Sinister over optreden in het buitenland, spelen op festivals en tips voor beginnende bands

Het vorige interview met Sinister stamt uit 2020. Onlangs deed het deathmetalinstituut het Graveland Festival aan en dat was voor Zware Metalen een mooie mogelijkheid om weer eens bij te praten. Terwijl ik het interview aan het voorbereiden was, werd ik geconfronteerd met familieomstandigheden. Gelukkig sprong collega Remco Faasen bij en hielp met het opstellen van de vragen, die vervolgens door Zanger Aad en gitarist Walter werden beantwoord. De foto’s bij dit interview zijn tijdens Graveland gemaakt door Frido Stolte.

Hey Aad en Walter, hoe gaat het?

Beiden in koor: goed! Aad: we hebben net lekker gespeeld, het gaat dus prima.

Walter zit sinds 2019 in Sinister en schuift vandaag aan om het interview te doen. Betekent dit dat Sinister een democratische band is? Vorige keer sprak ik met Aad en ik kreeg de indruk dat hij het meeste bepaalt.

Aad: sinds Walter bij Sinister zit, doen we veel samen. Hij vindt het fijn, ik vind het fijn dus dat werkt prima. We nemen samen ook de meeste beslissingen als het om Sinister gaat. Niet dat de andere jongens niets te zeggen hebben maar je kunt niet vier mensen hebben die constant de beslissingen nemen. Dat gaat gewoon niet. Het is niet om onaardig te zijn maar er moet nou eenmaal iemand zijn die beslissingen neemt.

En als ik het jou vraag Walter? We sturen Aad even weg…

Walter: hahaha, Nee, ik sluit me helemaal aan bij wat Aad zegt. Het is zelfs zo dat als we iets moeten beslissen ik het uiteindelijk toch nog aan Aad vraag. Er moet nou eenmaal een bepaalde hiërarchie in de band zijn. Twee kapiteins op een schip, dat werkt gewoon niet. Om achteraf gezeik te voorkomen, is dit de enige manier waarop het werkt.

Sinister is de laatste tijd volop aan het toeren in Zuid-Amerika. Hoe is dat vergeleken met optreden in Europa?

Aad: klopt, we zijn er al een paar keer geweest en gaan binnenkort weer. Het is daar te gek! Sinister wordt daar op handen gedragen. Daar doe je het voor. Het is leuk er af en toe naar toe te gaan en daar iets speciaals te zijn. We kunnen daar nog wel gewoon over straat hoor. Maar de laatste keer dat we daar kwamen, werden we op het vliegveld al herkent door mensen die daar werken. Ze stonden in hun werkkleding en zeiden dat ze die avond naar ons optreden zouden gaan. Natuurlijk is het leuk als je op het vliegveld al wordt onthaald.

Hoe komt het dat jullie zo’n graag geziene gast zijn in Zuid-Amerika?

Wat ik vaak van mensen hoor is dat Sinister één van de eerste extremere bands is die vanuit Europa daar gingen toeren. En mensen in Zuid-Amerika zijn ons daarom altijd trouw gebleven. Mensen daar houden gewoon van old-school death metal. We horen ook vaak dat Sinister heeft meegewerkt aan de geschiedenis van extreme muziek op dat continent. Dat is fantastisch om te horen natuurlijk!

District 19 verzorgt tegenwoordig jullie boekingen. Hoe zijn jullie bij hen terecht gekomen en hoe zijn de ervaringen?

Dennis, onze oude gitarist, kende Roman (Hödl, eigenaar en oprichter -CS). Vanuit dat contact is de deal tot stand gekomen. We zijn erg blij met alles wat ze voor ons doen en als het aan mij ligt blijven we ook nog wel even bij hen.

Walter: als het goed functioneert, blijft de samenwerking bestaan. We vinden het fijn dat ze wat we ook vragen voor ons regelen. Of het gaat om een bepaald type versterker die ik op het podium wil hebben of onderhandelingen over gages, zij regelen het. We kunnen ons dan meer op de muziek richten in plaats van op de randvoorwaarden. Erg prettig!

Aad vult aan: we kunnen ons hierdoor inderdaad meer richten op de muziek, nieuwe nummers enzo. Dat is natuurlijk erg fijn. We worden wel overal bij betrokken maar dat is logisch. Maar het feit dat ze veel voor ons uit handen nemen, is erg fijn! Tot nu toe is het allemaal prima dus wij zijn tevreden.

Jullie hebben de laatste tijd het podium gedeeld met onder meer God Dethroned en Pestilence. Op Graveland staat Asphyx ook op het podium. Hoe komt het dat de oude rotten nog steeds zo populair zijn?

Aad: ik denk dat er veel mensen zijn die deze oude bands nog steeds kunnen waarderen. En deze bands leveren natuurlijk nog steeds kwaliteit. Wij doen dat met Sinister ook, dat vind ik tenminste. Volgens mij speelt dat een grote rol. Dat dit nog steeds wordt gewaardeerd is natuurlijk ook te gek. Sinister is niet een band die ooit met trends mee is gegaan. We willen dat niet en ik ben blij met de huidige status.

Welk advies heb je voor een beginnende band?

Aad: het moeilijke is dat jonge mensen bloot staan aan heel veel dingen. Volgens mij bestaan een aantal goede maar jonge bands niet meer. Jonge mensen kunnen zoveel doen naast muziek maken en je ziet dan vaak dat de band niet meer hun prioriteit is. Voor ons is dat anders. Walter en ik hebben natuurlijk een gezin maar daarbuiten staat de band op nummer één. Als je iets wilt bereiken, moet je er ook echt voor gaan. Ook bij tegenslag moet je doorzetten en trouw blijven aan jezelf. Dat is wel een belangrijk advies.

En in welke valkuilen zijn jullie gestapt waar je andere bands voor wilt behoeden?

Walter: wat Aad al zegt. Je moet door blijven zetten en vooral niet luisteren naar wat anderen zeggen. Je moet je eigen ding blijven doen. Alleen op die manier steek je boven de rest uit. Als je al doet wat miljoenen andere bands al doen, red je het niet, Maar als je daarnaast steeds de grenzen voor jezelf verlegt, van alles uitprobeert en vooral veel oefent, dan kun je wat bereiken. Het is niet moeilijk om een band te beginnen maar om op de te vallen… Dat is moeilijk.

Aad: ik woon natuurlijk al jaren in het buitenland en als je daarnaast ziet wat ik er op mijn oude dag allemaal voor over heb… ik denk dat een hoop jonge mensen dat nooit zullen doen. Simon (Škrlec, drummer -CS) en ik hebben gisteren dertig uur in de bus gezeten om hier te komen. Walter heeft ons het laatste stuk opgehaald en moest daarvoor ook twee uur rijden, Maar als je close bent met elkaar heb je dat ervoor over en laat je merken dat de band belangrijk voor je is.

Walter weer: we reizen dus meer dan dertig uur voor nog geen drie kwartier op het podium. Dat bedoelde ik net toen ik het had over het verleggen van grenzen. We hebben, na deze lange reizen, gisteren tot 03:00 uur nog geoefend. Om 07:00 uur ging het wekkertje weer en moesten we in de bus om hier op tijd te zijn. Kun je nagaan hoe belangrijk Sinister voor ons is. Je hoeft de band niet boven je gezin te stellen maar van alle dingen die je buiten je gezin om doet, moet Sinister op nummer één staan.

Aad neemt het weer over: als je jong bent, heb je misschien wel twintig hobby’s waar je uit kunt kiezen. Dat is leuk maar niet een daarvan kun je combineren met een band als je daarvoor wilt gaan. Dat lukt gewoon niet. Sinister moet, naast je gezin, je belangrijkste prioriteit zijn. Zo simpel is het en alleen dan kun je zolang bestaan zoals wij.

Wat vind je van de huidige Nederlandse deathmetalscene? Zijn er bands die opvallen?

Aad: bedoel je specifieke Nederlandse bands? Ik volg het nog wel allemaal maar om nu zo 1-2-3 er een op te noemen vind ik niet makkelijk. Maar ik support wel altijd bands, bijvoorbeeld door shirts van ze te dragen. Ik vind dat gaaf en merk ook niets van onderlinge competitie. Ik vind het weleens jammer dat Sinister in ons eigen land een soort van ondergewaardeerd wordt. We mogen best wat meer waardering krijgen. Ik ben ervan overtuigd dat Nederland door Sinister internationaal op de kaart is gezet. Dat is toch wel bijzonder lijkt mij. Ik hoop niet dat mensen alleen naar ons kijken en zien wat we fout doen. Het is ook leuk als je waardeert wat we doen.

Julie spelen vandaag op een festival maar doen ook veel clubshows. Speel je liever voor duizend man op een festival waarvan een deel je band niet kent of voor tweehonderd man in een club die jullie allemaal kennen?

Walter: het maakt ons eigenlijk niet uit. Als wij ergens spelen, overheersen we met onze muziek en spelen we zo strak als een huis. We speelden laatst in Jakarta voor tienduizend man en twee weken later in Italië in een veel kleinere club maar daar gingen ze helemaal los. Natuurlijk is het een mooie herinnering om voor zoveel mensen te mogen spelen in Indonesië. Er zijn letterlijk honderden foto’s gemaakt en heel veel filmpjes op YouTube gezet. Maar het zijn niet meer dan herinneringen. Op zo’n groot festival heb je tijdens het optreden weinig contact met het publiek. We hebben dat later wel opgezocht omdat we zelf door het publiek liepen na het optreden. Het feit dat we zonder beveiliging door het publiek liepen haalde zelfs de krant. Maar ook al spelen we in een kleine club voor honderd man die los gaan, dat doe ik net zo lief.

Aad: inderdaad. Als we voor honderd man in een kleine club mogen spelen is het ook mooi. Dat doe je als je passie hebt voor de muziek die je maakt. Als je het om een andere reden doet, ben je niet blij met die honderd man die uit hun dak gaan. Je moet met dezelfde energie spelen, of je nu voor honderd man staat of voor tienduizend. Ook als je moe bent en eigenlijk niet zo kunt presteren als anders. Het maakt mij niet uit, we gaan er altijd voor. Walter en ik zijn natuurlijk al een dagje ouder maar we gedragen ons nog wel als jonge honden qua plezier en passie. De muziek die we maken houdt ons ook jong natuurlijk!

Momenteel heeft Sinister vier leden, maar het zijn er ook wel eens vijf geweest. Wat heeft je voorkeur en waarom?

Aad (volmondig): met zijn vieren! Het is niet zo belangrijk waarom die ene er niet meer bij is. Ik hou er niet van om dat hier te noemen maar de band is nu meer geolied en iedereen doet zijn eigen ding perfect. Dat geeft ons een enorme boost en ik zie geen reden om dat te veranderen.

Maar als je met zijn vijven bent heb je bij een discussie altijd een meerderheid.

Aad: nou, misschien is het ook wel goed dat dat niet zo is. Hahaha… Walter: we hebben eigenlijk niet zoveel discussies. Aad: het klopt wat Walter zegt. Natuurlijk praat je over van alles: is dit wel goed voor de band of moeten we niet dat doen. Maar het loopt nooit op een onnozele discussie uit. Het werkt voor ons niet. Op een gegeven moment is het van: het is zo (Aad slaat met zijn vuist op tafel) en klaar. En door!

Sinister is al actief sinds 1988. Welke dingen zijn nog steeds leuk na al die jaren?

Aad: Er is zoveel leuks en zoveel slechts gebeurd. Maar het heeft nooit iets met mijn motivatie gedaan. Voor mij persoonlijk was het grootste probleem  dat ik te lang door ben gegaan met jongens die het eigenlijk niet verdienden. Als ik op dit punt eerder had ingegrepen was Sinister misschien wel nog groter geweest. Ik wil ook geen boeman zijn en ben ook geen type wat steeds achterom kijkt. Het verleden is het verleden, wat heb je eraan om steeds achterom te kijken. Ik kijk liever vooruit. We krijgen bijvoorbeeld vaak aanbiedingen om ergens te komen spelen en dan alleen nummers van de eerste drie albums te doen. Dat is eervol een we praten er ook over om dat misschien eens te gaan doen. Financieel is dat natuurlijk ook aantrekkelijk. Tot nu toe hielden we het steeds af, we maken geen nieuwe muziek voor niets .

Wat kunnen we van Sinister in de nabije toekomst verwachten? Deformation Of The Holy Realm is alweer uit 2020. Wanneer komt die nieuwe plaat er?

Walter: we zijn al bezig met de opnames, er zijn al dingen vastgelegd in de studio. Qua zang moeten we nog drie nummers opnemen, de rest is klaar. Als alles erop staat, wordt het in een mooi jasje gegoten en uitgebracht. Wanneer weten we nu nog niet, we hebben onze streefdatum al een paar keer op moeten schuiven. We treden dit jaar ook nog ongeveer zeventig keer op en daar gaat natuurlijk ook tijd in zitten. Als we thuis zitten, zijn we eigenlijk continue aan het componeren en teksten schrijven. We verwachten wel dat het nog dit jaar wordt. Het nieuwe album gaat The Crawling Hunger heten.

Aad: wat ik nog toe wil voegen is dat het ook een beetje mijn schuld is dat het langer duurt. Er waren wat familiedingetjes. Deze zijn nu opgelost en we kunnen door maar ik moest wel prioriteiten stellen.

Hoe gaat het schrijfproces in zijn werk?

Walter: we doen dat voornamelijk thuis. Ik kan mijn gitaar op schoot nemen en componeren. Tegenwoordig is het heel makkelijk om thuis nummers op te nemen en die mailen we dan naar elkaar. We bellen ook veel met elkaar en spreken dan dingen af als: dat stuk moet eigenlijk op dat punt terugkomen, snap je? Zo componeren we tegenwoordig onze nummers. Je hoeft tegenwoordig niet meer naar de studio om nummers op te nemen, je kunt veel thuis doen. De zang en drums nemen we wel in een echte studio op maar de gitaren worden allemaal ge-reamped. Ik kan dus thuis alle gitaarpartijen opnemen en Bram doet dat op de basgitaar ook.

Aad: ik vond dat nooit zo leuk. Ik ben van oudsher gewend om met zijn allen aanwezig te zijn in de studio. Maar op een gegeven moment moet je bij jezelf te rade gaan en accepteren dat dingen veranderen. Ik ben daar verder niet moeilijk in Als dit goed werkt, moeten we het gewoon doen. Kijk, Simon komt ook uit Slovenië. We kunnen dus niet iedere week oefenen. Maar Simon doet heel veel werk thuis. Als Walter thuis een nummer opneemt, neemt Simon thuis de drums op. Als we dan een avondje oefenen gaan de nummers best goed, ze zitten er dan al lekker in omdat iedereen ook thuis kan oefenen. Het is dan ook een kwestie van voorbereiding en zo werken we tegenwoordig..

Walter gaat verder: het is ook een stuk goedkoper op deze manier omdat je een studio niet wekenlang hoeft af te huren als je thuis de voorbereiding doet. We wonen ver uit elkaar en zien de optredens ook als oefening en voorbereiding.

Aad: we zijn nu voor de helft Nederlands en voor de helft Sloveens. Ik woon er nu al jaren en ontmoette Simon bij concerten. Mensen schoten me vaak aan: stel dat je een drummer zoekt dan moet je Simon hebben want die gozer is echt goed. Toen we een drummer zochten heb ik hem gebeld en hij zij gelijk dat hij wel bij Sinister wilde. Financieel is het soms wat lastig dat we ver uit elkaar wonen maar voor mij is het natuurlijk ook leuk. Ik was al tien jaar alleen aan het reizen. Nu kunnen Simon en ik samen reizen en dat is uiteraard leuker. En er gaan in Slovenië misschien deuren open die anders gesloten waren gebleven.

Ik ben door mijn vragen heen. Bedankt voor jullie tijd! Het laatste woord is aan jullie.

Bedankt voor je interview en interesse in ons en we hebben alles naar waarheid beantwoord. Ik hoef nergens op terug te komen.

Links: