Interview: Speeddate met Lars Johansson van Candlemass

De vrieskou is ingezet: tijd voor een interview met Candlemass. Doom is muziek met weinig noten. Soms heb je maar weinig noten nodig om een heel verhaal te vertellen. Zo ook ons interview met Lars Johansson van Candlemass, waar Lars weinig woorden nodig had. Leif Edling zou er eerst ook bij zijn, maar hij kon er helaas niet bij zijn vanwege zijn persoonlijke omstandigheden. Lars Johansson vertelde ons meer over Sweet Evil Sun.

Wat is de belangrijkste verandering in Candlemass geweest?
Dat is het meest geweldige aan deze band… Niets verandert echt. We hebben wel een paar keer van vocalist gewisseld, dat wel.

Wat is het geheim van het overleven van zoveel vocalisten als band?
We zijn een sterke eenheid samen, en onze ‘sound’ komt op de eerste plek. Leif Edling is in staat om altijd muziek te schrijven, waarbij hij de vocalist in zijn hoofd heeft. Op dit moment is de chemie echt perfect..

Wat zijn jouw favoriete Candlemass teksten?
Leif Edling schrijft zulke fantastische teksten, dus ik heb er niet zo eentje die mijn favoriet is. De nieuwe dingen zijn altijd een sensatie. Verder denk ik dat Samarithan coole teksten heeft.

Over het nieuwe album gesproken: kan je ons er wat meer over vertellen?
Leif Edling schrijft alle muziek en teksten, dus hij maakt de demos met Marcus en daarna gaan we naar de studio om alles op te nemen. Het proces?? Ik denk dat het gewoon in zijn hoofd gebeurt, en dat het er dan op een goede manier uitkomt. Als iets niet goed of niet goed genoeg is veranderen we het gewoon tijdens het opnemen.

Sweet Evil Sun, vertel?
Denk er maar eens over na… Je kan niet zonder leven, maar tegelijkertijd vervuilen we onze planeet, dus waarschijnlijk zal het ons uiteindelijk doden. Het is maar een gedachte.

Welk nummer ben je het meest trots op, en waarom?
Ik ben trots op alles. Het hele album vertelt een verhaal, en we hebben geprobeerd onze ziel er zoveel mogelijk in te leggen. De flow is altijd belangrijk, dus wanneer de eerste drie nummers je gelijk als een baksteen in je gezicht raken… Tsja, dan ben je verkocht.

Klopt het dat dit het eerste album is waar de vocalen ook daadwerkelijk voor Johan geschreven zijn?
Johan Lanquist is zo’n goede vocalist en aardige vent, hij heeft het perfect gedaan.

Heb je ook het gevoel dat je het niveau van The Door to Doom moet waarmaken? En geeft dat je geen druk?
Absoluut, en natuurlijk probeer je altijd de grenzen te verleggen voor elk nieuw liedje, en elk nieuw album. Ik heb het gevoel dat het ons is gelukt hier.

Wat kan je ons vertellen over het artwork?
Wederom, Leif Edling heeft iets uitgewerkt wat erg cool is voor het album, samen met een paar artiesten die hij kent. Het past perfect bij ons, en onze muziek…

Wat zijn de visuele beelden die je met Candlemass wil overbrengen?
Oei, dat is een lastige vraag. Ik heb het idee dat de nieuwe dingen op Youtube echt cool zijn. Het vertelt het verhaal soms beter dan live clips en foto’s op vage locaties.

Hoe ziet de toekomst eruit voor Candlemass op het gebied van touren?
Wij weten niet wat de toekomst zal brengen, maar lang touren is echt totaal niet leuk. Het beste contact met mensen krijg je op festivals.

Wanneer is het volgende concert in Nederland/België?
We waren op 30/10/2022 in België en het was geweldig. Je kan van ons altijd verwachten dat wij ons uiterste best doen om jullie blij en doof te houden. 🙂

De laatste woorden zijn voor jou!
Stay loud and proud. Love is better than war.

 

Links: