Interview met Theudho: terug naar het woud

Voor een aangenaam gesprek kun je altijd bij Theudho terecht. We maken er bij Zware Metalen dan ook dankbaar gebruik van om bij iedere langspeler een interview in te lassen met bandleider Jurgen. Dit kregen we deze keer te horen.

Zo, hier zijn we weer. Zes jaar na When Ice Crowns The Earth. Hoe is De Roep Van Het Woud inhoudelijk tot stand gekomen?

Na When Ice Crowns the Earth wilde ik vermijden dat het schrijven van nieuwe muziek pure routine zou worden en dat nieuwe albums steeds een herhalingsoefening van de vorige zouden worden. Ik wilde af van alle “comfortabele” gewoonten qua compositie en structuur van de muziek, de invalshoek en vormgeving van de teksten, productie, enzovoorts.

Waar is de productie en de mixing gebeurd?

We hebben alle Theudho-albums doorheen de jaren zelf opgenomen. De eerste drie albums werden extern gemixt. Het derde album viel in dat opzicht zo enorm tegen dat we besloten hebben om van dan af ook zelf de mix in eigen handen te nemen. Het vorige album When Ice crowns the Earth, een 7” en de nieuwe mixte ik zelf, waarna Dan Swanö steeds de mastering verzorgde.

Als ik me niet vergis is dit het eerste Nederlandstalige werk. Waarom die keuze?

Het is eigenlijk bizar dat vijftien jaar lang vooral Engels is gebruikt, met wat losse nummers in het Duits en Zweeds en slechts een paar flarden Nederlands. Het leek me hoog tijd om daar verandering in te brengen.

Was het anders om teksten in het Nederlands te schrijven?

Neen, niet echt. De Nederlandse taal leent zich eigenlijk uitstekend voor dit soort muziek.

Naast Bathory hoor ik nog een aantal invloeden, kun je die voor ons benoemen?

Het is moeilijk om zelf te oordelen over invloeden. Het is allicht zo dat een aantal compositorische reflexen hun oorsprong vinden in muziek waar je vaak naar luistert, maar het is alleszins niet zo dat er bewuste referenties naar andere bands in de muziek zijn verwerkt. Ik las al commentaren die het nieuwe album vergelijken met bands waar ik letterlijk nog nooit naar heb geluisterd. Het is ongetwijfeld zo dat je sporen van Bathory en een resem Noord- en Oost-Europese blackmetalbands uit de jaren ‘90 gaat kunnen vinden.

Het titelnummer heeft een video meegekregen. Waar is die opgenomen?

De meeste beelden filmde ik vlakbij mijn woonplaats. De binnenopnamen van kerken gebeurden in Brussel.

 

Momenteel is er in België veel te doen rond omkoping in het voetbal, de gemeenteraadsverkiezingen en de verloving van Pommeline en Fabrizio. Zijn dat dingen waar jij van wakker ligt?

Neen, totaal niet. Ik heb overigens al geen idee wie die laatstgenoemden zijn. We leven in een vreemde wereld waar informatie, entertainment, reclame en “duiding” tot één geheel zijn versmolten, dus probeer ik al dat soort impulsen zoveel mogelijk te negeren en mijn tijd en energie aan nuttige en interessante dingen te besteden.

Inhoudelijk gaat het vaak over (lang) vervlogen tijden in je teksten. Leven we momenteel in een goede of slechte tijd (om het even zwart-wit te stellen)? We leven langer, maar er is constante dreiging van terrorisme en opwarming van de aarde, lijkt het wel. Hoe schat jij dat in?

Ik vrees dat ik geen opbeurende of constructieve ideeën kan aanreiken over die thematieken. Vooral de laatste paar generaties mensen in het Westen zijn enorm ontkoppeld van het bestaan in zijn meest essentiële vorm. We kunnen vast eindeloos discussiëren over alle onderwerpen die het nieuws beheersen, maar het basisgegeven dat iedereen schijnt te negeren, is steeds dat de menselijke soort zich zo ver van z’n oorspronkelijke staat van leven heeft ontwikkeld dat er geen garanties meer zijn voor wat dan ook. Onze tijd karakteriseert zich enkel maar door dat proces steeds sneller en sneller te doen verlopen.

Ga je zelf nog actief de hort op om bands live te aanschouwen?

Ja, het gebeurt wel eens dat ik een concert meepik. Veelal ouwe favorieten die ik nog eens wil zien voor ze er de brui aan geven of bevriende bands.

Wat zijn je favoriete platen van 2018?

Ik heb te weinig tijd om actief op zoek te gaan naar obscure nieuwe releases, dus ik ben waarschijnlijk niet de juiste persoon om luistertips te vragen. Wat nieuwigheden betreft, moet ik het doorgaans doen met grotere namen die moeilijk te negeren vallen en/of de dingen die me in handen worden geduwd door vrienden.

Momenteel luister ik evenwel naar de nieuwe Unleashed, de laatste paar maanden beluisterde ik de nieuwste albums van Ash of Ashes, Deicide, Marduk, Uuntar, Funeral Mist, Hemelbestormer, Immortal, Bjørnson/Selvik, Necrophobic, At The Gates, Einherjer, Organ:, Pestilence, …

 

Wat is jouw favoriete nummer van nieuwe album en waarom?

Dat is een moeilijke … Ik ben nog steeds fan van het albumformaat waarin nummers niet alleen op zichzelf staan, maar ook in functie van het geheel. Ik probeerde er ook op te letten de nummers een eigen identiteit te geven, zodat het op het einde van de rit niet lijkt alsof je rit één lang nummer hebt beluisterd of je geen verschil hoort als je elk nummer na dertig seconden doorspoelt. Dit gezegd zijnde werken nummers als De Alvenberg, Saksenslacht, Slangentongen of Wolfstijd alleenstaand misschien beter dan de anderen.

Links: