Interview met Zeal & Ardor

Na het bijzondere album dat Zeal & Ardor vorig jaar afleverde, werd het natuurlijk tijd om het brein achter dit project, Manuel Gagneux, eens aan de tand te voelen. Via de mail hebben we wat vragen aan de man kunnen stellen en het resultaat is hieronder terug te vinden.

Hoe ben je op het idee gekomen om deze stijlen samen te brengen op jouw album?

Van het forum 4chan.org, vaak vraag ik daar om twee verschillende stijlen waar ik dan in dertig minuten een nummer van probeer te maken. Op een dag riep een gebruiker “nigger music” en iemand anders black metal, waarop dat idee bleef hangen.

Heb je je daarna echt moeten verdiepen in de oude muziek zoals deze op de plantages werd gezongen of is dit iets dat altijd al jouw interesse had?

Speciaal voor dit project ben ik naar oude Alan Lomax-platen gaan luisteren. Door mijn ouders heb ik er vroeger wel naar geluisterd, maar heb er nooit speciaal naar geluisterd voor mijn plezier.

Wat heb je gebruikt als inspiratie voor de verschillende stijlen op het album?

Dat zijn onder ander Alan Lomax, Naglfar en Burzum geweest. In al deze muziek zit een emotionele hartstocht die enkel verschilt door de toon. Muzikaal hou ik van allemaal.

Hoe heb je het album opgenomen?

De helft in mijn slaapkamer in New York en de andere helft in een kelder in Basel. Ik ben niet rijk, dus ik moest het doen met mijn laptop, een brakke microfoon en m’n gitaar. Best grappig om er eens bij stil te staan waar we allemaal naar hadden kunnen luisteren vandaag de dag als opnemen altijd zo makkelijk was geweest.

Had je kunnen vermoeden dat juist dit zo zou aanslaan en wat vind je ervan?

Ik had echt niet kunnen denken dat ik hier een publiek voor zou vinden. Ik heb het album gewoon voor mijzelf gemaakt, maar ik ben blij dat mensen het waarderen. Toch blijf ik me bewust van het feit dat ik moet blijven doen wat ik leuk vind en niet wat mensen van mij gaan verwachten.

Denk je dat er een tweede album komt in deze stijl en hoe denk je zelf dat het zal evolueren?

Ik denk dat evolutie van de stijl onvermijdelijk is, maar er is ook nog veel te ontdekken in de mix die ik nu gemaakt heb en waar ik aan werk. Ik verwacht dat het zo’n “fifty-fifty” zal zijn.

Je hebt een band bij elkaar gezocht en  bent druk bezig met een tour. Hoe gaat dat met een album van een half uur? Zijn er nog verrassingen voor bijvoorbeeld de show op Roadburn?

Het album is nog geen half uur lang, dus dat zou echt een slechte show zijn. Nee, gelukkig hebben we nog best wat nieuw materiaal en ik kijk ernaar uit om het met jullie daar te delen.

Is er nog iets dat je wilt delen met onze lezers?

Hallo Nederland! Hoop dat alles goed gaat! Tot ziens op Roadburn! (thank you Google Translate)

Links:

Geef een reactie