Amoras: muziek geworden stripklassieker

Sinds de klassieke Suske & Wiske-strip enkele jaren in een nieuw eigentijds kleedje gestoken werd in de reeks Amoras, worden kosten noch moeite gespaard om deze aan de man te brengen. Promotiefilmpjes allerhande werden op de stripliefhebbers losgelaten, maar deze keer, naar aanleiding van deel 4 ‘De Kronieken van Amoras: Gardavu!’ besloot men nog een stapje verder te gaan en een heus metalnummer op de mensen los te laten. Dat alles zou live voorgesteld worden in jazzclub De Singer in Rijkevorsel door een band waarrond zeer geheimzinnig werd gedaan. Dus uiteraard trok Zware Metalen daarheen, want geen mysterie is ons te groot.

Toen rond acht uur de lichten doofden stond er een groep op het podium die toch wel heel hard aan Fleddy Melculy deed denken, zij het dan zonder maskers. Er werd van start gegaan met het geheimzinnige nummer Gardavu!, en eerlijk is eerlijk, het bekt wel lekker, en klinkt live een stuk heftiger dan in de video. Maar oordeelt u hieronder lekker even zelf.

En toen… was er een probleem! Want de nieuwe band had meer één nummer. Toen werd ons meegedeeld dat ze dan maar verder gingen als tribute band van Fleddy Melculy en was het hek van de dam. Wie deze heren al eens live bezig gezien heeft weet: je bent er voor of je bent er tegen maar een compromis rond deze band schijnt niet te bestaan. Wel, wij zijn voor, want zelden hebben we krachtige metalcore met zo veel humor en waanzinnige bindteksten weten brengen.

Vergis je echter niet, de nummers zijn stuk voor stuk pareltjes. Uitschieters waren toch wel 668, beter bekend onder De buurman van The Beast, Brood en zeker ook wel Apu van de nightshop. Nu is deze band in een super klein zaaltje zien wel een geschenk, want de communicatie met het publiek was vrij, euh, direct. Zo ook de groepsvoorstelling, waarin zanger Jeroen Camerlynck meedeelde dat hij bijzonder trots was op zijn broer, die hij al 35 jaar kende. Waarop die laatste droogweg meedeelde dat hij 34 was. Dat vond de rest van de band dus een beetje vies. Zo dolde het verder tot de kraker T-shirt van Metallica de zaak nog een laatste keer op zijn kop zette. Bij gebrek aan extra bismateriaal vroeg Jeroen of het ok was dat ze Gardavu! dan nog eens speelden? ‘Ok’ zei de gitarist, er droogweg aan toevoegend ‘maar dan deze keer juist’. Hilarisch einde van een hilarische avond. Mogelijk waren we hier dus getuige van een nieuw metalgenre: stripcore! Je moet er maar opkomen.

Setlist:

 1. Gardavu
 2. Feestje in uw huisje
 3. Geen vlees wel vis
 4. Ik wil niet gaan
 5. 668
 6. Moeidunidotcom
 7. Brood
 8. Varken
 9. Apu van de nightshop
 10. Pinker
 11. Ik ben mijn sleutels kwijt
 12. Ik ben kwaad
 13. Voor altijd jong
 14. T-Shirt van Metallica
 15. Gardavu

Datum en locatie:

14 mei 2019, Jazzclub De Singer, Rijvorsel

Links: