Zagen met Carpenter Brut over zijn nieuwe album Leather Terror

Carpenter Brut is een vreemde eend in de bijt. Vreemde eenden zijn echter de specialiteit van uw favoriete e-zine Zware Metalen. Deze Franse synthwave artiest maakt al sinds 2012 furore met zijn door metal geïnspireerde muziek die vol zit met verwijzingen naar horror. Zijn publiek is maar moeilijk vast te pinnen, maar de ervaring leert dat de luisteraars een breed pluimage aan types zijn. Frank Hueso, zoals de beste man in het echt heet, vertelt ons via de e-mail alles over zijn nieuwste baby genaamd Leather Terror.

Kun je jezelf voorstellen aan mensen die je niet kennen?

Carpenter Brut wordt binnenkort tien jaar! In het kort, het is een project dat een mix brengt van elektro in de stijl van Justice en de gruwelijke sferen en horrorachtige universums die voornamelijk zijn geïnspireerd op John Carpenter. Ik sta helemaal alleen achter de controllers, maar ik word begeleid op het podium door een gitarist, Adrien, en een drummer, Flo, beide van de groep Hacride.

Hoe was de coronaperiode voor jou?

Eerlijk gezegd, goed. Ik was niet van plan om in 2020 te toeren om me te concentreren op het maken van het album. Ik werk vanuit huis, ik heb een redelijk goed uitgeruste thuisstudio zodat ik rustig kon werken. Ik denk ook dat de pandemie heeft geholpen om zoveel featured artiesten op de schijf te hebben. De artiesten zaten thuis, dus ik maakte van de gelegenheid gebruik om maximaal contact met hen te hebben. Het is duidelijk dat als ze allemaal op pad waren geweest, het album anders zou zijn geweest.

Wat was volgens jou een grote inspiratiebron voor Leather Terror?

Ik kon er geen één uithalen. Het is een mix van veel dingen, van Nine Inch Nails tot Madonna en films als Maniac of Maniac Cop bijvoorbeeld. Ik wilde geen album dat te lineair is en slechts één stijl vertegenwoordigd. Dit moest een soundtrack van een niet bestaande film zijn en als je bepaalde soundtracks zoals Ghostbusters of Top Gun neemt, vind je er genoeg verschillende artiesten op. Ik probeerde dat na te bootsen, terwijl ik probeerde om een algehele samenhang in de geluiden te krijgen, om te voorkomen dat je als luisteraar overal heengaat.

Waarom heb je deze keer zoveel featuringartiesten ingeschakeld?

Ik hou van popsongs en instrumentale muziek werkt goed voor lange nummers met progressie, maar voor korte en effectieve stukken vind ik de zang een essentieel onderdeel. Het idee was niet per se om er zoveel te hebben, maar de pandemie stelde me in staat om veel verschillende dingen te proberen, om mijn tijd te nemen en ik merkte dat ik aan het discussiëren was met veel artiesten. En je weet hoe het gaat, je zegt tegen jezelf, “hey, waarom niet met hem proberen?” Ik ben blij met het resultaat, het album is goed gebalanceerd tussen de instrumentale tracks en liedjes met zang. Het zal noodzakelijkerwijs een beetje teleurstellend zijn voor allen die de voorkeur geven aan de instrumentale Carpenter Brut, maar het is goed om het recept te veranderen ook andere dingen te proberen.

Wil je iets meer vertellen over de samenwerking met Greg Puciato op Imaginary Fire?

Toen ik Imaginary Fire componeerde, had ik Chino Moreno in gedachten. Maar het kon niet. Ik vroeg Converge-drummer Ben Koller wie hij dacht wie zou kunnen zingen op de track. En hij bracht me in contact met Greg Puciato. Hij vond het stuk leuk en bood me vrij snel de zanglijnen. Het kwam allemaal samen. Het is grappig, we werkten alleen per sms, geen telefoontje of e-mail. Ik weet niet eens welke stem hij heeft als hij spreekt, haha.

Je mixte een Ulver-nummer (Machine Guns and Peacock Feathers remix), en nu is Ulver te horen op Leather Terror. Kun je ons iets meer vertellen over deze samenwerking?

Ik ben een grote Ulver-fan en ik wilde Kris (zanger Kristoffer Rygg, -red.) heel graag in de spotlights hebben. Dus ik had hem gecontacteerd ten tijde van Leather Teeth voor de track Cheerleader Effect. En sindsdien onderhielden we contact. Tijdens de pandemie werkte Ulver aan veel verschillende projecten, waaronder hun laatste album, een live-album, en ze wilden dat ik die eens zou remixen voor de lol. Machine Guns and Peacock Feathers voelde als het coolste om op te pikken. Ik doe niet te veel van remixen in het algemeen omdat het tijd kost en de tijd vliegt snel, maar tegen Ulver kon ik geen ‘nee’ zeggen. Toen ik aan Leather Terror begon te werken, dacht ik: Het zou leuk zijn om Kris weer op het album te hebben. Als een soort van ‘running gag’ maar wel een kwalitatieve. Ik slaagde er bovendien in om de rest van Ulver in het avontuur te integreren, Tore (Ylwizaker, -red.) die piano speelt en Aleksander (Ole Aleksander Halstensgård, -red.) in sounddesign.

Je hebt ook de laatste Ulver gemixt, wat ik puik werk vind. Wat is je geheim?

Er is geen specifiek geheim haha. Ik denk dat het vaak nodig is om ‘ja’ te zeggen tegen voorstellen die gek, ongebruikelijk of riskant lijken en kijken of we de klus kunnen klaren. Eigenlijk hoefde ik alleen de eerste en de laatste titel van hun tribute-album te mixen tot Halloween, maar uiteindelijk vonden ze wat ik deed leuk en gaven ze me het hele album om te mixen. Ik was geweldig blij en trots om op de een of andere manier deel te nemen aan een Ulver-album. 

Kun je ons iets meer vertellen over je favoriete muziekspullen?

Ik begin wat analoge synths te krijgen en ik geef toe dat ik een genegenheid heb voor de Mini Moog. Het klinkt geweldig, vrij gemakkelijk te gebruiken en super leuk om mee te experimenteren. Ik heb het veel gebruikt voor de soundtrack van Blood Machines. Ik heb ook een erg bizarre synth, de Lyra 8 van Soma. Er is echt een manier om super rare geluiden uit te krijgen deze machine. Over het algemeen werk ik omwille van de efficiëntie vooral met plug ins, zoals die van Arturia bijvoorbeeld, die zijn echt uitstekend.

Je gaat binnenkort weer touren (donderdag 27 oktober in de Melkweg in Amsterdam! Vrijdag 28 oktober in Ancienne Belgique in Brussel!) met een drummer en een gitarist denk ik. Kun je een tipje van de sluier oplichten?

Voorlopig begin ik net te werken aan de liveshows dus het is nog een beetje vers. Maar ik denk dat de show een beetje ruwer en spannender zal zijn dan voorheen. De toevoeging van nieuwe tracks zullen de algehele sfeer een beetje veranderen. Ik zeg liever niet teveel, uit angst om iets te zeggen.

Een laatste woord voor onze lezers?

Denk eraan om vijf groenten en fruit per dag te eten. 🙂

Links: