Thronum Vrondor: jaren ’90 black in tijden van totaal verval

Thronum Vrondor, niet eerder heeft Zware Metalen deze West-Vlaamse metalband geïnterviewd. Met het verschijnen van album nummer vier – Dies Tenebrosa Sicut Nox – was het moment gekomen om daar verandering in de brengen. Stichtend lid Vrondor en frontman SvN zorgden voor de antwoorden op onderstaande vragen.

Thronum Vrondor, dit is het eerste interview dat we met jullie doen. Misschien toch een eerste standaardvraag: kunnen jullie kort beschrijven wie jullie zijn, voor onze lezers?

Vrondor: We zijn een blackmetalband die best wel al wat jaren op de teller heeft. In 2005 hebben Crygh en ikzelf de band opgericht om een ruwe obscure vorm van black metal te maken. Dat hoor je ook zo terug op onze eerste twee albums. Vanaf het derde album Ichor en zeker op ons nieuw album Dies Tenebrosa Sicut Nox spelen we een meer mature vorm van black metal. Mede doordat de zang  en productie vanaf Ichor overgenomen werd door SvN, hebben we een meer uitgebalanceerd geluid met een perfect passende strot om de nummers voldoende punch te geven.

Dit is jullie vierde album, het tweede in de huidige line-up. Een geslaagde combinatie, jullie drieën, mag ik veronderstellen?

Vrondor: We kennen elkaar al jaren, ook voordat we samen in Thronum Vrondor zaten, en zowel op persoonlijk als muzikaal gebied is er een goede klik. Alle drie hebben we een voorliefde voor jaren ’90 black metal, en de wil om hier onze eigen draai aan te geven.

Dies Tenebrosa Sicut Nox, hoe moeten we dat opvatten? Zullen we de zon binnenkort moeten missen of is het totaal andere kwestie?

SvN: De term Dies Tenebrosa Sicut Nox slaat op de periode na de val van het Romeinse rijk. Een tijd van van verval. Economisch, intellectueel … In mijn ogen van toepassing op de huidige tijd. We leven in tijden van verval.

Verder in het tekstboekje merken we een behoorlijk veroordelende of negatieve blik richting bepaalde onderwerpen. Gaat deze vooral richting religie(uze groeperingen), of gaat die ook breder en heeft die ook betrekking op bepaalde maatschappelijke of politieke kwesties of personen?

SvN: Ik richt me niet zozeer of enkel op religie. Maar op de mensen achter de religie – het machtsmisbruik van religieuze leiders en slaafse volgelingen – de mensen in de samenleving, onze leiders – of gebrek daaraan- media, gebrek aan logisch denken …

De beschaving is in vrije val en het grootste deel van de mensen springt vrijwillig de dieperik in. Dit is niet iets recent maar al  heel lang aan de gang.

Niet alleen inhoudelijk, ook muzikaal merk ik sinds het vorige album een eerder brutale kroniek van een onafwendbare totale dood voor de mensheid op. Waar black metal nog een vorm van demonische uitweg bood tijdens de eerste platen, is het nu steeds meer beuken omdat het einde er aan komt. Klopt die stelling enigszins volgens jullie?

Vrondor: Tussen album twee en album drie hebben we een periode van non-activiteit gekend. Bij de heropstart en toevoeging van SvN hadden we een andere kijk op hoe we Thronum Vrondor verder wilden laten evolueren. Tekstueel nam SvN over, dus sowieso is dit een andere benadering dan toen ikzelf nog de teksten schreef. Hij is niet meteen de grootste mensenvriend en dat weerspiegelt zich in de teksten.

In recensies wordt er vaak teruggekomen op het feit of de muziek technischer, progressiever, complexer, brutaler, diepgaander of sfeervoller geworden is (of niet). Zijn dat zaken waarmee jullie überhaupt mee bezig zijn tijdens de voorbereidingen van de opnames, of is het een soort van natuurlijke “flow” die eruit komt als een soort van mentale en fysieke ontlading?

Vrondor: Het schrijfproces is een heel natuurlijke flow, waarbij de nummers gemaakt worden in een periode van pakweg drie maanden. Gedurende het schrijfproces gaat de muziek vaak heel spontaan een kant uit die op dat moment reflecteert in welke geestesgesteldheid ik verkeer. Het raamwerk van de riffs wordt zo met Crygh doornomen en hij geeft zijn eigen draai aan de structuur van de nummers.

Zijn jullie van mening dat er vaak te veel gezocht wordt in en achter de muziek die jullie maken? Of zijn jullie daar totaal niet mee bezig?

Vrondor: We zijn daar niet mee bezig.

Voor een band die nergens hoop of beterschap aanbiedt – naar mijn bescheiden mening – hebben jullie opnieuw best wel wat energie en moeite gedaan om met het artwork en ook de video een verfijnd product op de markt te brengen. Wie is verantwoordelijk voor jullie nieuwe artwork en de totstandkoming van de video van het nummer What Grace is There Left to Fall From.

Vrondor: Het artwork is van de hand van Misanthropic Art die al samenwerkte met een hele rits van black- en deathmetalbands, maar ook bijvoorbeeld de posters deed voor het festival dicht bij huis “Unholy Congregation”.

Aan de hand van de uitstraling van de hoes, heeft WrathDesign dan de extra ontwerpen en de opmaak gedaan die in de boekjes van de LP en cd te vinden zijn. Bijzonder interessant zijn de gelimiteerde verschillende versies van de LP die uitgebracht werden door Immortal Frost Productions. Niet enkel het standaard zwart, maar ook een Swirl black/white en een Opaque white versie.

Wat de video’s betreft, we hebben twee video’s voor het Dies Tenebrosa Sicut Nox-album. De eerste van What Grace is There Left to Fall From is er eentje van mijn eigen hand, en de video van Odium Generis Humanis werd gemonteerd door Videomontage Thomas D’Heedene.

Jullie zijn niet meteen gekend voor het aantal live optredens dat op jullie teller staat. Bestaat de kans dat daar in de toekomst verandering in komt, nu we jullie videogewijs toch al hebben kunnen aanschouwen?

Vrondor: Die mogelijkheid bestaat, ja. Met het aantrekken van een aantal live sessiemuzikanten kunnen we een live line-up samenstellen en zo heel selectief een aantal optredens doen.

Waar is jullie hoofdkwartier eigenlijk? Ergens in “the middle of nowhere” in West-Vlaanderen?

Vrondor: We wonen zo’n half uur van elkaar met Tielt als bindende stad, want daar hebben we allemaal nog gewoond.

Hou je je ook wat bezig met bands uit de buurt of concertbezoeken (voor corona dan), of is het familiale leven de grote slokop naast de reguliere baan?

 Vrondor: Alle interessante concerten pikken we graag mee, vaak ook samen. We kunnen ook niet anders dan samen gaan, SvN is graag bob en de rest absoluut niet.

Daarnaast zijn zowel SvN als ikzelf nog bezig met een aantal andere bands die in bepaalde periodes actief zijn.

Zijn er naast de blackmetalactiviteiten nog andere zaken die jullie passioneel kunnen maken, die de moeite waard zijn, waarin jullie geëngageerd zijn?

Vrondor: Nee, muziek slorpt bij mij al mijn vrije tijd op en ik denk voor SvN en Crygh net hetzelfde.

Jullie zijn voor jullie vierde album met Immortal Frost Productions in zee gegaan. Is het voor jullie belangrijk om met een Belgisch label te werken?

Vrondor: Voor ons is dit een heel grote stap. Immortal Frost Productions steunt en adviseert ons op elk vlak, en de communicatie met een Belgisch label loopt gewoon stukken sneller en vlotter dan met onze vorige labels.

Zo, dat was het voor mij. Wat staat er vandaag nog op het programma?

Vrondor: Het is een weekdag en de werkdag zit erop. Dat betekent maar één ding: met muziek bezig zijn. We werken al volop aan nieuwe nummers.

Alvast bedankt! Nog een woordje voor de lezers?

Vrondor: Pik zeker een kopie op van Dies Tenebrosa Sicut Nox en dompel je onder in misantropie in volle jaren ’90 blackmetalstijl.

Genoteerd.

Links: