Interview met Hell In The Club

Na met See You On The Dark Side wederom een verrassend goed album te hebben afgeleverd werd het tijd om de heren van Hell In The Club eens wat vragen te stellen. Zanger Dave beantwoordde namens de band onze vragen.

Stel je zelf alsjeblieft even voor!

Wij zijn Hell In The Club, een band opgericht en gestart door Andy (bassist, red.) in 2009. Hij speelde al jaren met powermetalband Secret Sphere, net als ik doe bij folkmetalband Elvenking. Andy wilde altijd een hardrockband oprichten om zijn liefde voor dat type muziek vorm te kunnen geven. Toen we eenmaal de juiste gasten gevonden hadden, namen we onmiddellijk vier nummers op als demo om te kijken hoe goed we samen konden werken. Na enkele maanden konden we ons eerste album uitgeven bij een klein, onafhankelijk label. Hierna hebben we twee albums opgenomen voor Scarlet Records en ons nieuwe, vierde album See You On The Dark Side mochten we uitbrengen bij Frontiers Music srl.

Jullie zitten sinds kort dus bij Frontiers Music srl. Wat is het voordeel voor jullie om bij dit label te zitten?

Ten eerste is het een eer. Frontiers is zo ongeveer het grootste label voor dit soort muziek, dus het is een goede prestatie van ons. Praktisch is het grootste voordeel dat we nu op een professionele manier kunnen werken, we een grote distributie en promotie hebben en dit alles kan alleen maar een grote verbetering genoemd worden. De rest is uiteraard aan ons; om zo goed mogelijke muziek te maken, iets wat we altijd proberen, en om zo veel mogelijk te touren.

Ik heb veel Italiaanse bands gehoord waarbij de zanger moeite lijkt te hebben met de Engelse uitspraak, iets waar ik bij jullie geen last van heb overigens. Is dit een bekend probleem bij Italianen?

Dit is inderdaad een bekend probleem voor Italianen, zeker in de underground. Ik denk dat het één van de redenen is waarom er soms op een bepaalde manier tegen Italiaanse bands wordt aangekeken. Uiteraard zijn er bands waar dit niet voor opgaat, maar het gebeurt inderdaad veel. Persoonlijk was ik hier altijd erg angstig voor en ik heb altijd mijn best gedaan om hieraan te werken. Ik heb het geluk dat ik half Brits ben, maar omdat ik opgegroeid ben in Italië, was het voor mij net zo moeilijk als voor elke andere Italiaan. Hoe dan ook, ik heb altijd de wil gehad om goed Engels te spreken en als ik in het Engels zing, moet de uitspraak perfect zijn of minstens geloofwaardig.

Voor mij was See You On The Dark Side het derde album van jullie dat ik mocht bespreken en waarschijnlijk is dit de derde die mijn jaarlijst zal halen. Hoe is dit album ontvangen tot nu toe?

Ik ben blij dat je het zo kan waarderen! Tot nu toe heb ik alleen maar enthousiaste recensies gezien. Wow, ik zie dat de meeste schrijvers hetzelfde als jij zeggen en daar ben ik erg blij om. Ze zeggen stuk voor stuk dat dit het album is waarop wij onze sound hebben gedefinieerd, dat we erg persoonlijk zijn, ookal vinden we niets nieuws uit. Weet je? Dat was ons persoonlijke doel. Dat en plezier hebben, sinds het begin. Dat mensen dit zo voelen, is werkelijk een droom die waarheid geworden is voor ons.

Gaan jullie nog op tournee door Europa, of misschien de rest van de wereld?

Op dit moment plannen we een kleine Europese tour voor het komende voorjaar. Ondertussen staan er een aantal optredens gepland in Italië en een aantal optredens in Frankrijk en Zwitserland.

Hoe doen jullie het in Amerika, en is dat belangrijk voor jullie?

Het enige wat we weten is dat ons vorige album (Shadow Of The Monster, red.) het best goed heeft gedaan in Amerika. We zouden daar dolgraag optreden. We zullen zien hoe dit nieuwe album ontvangen gaat worden en we houden onze ogen uiteraard open voor mogelijkheden. Amerika is voor ons net zo belangrijk als elk ander land, als je het mij vraagt. Ik bedoel: ik zou daar net zo graag spelen als dat ik in Zweden of weer in het Verenigd Koninkrijk zou willen spelen, bijvoorbeeld.

Wat is jouw persoonlijke favoriet van jullie nieuwe album?

Dit is iets wat constant verandert. Ik kan maar niet kiezen, haha! Vandaag zou ik zeggen The Misfit, omdat dat een erg persoonlijk nummer is, en het is ook heel aanstekelijk, volgens mij. En natuurlijk A Crowded Room, onze persoonlijke kleine suite. Het bevat alle aspecten van onze muziek en laat horen wat we samen kunnen doen op muzikaal en tekstueel gebied. Gewoonweg een geweldig nummer, volgens mij.

Wie kwam met het idee van het orkest op I Wanna Swing Like Peter Parker?

Ik kwam met dit idee. Ik was altijd al gefascineerd door het geluid en beeld uit de tijd van de jazz-orkesten en de bigbands. Ik had de mogelijkheid om een lokaal orkest te zien spelen en was overdonderd. Ik nam contact op met de mensen erachter en vroeg of ze een gedeelte wilden inspelen voor ons album. Ik had weinig hoop dat het zou lukken, maar het leven verrast je soms! Ze gingen akkoord en componeerden, arrangeerden en speelden het stuk. We hebben het opgenomen in een achttiende-eeuwse villa. Alles was perfect, haha!

 

Wat zijn de toekomst plannen voor Hell In The Club?

Momenteel focussen we ons op de optredens. We zijn erg actief geweest met het schrijven van nummers en opnemen van albums in de afgelopen jaren. Volgens mij moeten we even een pauze nemen, tenzij we ondertussen geweldige ideeën hebben, haha. Ik heb het idee dat we even de batterijen moeten opladen en nieuwe ervaringen moeten opdoen, zodat we opnieuw geïnspireerd raken om nieuwe muziek te schrijven. Nu is het eerst tijd om onze muziek de hele wereld over te brengen.

In de tussentijd zijn we bezig met een erg leuk ander project, dat verband heeft met de band. Ik kan er nog niet veel over kwijt, maar het wordt absoluut een kick-ass beleving. Houd ons in de gaten!

Nog beruchte laatste woorden voor onze lezers in België en Nederland?

We hopen hier snel weer op te treden! Luister ondertussen naar ons album, te vinden op Spotify of Apple Music bijvoorbeeld, en laat het ons weten als je er van genoten hebt! Heel erg bedankt voor het interview en de steun!

Links:

Bewaren

Bewaren

Bewaren