Vreid – Lifehunger

Al jaren luister ik fervent naar het zwarte metaal uit de Scandinavische landen (en Finland), waaronder het magistrale werk van Windir. Helaas is deze band niet meer, na de opheffing in 2004 door de dood van zanger en oprichter Valfar. Gelukkig zijn de overige bandleden niet stil gaan zitten en hebben maar liefst drie van de oorspronkelijke vijf bandleden in 2004 een nieuwe band opgestart, genaamd Vreid. Later voegde een ex-lid van Windir zich toe aan de line-up, te weten gitarist Strom. Deze formatie uit Noorwegen heeft op 28 september het achtste studioalbum, Lifehunger, uitgebracht.

Voor de black’n roll-ers is dit misschien wel het meest experimentele album. Van het prachtige akoustische intro naar melancholische black metal versus de zwarte vorm van rock ’n roll in One Hundred Years en dan het aparte Hello Darkness, dat een verrekt lastig nummer is om te categoriseren. Een favoriet is het snelle en machtige Sokrates Must Die. Brute drums, vernietigende vokalen en een interessante melodie maken dit voor mij een feestje om naar te luisteren. Het meest catchy nummer op deze plaat (en tevens een tweede favoriet) is het vierde nummer, The Death White. Heerlijke black’n roll waarop ik vrolijk met mijn hoofd aan het schudden ben en rare bewegingen maak op mijn stoel. Gelukkig zijn de gordijnen dicht…

Grappig is ook hoe de opbouw in het begin van de titeltrack doet denken aan een track van het Zweedse Opeth, om vervolgens over te gaan in een notenprogressie die juist weer refereert aan het werk van Windir. Over laatstgenoemde band gesproken: de afsluiter op de plaat is een absolute eerbetoon aan deze memorabele band en aan Valfar. Volledig instrumentaal, hard, melodisch en melancholisch, bevat het elk ingrediënt dat een trouwe fan maar kan wensen.

Het album is vanaf de eerste luisterbeurt al interessant, maar bij herhaaldelijke luisterbeurten wordt pas echt evident hoeveel tijd en energie de mannen hier in lijken te hebben gestopt. Elk segment is goed doordacht, het geheel vloeit goed in elkaar over en zelfs de aparte blend van verschillende ‘stijlen’ past op een of andere manier erg goed. Dit alles wordt samengebonden door de overduidelijke Windir-invloeden die Sture, Strom, Hváll en Steingrim brengen. Een heerlijk eigentijdse en ongegeneerde interpretatie van het zwaardere metalgenre uit het hoge noorden.

De mannen van Vreid brengen opnieuw een geweldig album uit met Lifehunger. Waar de muziek bij sommige bands wordt omschreven als een ‘ruwe diamant’, is dit bij deze band eerder een verfijnde diamant die bij elke release verder gepolijst wordt. Dit album is dan ook een absolute aanrader voor de vele luisteraars van het Scandinavische metalgeweld en eentje om in te lijsten.

Score:

89/100

Label:

Season Of Mist, 2018

Tracklist:

 1. Flowers & Blood
 2. One Hundred Years
 3. Lifehunger
 4. The Dead White
 5. Hello Darkness
 6. Black Rites in the Black Nights
 7. Sokrates Must Die
 8. Heimatt

Line-up:

 • Sture – Zang, Gitaar
 • Strom – Gitaar
 • Hváll – Basgitaar
 • Steingrim – Drums

Links: