muziek we mogen verwachten gedurende de komende uren. Het is de eerste show van de tour, maar dat weerhoudt Neil Fallon en co er niet van om per direct volledig uit hun naad te gaan. Het zal een afwisselende setlist worden, die (zoals gebruikelijk) waarschijnlijk vlak voor aanvang van de show is samengesteld.

Natuurlijk worden de laatste paar albums goed vertegenwoordigd, met krakers als Decapitation Blues, The Face en Earth Rocker, maar de gehele setlist omvat de complete loopbaan van de band, waarbij natuurlijk hits als Cypress Grove en Burning Beard voorbij komen, maar ook oudere nummers als The House That Peterbilt en Spacegrass, en zelfs het nummer Passive Restraints, van de tweede EP. Hit na hit is het motto van de show en man, wat een overtuiging. Alles is strak als een tiet gespeeld (ondanks een lichte inkakker aan het eind van de set) en de heer Fallon is ongelooflijk goed bij stem.

Dat het de eerste show van de tour is, kun je niet aflezen aan de podiumpresentatie. Alles is zoals het zou moeten zijn, met Fallon en Gaster die (als vanouds) de show stelen en Maines en Sult die bijna twee uur lang naar hun handen staan te kijken. Hoe die laatste het ook presteert om volledig stil te blijven staan op de onmogelijke grooves die de heren collectief weten op te wekken, is werkelijk waar een van de mysteries des levens. Het feit is dat we vanavond naar onvervalste rock ‘n roll hebben staan kijken en luisteren. En dat doen we eigenlijk veel te weinig.

 

clutch-live

 

Setlist Clutch:

 1. Cyborg Bette
 2. Decapitation Blues
 3. Burning Beard
 4. The House That Peterbilt
 5. The Mob Goes Wild
 6. A Quick Death In Texas
 7. Cypress Grove
 8. The Regulator
 9. You Can’t Stop Progress
 10. Sucker For The Witch
 11. Earth Rocker
 12. The Face
 13. Spacegrass
 14. Passive Restraints
 15. X-Ray Vision
 16. Firebirds!
 17. D.C. Sound Attack!
 18. Electric Worry
 19. One Eye Dollar

Links: