Thronum Vrondor – Dies Tenebrosa Sicut Nox

Ik heb hem veel luistertijd gegeven, deze nieuwe Thronum Vrondor. Deels om zoveel mogelijk subjectiviteit in de kiem te smoren, deels omdat ik geen tijd had om aan de review te beginnen en dan maar bleef luisteren, deels omdat hij gewoon erg goed is. Meteen met de deur en de hor in huis vallen heet zoiets. Deze Belgische black metal band is nooit de meest luidruchtige of verwaande geweest (typisch West-Vlaams natuurlijk). Dies Tenebrosa Sicut Nox is de vierde schijf van de heren, die sinds 2005 actief zijn. Immortal Frost Productions is de dealer van dienst.


Voor we beginnen even de verschillen meegeven met Ichor (The Rebellion) uit 2019: weinig tot geen. Een goede zaak. In vergelijking met Vrondor II: Conducting The Orchestra Of Evil uit 2009 zijn dat er een pak meer. Het ijzige en priemende gitaarspel is grotendeels gesmolten in een moderne poel, waarin ook black metal badgasten kunnen komen baden die in de jaren negentig niet actief hebben deelgenomen aan de Scandinavische wave(s). Thronum Vrondor heeft nog steeds Zweedse meloblack in zich zitten, kent nog steeds dezelfde opbouwmogelijkheden, heeft nog steeds (ook al is het sinds het vorig album een nieuwe voorman) een door death metal beïnvloede strot aan de microfoon staan. Die voorman – SvN – is volgens mij woonachtig in Tielt, de heimat van de deze band, maar past perfect in het plaatje, letterlijk en figuurlijk. Zijn aandeel in de mixing is ook behoorlijk groot (qua volume), wat er mede voor zorgt dat je quasi geen tekstboekje nodig hebt om de korte zinnen in de verhandelingen over verval en vergankelijkheid te ontcijferen. Toch wel opmerkelijk in dit subgenre. Ook de bas krijgt veel ruimte op deze plaat, naast de immer aanwezige blasts en het nostalgie opwekkende gitaarspel. Luister even mee naar het afsluitende What Grace Is There Left to Fall From, dan merk je meteen wat voor aandeel de laagtonige snaardrager kreeg en ook dat de heren clean durven zingen. Niet toevallig een nummer waar een officiële clip werd in elkaar gezet.

Een typische tachtig punten plaat, net als de nieuwe Gotmoor, twee Vlaamse platen die dit jaar verscenen en zeker het luisteren waard zijn. Verder zijn er natuurlijk ook Alkerdeel, Emptiness, Black Sigma, Saille en de nieuwe Lugubrum, om België te vertegenwoordigen. Onder andere, want ik vergeet er zeker een pak te vermelden. Ande bijvoorbeeld. In ieder geval: prima album van Thronum Vrondor.

Score:

80/100

Label:

Immortal Frost Productions, 2021

Tracklisting:

1. To Eternal Fire
2. Odium Humanis Generis
3. Worms
4. Ravenous Cult
5. The Wolf Must Roam Free
6. To Pierce the Heart of Lions
7. Cleanse This World of Filth
8. What Grace Is There Left to Fall From

Line-up:

Crygh – Drums
Vrondor – Gitaar, bas
SvN – Keel

Links: