Interview met Just Before Dawn

Op 28 april speelde Just Before Dawn op Pitfest. Redacteur Ghostwriter was lyrisch over het album Tides Of Blood en in de aanloop naar het festival krijgt Zware Metalen via Raw Skull Recordz het aanbod om met zanger Dave Ingram te praten. Op de afgesproken tijd zit hij rustig in het hotel te wachten en neemt, ondanks duidelijk zichtbare pijnklachten, alle tijd voor het interview en sleept bandmaatjes Anders Biazzi en Jon Rudin mee die ook enkele vragen beantwoorden. Het levert en passant een mooie scoop op. De live-foto’s zijn op Pitfest geschoten door Christel Janssen.

Hallo, hoe staat het leven ervoor?

Dave: Alles gaat goed hoor. We hebben niets te klagen. We hebben net gespeeld op Pitfest, een geweldig festival. De locatie is mooi, alles is goed georganiseerd en iedereen die hier werkt weet precies wat hij of zij moet doen en voert die taak efficiënt uit.

Anders: We zien dat ook wel eens anders….

Ik zag toevallig dat een maatje van mij (David Sportel) stagehand was vandaag.

Dave: Ja! David deed het erg goed. Coole gast ook! Dankjewel en cheers man!!

Oke, zullen we dan maar beginnen? Dave, hoe ben jij bij Just Before Dawn terecht gekomen?

Dave: Anders nam contact met me op en vroeg of ik op een nummer mee wilde doen. Dat is uiteindelijk als Lightning War op het album The Aftermath gekomen. Ik heb uiteindelijk ook de tekst voor het nummer Across The Battlefield geschreven. Ik zou dat nummer op gaan nemen met mijn zoon maar vanwege tijdgebrek ging dat niet door. Toen Hail Of Bullets ermee stopte, benaderde ik Anders opnieuw en stelde voor wat live-shows te gaan doen. Vervolgens deed Jonny me en die kende Jon weer. Toen hadden we ineens een line-up compleet. Ik zit momenteel in zeven bands maar Just Before Dawn is daarvan de belangrijkste. Met de rest zitten we eigenlijk alleen maar in de studio maar met Just Before Dawn spelen we lekker veel live.

Je prefereert live spelen dus boven studiowerk?

Dave: Ik houd van allebei. Neem een avond als vanavond. Ik ging zowat dood van de pijn maar heb wel opgetreden. Shit happens, weet je. Ik sta op de wachtlijst voor een nieuwe heup. Ik weet het, ik word oud.

Ik hoop wel voor je dat je oud mag worden. Ooit dan hè?

Iedereen: Hahaha.

Oké, serieus weer. Je was dus ook betrokken bij het schrijfproces voor Tides of Blood?

Dave: Ja. Ik heb aan zes nummers bijgedragen en voor alle nummers testen geschreven. En op Bombs Over Dresden doe ik de vocalen samen met de zanger van Blood Mortized Mattias Parkkila.

Anders: Blood Mortized is mijn andere band. Dave’s stem past er perfect bij. Ik heb de titel van Bombs Over Dresden bedacht. Ik kwam erop toen ik hoorde dat Dresden in de Tweede wereldoorlog zwaar gebombardeerd werd omdat er een aantal vliegtuigfabrieken in de buurt stonden. Het is een stukje geschiedenis waarvan wij vinden dat we er iets mee moesten doen. Jonny schreef de tekst in eerste instantie. Het was echter een hele lap en die heb ik behoorlijk ingekort.

Tides Of Blood is een erg gave titel. Wie heeft die bedacht?

Anders: Ralf Halber. De tekst gaat over D-day maar dan vanuit het Duitse standpunt gezien.

Dave: Als je de film Saving Private Ryan hebt gezien dan herken je vast de scene waarin de oceaan rood kleurt van het bloed. Dat is dus letterlijk een getijde van bloed.

Anders: Ik vind dit de perfecte titel voor dit album. Het is een behoorlijk bruut beeld. We bedoelen er verder niets politieks mee. We verweven sowieso geen politieke ideeën in onze teksten. Het gaat over de hel die een oorlog is. Deze tekst sluit perfect aan bij het gevoel dat het nummer oproept.

Was er een producer betrokken bij het opnemen van Tides Of Blood?

Aders: Nee. We hebben het album zelf geproduceerd. Dat doen we altijd zo.

Dave: Als je er anderen bij betrekt verneuken ze de boel. Altijd. People suck! We hebben de boel deze keer dus maar weer zelf verneukt, haha.

Anders: Just Before Dawn is begonnen als een project van Rogga Johansson en mij. Ik had daarnaast Blood Mortized, samen met Gustav Myrin. Het voelde op een gegeven moment alsof de rest van de band de boel overnam en ik kon mijn eigen ideeën niet meer kwijt. Ik ben vervolgens verder gegaan met Just Before Dawn zodat ik mijn eigen nummers weer kon schrijven en daar verder niemand bij betrokken raakte.

Dave: En toen nodigde je mij uit en nam ik de boel over…

Anders: You fucker, haha. Maar ik heb nog wel bijna elke riff op dit album geschreven.

Wat is jullie favoriete nummer op Tides Of Blood?

Anders: Die van mij is Market Garden. Het is lastig om te zeggen waarom. De feel van dit nummer is gewoon geweldig. Mijn andere favoriet is Formations At The Rising Dawn.

Dave: In welk nummer zitten ook alweer van die sirenes? Dat is namelijk mijn favoriet. Kan ik nou net niet op de titel komen…. (er valt een stilte). Ah, gelukkig. Nu voel ik me niet zo slecht. De rest weet de titel ook niet meer.

Anders: Ik weet het wel maar ben een beetje dronken. (Dave neuriet een riff…)

Dave en Jon in koor: Sprit Of The Blitz.

Dave: Dat is dus mijn favoriet. De teksten zijn goed, de riff die begint na de sirenes! Daar krijg ik gewoon kippenvel van. Goed gedaan mijnheer Biazzi.

Dank je. Dat nummer gaat over de bombardementen op London. De nazi’s hebben ook geprobeerd om die stad in de as te leggen en daar gaat dit nummer over.

Dave tegen Anders: Mag ik al iets over het nieuwe album zeggen?

Anders: Absoluut!

Dave: We zijn namelijk aan het schrijfproces voor het nieuwe album begonnen. Het wordt een conceptalbum over Winston Churchill. En ja, je hebt hierbij de primeur.

Anders: De titel van het album krijg je helaas nog niet. We hebben er al aardig wat werk in zitten en er zijn nu vier nummers klaar. En Gustav Myrin is inmiddels een vast bandlid. Hij schrijft ook mee aan de muziek. Zijn manier van schrijven is totaal verschillend van die van mij dus er zal veel meer variatie in het nieuwe werk zitten. We hopen het album ergens volgend jaar uit te brengen. We hebben daarvoor geen deadline. Ik haat deadlines. Ik word er veel te gestrest van.

Mijn collega heeft Tides Of Blood gerecenseerd en gaf het 97/100. Hij schreef onder andere: perfectie heeft een naam en die is: Just Before Dawn. Wordt het album overal dermate goed ontvangen?

Jon: Ik mag je collega wel, geef hem een biertje. Haha.

Anders: In alle bescheidenheid kan ik je zeggen dat elk album wat ik na 2007 heb gemaakt goed is ontvangen. Daarom blijf ik ook muziek maken. Als ik slechte kritieken zou hebben gekregen, was ik allang gestopt. Elke keer als ik een goede review lees, wil ik mijn gitaar pakken en nog betere muziek schrijven.

Dave: Ik moet ff pissen. Maar zet dat maar niet in het interview.

Anders: Dat moet er juist wel in, haha.

Oké, gaan wij hier gewoon door. Jullie toeren niet maar doen hier en daar wat optredens?

Anders: Nee, alleen losse optredens. Er staan nog twee optredens op stapel. Ik houd er niet van om op tournee te zijn.

Jon: We doen nog optredens in Duitsland, Slowakije en twee in Zweden. In Zweden spelen we met het echte Entombed. Zonder A.D. erachter dus. Dat wordt erg gaaf. Hier op Pitfest spelen trouwens ook erg veel goede bands. Ik heb gisteren een paar goede punkbands gezien.

Jon: Ik heb erg genoten van Implore. Geweldig optreden!

Anders: Ik zag Vader gisteren. Op zich een gave band maar ik houd niet zo van die constante blastbeats. Je hoort bijna de rest van de muziek niet meer. Om nog even op je vraag terug te komen: ik heb thuis een familie en zou hen teveel missen als we maanden achter elkaar op toer zouden gaan. Ik ben dik tevreden met hoe het nu gaat. We doen hier en daar losse optredens en af en toe een festival als vandaag.

Dave (inmiddels terug van de w.c.): Ik zou ook niet meer weken achter elkaar op toer kunnen gaan. Fucking Hell. Ik zou gewoon doodgaan.

Jon: Het is sowieso beter om losse optredens te doen omdat je dan meer energie in elk optreden kunt stoppen. Als je elke dag een show moet doen, wordt het te uitputtend en ga je op routine spelen. Wij proberen altijd 100% te geven als we moeten spelen en dat lukt gewoon niet als je moe en uitgeput van het toeren bent.

Nog even over Tides Of Blood. Er doen veel gastmuzikanten mee.

Anders: Klopt. Maar we zaten nooit tegelijkertijd in de studio. We hebben nu een live line-up en het is ook een band nu maar het begon als project. Ik neem de muziek op en stuur het naar de betreffende gastmuzikant die vervolgens thuis of in een studio bij hen in de buurt hun partijen opneemt en ze vervolgens naar me terugsturen. We zijn via Facebook met hen in contact gekomen. Sowieso is het internet een goede manier om in contact te komen.

Dave: Ik heb vijf albums met Rogga Johanssen gemaakt maar ik heb hem nog nooit ontmoet.

Je zou hem, bij wijze van spreken, niet eens herkennen als je hem tegenkomt?

Dave: Haha, nou ik weet wel hoe die lelijke kop van hem eruitziet. Haha. Sorry Rogga, geintje.

Anders: Ik heb hem een paar keer gezien en hij is best knap. Haha.

Dave: Ja, het is een coole gast. In september spelen we trouwens met Just Before Dawn en Paganizer in Zweden. Een droom die uitkomt wat mij betreft.

Waren er muzikanten die je graag bij dit album had willen betrekken maar niet konden?

Anders: Jazeker. Een paar gasten konden niet. De gitarist van Pestilence bijvoorbeeld. We hebben Martin van Drunen ook gevraagd. Ik heb uren met hem gemaild en hij klonk erg enthousiast. Uiteindelijk is het niet doorgegaan, helaas. Tides Of Blood hadden we drie jaar geleden uit willen brengen maar onder andere vanwege deze reden werd de release steeds uitgesteld.

Dave: Daarom doe ik ook zoveel op het vocale gebied. Niemand wilde, dus moest ik wel. Haha. Dat is niet helemaal waar natuurlijk. Battle For The Bridge en Formations At The Rising Dawn hebben we pas zes maanden geleden gecreëerd. Het zijn dus betrekkelijk nieuwe nummers. We wilden een zo goed mogelijk album maken. Waar ik ook erg tevreden over ben is de mix. Onze drummer, Brynjar Helgetun, heeft geweldig werk afgeleverd.

Anders: Hij zit in verschillende bands. Onder andere met Rogga. Ik ken Brynjar dus via hem. Hij heeft al eerder goed werk afgeleverd. Het tweede album van Dawn Among The Dead bijvoorbeeld. Ik heb hem gevraagd of hij Tides Of Blood wilde mixen en gelukkig zei hij “ja”.

Dave, ondanks het feit dat je ouder wordt lijkt je stem daar niet onder te lijden.

Mijn stem is de laatste jaren juist beter geworden. Ik ben een jaar of zes geleden gestopt met roken. Dat is de beste beslissing die ik ooit heb genomen. Ik wil graag van de gelegenheid gebruik maken om tegen iedereen die dit leest te zeggen:”fuck cigarettes off”. Ze zijn dodelijk voor je. Ik werk tegenwoordig voor een organisatie in Denemarken die onderzoek doet naar kanker en ik kan je zeggen dat elke hijs die je van een sigaret neemt, schadelijk is voor je lichaam. Stop er dus mee, zegt de man die 25 glazen bier per dag drinkt…. Maar ik rook niet. Haha.

Hoe oud was je trouwens toen je begon met zingen?

Waarschijnlijk op de dag dat ik werd geboren. (Dave doet een huilend kind na tot hilariteit van de rest van de aanwezigen). Ik zat op mijn achttiende in een band, weinig serieus trouwens. We waren een stel idioten die alleen maar wilden drinken en live spelen. Ik deed toen al de achtergrondvocalen. De zanger vertrok op een gegeven moment naar Duitsland. Ik deed toen voor een keer de vocalen, daarna kwam hij weer terug maar vertrok ook al snel weer. Op de avond dat hij voor de tweede keer naar Duitsland zou gaan, gingen we als band naar de kroeg. Daar zaten toen toevallig de jongens van Benediction. Zij zaten in zak en as want hun zanger was ook net opgestapt. Dus toen ik zei dat ik die positie wel wilde, stapte ineens onze zanger (die dus naar Duitsland zou gaan) naar voren en zij dat hij bij Benediction wilde gaan zingen. Uiteindelijk kozen ze voor mij. En de rest is geschiedenis.

De naam Hail Of Bullets viel zojuist al even. Jij zong live bij hen toen Martin van Drunen ermee stopte. Vrij snel daarna werd de band helemaal opgeheven. Wat was daar de reden van?

Er waren al wat problemen toen ik erbij kwam. Ze wilden geloof ik al eerder stoppen maar besloten toch door te gaan en het een kans te geven. Ik weet zo even niet meer of Martin zelf stopte of werd ontslagen. Maakt ook niet uit, je zult mij nooit een kwaad woord over hem horen zeggen want het is een geweldige zanger. Het was destijds jammer maar betekende uiteindelijk wel dat ik bij Just Before Dawn aan de slag kon zodat ze live konden gaan spelen. Een dag of twee nadat Hail Of Bullets ermee ophield, nam ik contact op met Anders en stelde voor om live te gaan spelen. Hij was direct enthousiast en daar zitten we dan…

Anders: Het grappige is dat toen Dave zijn allereerste nummer voor Just Before Dawn had opgenomen, hij het was die zo enthousiast was over de muziek dat hij live wilde gaan spelen. Maar ik had toen al mijn andere band en Gustav had me destijds vermoord als we live gingen spelen. Gelukkig is het allemaal goed gekomen.

Inderdaad. Ik ben door mijn vragen heen. Willen jullie nog iets kwijt?

Dave: Check ons album Tides Of Blood, verkrijgbaar via Raw Skull Records.

Anders: Houd je ogen open voor ons nieuwe album. Het komt ooit uit, haha.

Jon: Ik wil een shout out geven aan de crew van Pitfest. Iedereen hier is te gek en we hebben het erg naar onze zin op dit festival! Dankjewel namens iedereen in Just Before Dawn.

Links: