Vreid over de tour met Kalmah en Slegest

De Noorse melodieuze blackmetalband Vreid draait al sinds 2004 zijn rondjes mee in de wereld van de betere muziek. Samen met Kalmah en Slegest trekt het gezelschap de eerste twee weken van december door Europa om de aandacht te vestigen op de uitstekende laatste plaat Lifehunger. Zware Metalen mailde de band wat vragen over de tour en kreeg antwoorden terug van bassist Hváll. 

Heehallo Hváll, hoe is het ermee? 

Ja, het gaat goed. Het is fijn om weer op te treden.

Jullie tot 1 december met Enslaved op tour door Noorwegen. Hoe is het om het podium te delen met deze mannen en zijn er al hoogtepunten die jullie hebben meegemaakt?

We hadden een geweldige start van de toer met uitverkochte concerten in Oslo en Aalborg. Met name de show in Oslo was geweldig! Daarnaast is het altijd fijn en ontspannen om met Enslaved te toeren. Geweldige gasten!

En dan is er de aankomende toer door Europa met Kalmah en Slegest, waarbij Nederland wordt beloond met maar liefst drie shows! Vanwaar deze eer?

Nederland is altijd een goede plek voor ons geweest. Sinds wij zijn begonnen met toeren door Europa, zijn wij met regelmaat in jullie land geweest. De mensen en zalen zijn erg gaaf. In Noorwegen zijn wij al sinds de gloriejaren van Eric Heiden (wat opmerkelijk is, want deze schaatser was een Amerikaan -red.) en Marco van Basten (voor de jongere lezers: een Nederlandse voetballer die beter was dan Christiano Ronaldo -red.) gek op Nederland. Kijk nou eens naar deze video, dat is toch prachtig:

Kalmah staat bekend om het produceren van krachtige, melodische deathmetal en Slegest speelt een mix tussen blackmetal en rock ’n roll (oftewel black ’n roll). Het is ons dan ook duidelijk waarom laatstgenoemde band met jullie mee is op toer, maar zou je met ons willen delen waarom er gekozen is om een co-headline met Kalmah te doen?

Wij hebben in 2016 een toer in Japan met hen gedaan en hebben daar een goede band opgebouwd. Het zijn geweldige mannen en een sterke, krachtige band. Wat later kwamen wij elkaar tegen tijdens de 70.000 Tons Of Metal cruise, waar de gesprekken over samen toeren begonnen. Nu is het dan ook zo ver. Ik denk dat dit driekoppige beest van een line-up een pakket is wat je niet mag missen. Kom met je luie reet uit de sofa, sluit de laptop af, zet je telefoon uit en vergezel ons voor een avond vol duisternis.

Er is natuurlijk een hoop materiaal om te promoten, zoals het geweldige album Lifehunger. Kunnen wij dan ook veel van dit album op de setlist verwachten?

Absoluut! Dit album is voor ons een mijlpaal en ik hou er oprecht van om deze nieuwe nummers te spelen. Dus ja, veel nieuw spul, maar uiteraard ook een paar gouwe ouwen.

Het nieuwe album voelt aan als een evolutie van Vreid. Het introduceert meer diversiteit, het is meer experimenteel en valt niet onder te brengen onder een specifiek genre. Dit werd evident met de geweldige cleane vocalen die te horen zijn in One Hundred Years en de altijd epische koebel en melodie in Hello Darkness. Kan je ons wat inzicht geven in wat jullie willen (re)presenteren met dit album en waar de inspiratie vandaan kwam?

De inspiratie was om exact te doen wat ik wilde doen. Ik ben nu de veertig gepasseerd, heb elf albums uitgebracht met Vreid, Windir en Ulcus en mijn enige missie met muziek is om honderd procent te doen wat ik wil doen. Ik schenk totaal geen aandacht aan enige verwachtingen, wat slim is om te doen of hoe onze muziek wordt bestempeld. Dit album is gemaakt omdat ik graag muziek maak. Uiteraard waardeer ik het wel enorm als ik zoveel mensen zie die dit album goed vinden.

De laatste track, Heimatt, is een volledig instrumentaal nummer en het lijkt erg beïnvloed te zijn door de stijl die Windir speelde, waar jullie allen bandlid van waren. Het voelt zelfs als een hommage aan deze band en aan Valfar, de frontman van Windir, die in 2004 overleed. Interpreteer ik dit goed, of heeft dit nummer een andere betekenis voor je?

Dit nummer is een hommage aan het leven, aan al mijn geliefden en aan al mijn geliefden die ik ben verloren. Valfar is absoluut een van hen.

Hoe heeft Windir jullie in het algemeen en door de albums heen geïnspireerd of beïnvloed?

Terje (Bakken, Valfar’s officiële naam -red.) was mijn beste vriend en wij schreven jarenlang samen muziek en teksten. Het werk wat wij samen met Windir deden, zal altijd een onderdeel van mijn ruggengraat en personaliteit zijn. Het is onderdeel van wie ik ben en zal voor altijd de kleur van mijn kunst bepalen.

Is er nog iets wat je wilt zeggen tegen onze lezers in Nederland en België?

Het gaat fantastisch worden om weer in Nederland te zijn! Kom naar de shows, breng een vriend mee, en laten wij het uitgebreid vieren dat wij allen leven en onze dromen kunnen najagen. Tot gauw, vrienden!

Je vrienden van Zware Metalen geven niet alleen tickets weg voor één van de shows van Vreid in Nederland, we regelen ook nog een merch-item én een meet en greet met de band! Het kan niet op! 

Links: