Sinister richt de blik, na dertig jaar en veertien albums, op de toekomst

Op de dag dat Sinister’s veertiende album uitkomt, spreek ik zanger en boegbeeld Aad Kloosterwaard. Na een algemeen inleidend gesprekje en het maken van afspraken over onderwerpen waarover hij liever niet praat, gaan we van start. Aad blijkt een man die met grote passie (en met een diep Rotterdams accent) over zijn muziek praat, nog steeds vooruit kijkt en nog lang niet uitgeblust is. De foto’s bij dit interview zijn van Kick Verhagen.

Hey Aad, je zit nu in Slovenië… Op tour zeker? (Geintje)

Haha. Nee, ik woon hier sinds zes jaar.

We ontkomen er niet aan: hoe gaat Sinister om met de COVID-19 maatregelen?

Tja, voor ons is het moeilijk omdat de cd net uit is. Wij zijn sowieso een band die graag live speelt. We vinden het tof om samen onderweg te zijn. Nu live spelen niet mogelijk is, is dat moeilijk. Maar goed, we zijn niet de enigen.

Raakt het je op persoonlijk vlak?

Laat ik het zo zeggen: mijn gezin en de band zijn mijn leven. Dus ja, ik mis op het moment erg veel dingen. In mijn vrije tijd maak ik het liefst muziek en als dat dan niet gaat dan vind ik dat wel moeilijk. Ook omdat we ons nieuwe werk nu niet live kunnen promoten. Maar ik hoop dat we dit jaar in ieder geval nog wat kunnen doen. En daarna zien we wel weer.

Jullie nieuwste wapenfeit (Deformation Of The Holy Realm) komt vandaag uit. De veertiende alweer. Ik heb hem van de week een paar keer beluisterd en ik vond het een ongekend fel en vooral snel album geworden.

En dat voor een stelletje oude gasten, niet slecht toch? Haha. Het is niet bewust zo gegaan. We zijn wel, ook na al die jaren, nog steeds gek van deze muziek. We willen natuurlijk niet inkakken maar met elk nieuw album komen we wel… hoe zal ik het zeggen… niet beter voor de dag maar wel anders. Je weet nooit of het lukt jezelf te verbeteren en iedereen heeft een andere smaak Maar we gaan er met ieder album voor honderd procent tegen aan. Een aantal Sinister-ingrediënten zullen altijd aanwezig zijn: blastbeats en bruutheid. Met elk nieuw album proberen we de Sinister-stijl wel iets te variëren. Volgens mij hebben we dat op dit album ook weer gedaan want ik wil niet twintig jaar lang dezelfde plaat maken. Ik snap dat fans dat soms graag willen maar ik en de andere bandleden willen dat absoluut niet. Maar snelheid en agressiviteit staan hoog in het vaandel bij Sinister en zullen altijd wel aanwezig zijn. We hebben trouwens alweer twee nieuwe nummers af en die zijn weer van dezelfde koek: lekker rammen. We gaan dus nog wel even door.

Afgaand op de titel was er nog een heilig huisje wat omver moest? Of heb je die dagen achter je gelaten?

We zijn nog steeds tegen het christendom en alle andere geloven en op dit album hoor je dat ook weer terug. Maar op de volgende cd zijn we van plan om daarvan af te stappen en Toep (Duin, drummer-red.) heeft allerlei ideeën voor teksten. Ons volgende album zal daarmee het eerste zijn waarbij we afstappen van het afzetten tegen religie.

Je noemt duidelijk het christendom waar je je tegen af wilt zetten. Maar juist de laatste jaren kwam het gevaar van die ene religie uit het Midden-Oosten.

Klopt, maar we houden het wat ons betreft bij de Sinister-ingrediënten zoals ik al eerder aangaf: brute teksten en brute muziek. En we hebben al heel lang teksten tegen het christendom. Dat is op een gegeven moment ook een beetje gewoonte geworden voor Sinister. Nadat we Deformation Of The Holy Realm hebben afgemaakt hebben we overlegd en besloten dat we het voor het volgende album eens over een andere boeg gaan gooien en er enigszins van af willen stappen. Wij weten intussen wel welke kant het opgaat maar dat wil ik nu nog niet verraden. Een primeur zit er dus niet voor je in, jammer joh. Haha. Maar Toep heeft een heel verhaal in zijn hoofd met betrekking tot de teksten. En nu zeg ik er echt niets meer over, anders is de verrassing er vanaf.

Volgens de door het label bijgeleverde biografie kostte dit album jullie bloed, zweet en tranen. Wil je dat toelichten?

Eigenlijk is dat ook wel zo. Er is veel gebeurd in die periode vanaf de vorige cd (Syncretism) tot nu toe. Er zitten inmiddels nieuwe jongens in de band, Toep heeft een moeilijke tijd achter de rug, tijdens het opnemen van Deformation Of The Holy Realm overleed de oma van Gishlain (van der Stel, bassist-red.) en zo zijn er nog een aantal dingen gebeurd. Hierdoor ging het moeilijker allemaal. Sommige jongens in de band hebben dus wel behoorlijk moeten zwoegen de afgelopen periode. Maar volgens mij is het eindresultaat nog steeds prima!

Mooi artwork trouwens. Alleen al daarom zou hij op vinyl uit moeten komen.

Dankjewel! Bij Mascot op rood en zwart vinyl en via Nuclear Blast op wit vinyl. De labels kwamen daar zelf mee. Te gek toch? Het artwork is op cd al mooi maar op zo’n groot formaat van een LP nog veel gaver.

Jullie hebben in drie studio’s opgenomen en de plaat is weer gemixt en gemasterd in een vierde. Leg eens uit…

Sommige mensen denken dat dit met geld te maken heeft maar dat is absoluut niet waar. We konden, net als anders, weer de studio in maar hebben dit keer gekozen voor een andere aanpak. Voor mijn werk zit ik dus in Slovenië en ik had geen tijd om drie weken naar een studio in Duitsland te gaan. Toep heeft de drums opgenomen met Michiel van der Plicht van God Dethroned. Ghislain heeft alle nummers geschreven en alle gitaren ingespeeld op dit album. Hij gaf aan dat hij alle spullen die nodig zijn om een album op te nemen thuis heeft staan. Het was in dat opzicht niet nodig om naar een studio te gaan. Voor ons was het een hele verandering om het album op deze manier te maken. Eerlijk gezegd vind ik het ook leuk om met elkaar in een studio te zitten en daar het album op te nemen. Maar soms kan dat gewoon niet, door tijdgebrek bijvoorbeeld. Ik weet dat veel bands tegenwoordig thuis opnemen maar wij zijn oude rotten. Ghislain is een stukkie jonger, hij is net dertig, en door hem zijn we wat meer open-minded geworden en konden we ons losmaken van vastgeroeste werkwijzen.

Uiteindelijk zijn we voor de werkwijze van Ghislain gegaan. Ik weet niet of we het een volgende keer weer zo gaan doen. Dit album is gemixt en gemasterd in de Kohlekeller studio waar Benighted en Aborted ook opnemen. Kristian Kohlmannslehner, de eigenaar van de studio en verantwoordelijke voor het mixen en masteren, gaf aan dat hij het resultaat nog beter kan maken als we daar ook op gaan nemen. Toep en ik hebben al besloten dat voor het volgende album de drums en zang daar weer worden opgenomen. Het past ook beter bij een old-schoolband als Sinister om in de studio te zitten met zijn allen. En dat is ook leuker want het gaat niet alleen om de muziek maar ook om het samen zijn als band. Dat vind ik een van de leukere kanten van het spelen in een band. Net als dat je samen naar optredens reist in een busje of met het vliegtuig. Voor mij is dat minimaal net zo belangrijk als het spelen zelf.

Het geluid op Deformation Of The Holy Realm is echt moddervet. Toch hebben jullie maar één gitarist.

Ghislain heeft alle gitaren ingespeeld en soms heeft hij wel vier gitaarpartijen ingespeeld. Daarom klinkt het zo vet en in de studio is het natuurlijk nog allemaal verbeterd qua geluid. Live kunnen we dit geluid uiteraard waarmaken want dan beschikken we over twee gitaristen. De hele band kan niet wachten totdat we weer mogen optreden dus hopelijk kunnen we snel weer live spelen.

Heb je bij het schrijven een bepaalde band of sound voor ogen?

We hebben wel altijd het plan dat we niet precies dezelfde cd willen maken als die daarvoor. Als muzikant zijnde moet je dat volgens mij ook niet willen. Hoe lang je ook muziek maakt, je moet altijd een bepaalde uitdaging voor ogen hebben. We beginnen het schrijfproces altijd vanaf nul en gaan er van uit dat de basis echt die van Sinister moet zijn. We proberen daarbinnen wel altijd wat variatie uit. Dit keer hebben we wat meer aandacht geschonken aan de riffs, wat minder keyboards gebruikt en geprobeerd de zanglijnen wat meer catchy te laten klinken. Het wordt er trouwens niet makkelijker op om de variatie erin te houden als je al veertien cd’s hebt gemaakt. Maar als je je hele ziel en zaligheid erin gooit en iedereen is blij en tevreden dan is de missie geslaagd.

Je loopt al aardig wat jaartjes mee, maar als ik je enthousiasme hoor, dan lijkt het alsof je deze band vorige week hebt opgericht.

Het is grappig dat je dat zegt. Ik hoor het van iedereen. Dit is niet gespeeld maar gewoon zoals ik ben. Zoals ik eerder al zei: ik heb mijn gezin en de band. Dat is waar mijn leven om draait en dat is ook genoeg voor mij. Ik sta met Sinister op en ik ga ermee naar bed en dat vind ik nog steeds te gek. Ik vind het nog steeds mooi om onderdeel van Sinister te zijn en dat we vette muziek kunnen maken, overal heen kunnen en de wereld kunnen zien. Ik praat over de band en de muziek met passie zonder enige vorm van arrogantie en ik ben trots op Sinister! Ik geniet nog steeds van live-optredens, ook al hebben we er misschien wel duizenden gedaan. Iedere keer dat de introtape start, krijg ik weer het gevoel te willen presteren. Ik wil iedere keer een professionele show neerzetten die goed verloopt en waarbij mensen zich kunnen vermaken. Dat is nog steeds het doel.

Kijk je weleens achterom? Bijvoorbeeld naar een album waar je extra trots op bent, of ben je alleen met de toekomst bezig?

Eerlijk gezegd ben ik altijd met de toekomst bezig en kijken we vooruit. Misschien is dat ook wel de belangrijkste reden dat Sinister al zo lang meegaat. Achterom kijken is soms best leuk maar daar heb je niets aan. Het is de toekomst die telt en daarom moet je iedere keer weer presteren. Maar dat neemt niet weg dat als ik achterom kijk, ik best wel eens denk: wat heb ik mooie dingen meegemaakt. Tours over de hele wereld en overal gespeeld. ‘Tuurlijk’ ben ik daar trots op! Voor je gevoel zijn sommige albums natuurlijk iets minder dan andere. maar daar doe je niets aan als je al zo lang muziek maakt. Ik denk dat iedere band die al meer dan dertig jaar bestaat wel eens een mindere plaat heeft gemaakt. Dat had altijd we een reden, ruzie binnen de band bijvoorbeeld. Op het ene album ben ik meer trots dan op het andere maar over het algemeen ben ik een tevreden man!

Wat jij misschien een minder album vindt, kan voor een fan van Sinister juist het hoogtepunt uit het oeuvre zijn.

Precies, daar sla je de spijker op zijn kop! Wij zeggen ook altijd dat muziek puur smaak is. Wat de een te gek vindt, vindt een ander helemaal niks. Sommige mensen zullen ons nieuwste werk helemaal te gek vinden terwijl anderen roepen dat we nooit meer zo zullen klinken als op Cross The Styx. Als ik heel eerlijk mag zijn dan heb ik daar echt geen boodschap meer aan. Ik kan daar helemaal niets mee. Uiteraard is dat album erg goed maar je moet alles in de tijd zien. Als wij nu met zo’n album en een dergelijke productie aan waren gekomen, had het lang niet zo’n impact gehad. Ik vind niet dat Cross The Styx muzikaal beter is dan wat we nu doen. Dat is gewoon niet waar. Het heeft te maken met gevoel en smaak. Daar doe je niets aan. Je wordt ouder en kan het allemaal wat beter in perspectief zien. Met dit album zijn we vanaf niks begonnen en opeens is het album dan af. We keken elkaar toen aan en waren er als band hartstikke trots op. Voor Sinister is de missie dan geslaagd. Uiteraard hoop je dat mensen van buiten de band het ook kunnen waarderen en dat het optredens oplevert. Maar dat is niet de belangrijkste reden waarom we muziek maken. Je moet allereerst jezelf tevreden houden. Je steekt er immers veel tijd in, je geeft er veel voor op en je privé-leven lijdt er soms onder. En dus moet je als band als eerste tevreden zijn.

Volg je de deathmetalscene nog een beetje of richt je je puur op Sinister?

Nee joh! Ik kan gerust stellen dat ik nog steeds een diehard extreme muziekfan ben. Ik koop nog steeds cd’s en probeer zoveel mogelijk alles te volgen. Dat wordt wel steeds moeilijker want er komen misschien wel vijfhonderd cd’s per maand uit. Als ik iets goed vind dan koop ik het nog steeds. Ik verzamel ook nog steeds shirts en zie mezelf als underground fan. Nu ik tegenwoordig een gezin heb, wordt het wel lastiger om alles te combineren maar fan ben ik nog steeds! De ene keer luister ik wat meer naar death metal, dan weer meer naar black metal. Maar Whitechapel en Carnifex vind ik ook erg goed.

Bedankt voor je tijd. Heb je nog laatste woorden, wil je nog iets kwijt of ergens op terugkomen?

Ik wil jou bedanken voor het interview en ik denk dat alles wel eerlijk naar buiten is gekomen. Dat is voor mij het belangrijkste.

Links: