Interview met Tankard

Onlangs brachten de Duitse oer-thrashers van Tankard de compilatie Hymns For The Drunk uit. Zware Metalen sprak daarover en over enkele verwante zaken met drummer Olaf. Uiteraard komt het onderwerp ‘bier’ ook nog ter sprake.

Hallo, hoe gaat het met jou en Tankard?

Met ons gaat het goed. We zijn ons juist aan het voorbereiden op een optreden in Japan.

Hymns For The Drunk, jullie compilatie-cd, is net uit. Waarom een compilatie?

Waarom niet? We hebben voor ons toenmalige label AFM een aantal albums gemaakt in een tijd dat thrash metal bepaald niet populair was. Gelukkig is er steeds meer interesse voor thrash tegenwoordig en komen er steeds meer fans bij. Die hebben mogelijk de cd’s uit deze periode gemist en middels deze compilatie krijgen ze de kans om een overzicht te krijgen van deze periode.

Wie heeft de nummers uitgekozen die uiteindelijk op Hymns For The Drunk terecht zijn gekomen?

Ik niet in ieder geval, ik ben slechts de shitty drummer.

Ik zag op jullie website dat jullie in 2018 vooral op Duitse podia spelen. Waarom staan er geen optredens buiten jullie thuisland gepland?

Spelen buiten Duitsland is altijd wat lastiger en er komt meer bij kijken. Maar we zijn zeker wel van plan om op andere plekken te spelen. We hebben al in Griekenland gespeeld en gaan dus ook naar Japan. Vervolgens gaan we naar Mexico en dan door naar meer landen in Zuid-Amerika maar ik mag daar nu nog niets over zeggen. Nederland, Tsjechië en Spanje staan ook op de lijst om daar dit jaar een optreden te gaan doen. We gaan dus zeker niet alleen in Duitsland spelen maar het is wel een stuk makkelijker.

Tankard werd al in 1982 opgericht. Wat is voor jou een motivatie om de band nog steeds levendig te houden?

We hebben simpelweg ons momentum gemist toen thrash populair werd. We zijn daarom gedoemd om nog een tijd op deze voet verder te gaan.

Wat is het gekste wat je hebt meegemaakt op toer of op een podium?

Tegen een boom plassen in een mijnenveld in Bosnië is wel een uitdaging en het verliezen van een wiel op een Turkse snelweg was ook niet echt grappig. Maar als je me dit op een andere dag zou vragen, zou er wel een ander gek verhaal naar boven komen. Ik bedenk me nu dat toeren in Venezuela of Columbia ook een andere ervaring is dan toeren in Europa. We hebben ook eens in Bangkok gespeeld terwijl de luchtvochtigheid 98% was, een behoorlijke uitdaging. Evenals in Buenos Aires toen het 60 graden Celsius was op het podium. We hebben het gelukkig allemaal overleefd dus we zullen onderweg hier en daar wel de juiste beslissingen hebben genomen.

Er zijn hele wat bands die hun eigen bier of wijn op de markt brengen. Vreemd genoeg Tankard niet….?

Er zijn veel te veel regels wat betreft eten en drinken in Europa. En dan heb ik het nog niet eens over de regels met betrekking tot opslag en transport. We zijn met Tankard ook een te kleine naam om bij een grote brouwerij aan te kloppen en dit te realiseren. We hebben weleens op zeer kleine schaal een paar Tankard-biertjes gemaakt, puur voor ons eigen plezier en om weg te geven ter ere van een nieuw album.

In de jaren ’90 had Tankard een side-project (Tankwart). Kunnen we in de toekomst weer zoiets verwachten?

Daar zou ik niet te hard op rekenen.

Je hebt vast veel verschillende biertjes geproefd door de jaren heen. Heb je een vast merk of is er een absolute favoriet.

Mijn god, wat haat ik deze vraag! Ik zou je wel wat merken kunnen noemen die goed smaken maar ik denk dat je reageert met a) nooit van gehoord, b) waar kan ik dat merk kopen en/of c) waarom noem je hier geen Nederlands merk? Ik wil je wel een klein geheimpje verklappen: Schlappeseppel Special staat bij mij op nummer een op dit moment.

Iedereen in Tankard heeft een (ahum) athletisch uiterlijk. Volgens mij zijn jullie voetballiefhebbers. Klopt dat? Wat vinden jullie ervan dat Nederland niet meedoet aan het WK in 2018? Grappen maken is geoorloofd…

Ik ben niet zo’n voetballiefhebber maar de rest van de band wel, ze zijn fan van Eintracht Frankfurt. Ik volg het voetbal niet echt. Als je me bijvoorbeeld zou vragen wie er in het Duitse elftal zitten, zou ik mijn computer aan moeten zetten om dit op te zoeken. Ik houd persoonlijk meer van American Football, maar ben geen fan van een bepaald team. Ik houd er gewoon van om naar een wedstrijd te kijken. Ik zal geen grappen maken over het Nederlands elftal want ik houd van jullie land en breng er veel tijd door als ik niet druk ben met Tankard.

Volg je de thrash-scene nog en zo ja, nemen jullie weleens een jonge band mee op toer zodat zij zich kunnen presenteren aan een groter publiek?

We proberen jonge bands altijd wel te steunen maar omdat we niet heel veel toeren komt het weinig voor dat we een jonge band mee kunnen nemen. Maar als die kans zich voordoet dan laten we hem niet schieten.

Tenslotte, wat staat er in de toekomst met Tankard op stapel? Werken jullie aan nieuw materiaal?

Wie weet wat de toekomst ons gaat brengen… Wanneer we aan nieuw materiaal werken, kijken we altijd eerst wat er nog aan nummers op de plank ligt en of we die kunnen gebruiken. Er zijn geen concrete plannen voor nieuw materiaal op dit moment, we richten ons eerst op de live-optredens.

Links: