Interview met Gravdal

Gravdal bracht onlangs een prima album uit: Kadaverin. Het duurde wel even voordat het zover was, omdat het in de line-up rommelde. Namens Gravdal beantwoordt Phobos hierover enkele vragen.

Hallo Phobos. Alles goed?

Ja hoor, prima.

Kadaverin is eindelijk uit, verliep het schrijfproces anders dan tijdens Torturmantra?

Het enige wat is veranderd, is dat ik praktisch alles in mijn eentje heb geschreven. Dat was noodgedwongen, omdat Specter Gravdal heeft verlaten. Verder ging het als vanouds, wat inhield dat ik wat ideeën aandroeg en we daar in onze oefenruimte mee aan de slag gingen door te jammen met onze drummer. Vervolgens is alles gearrangeerd met de rest van de band. Omdat onze huidige basgitarist en zanger pas bij Gravdal kwamen nadat de muziek was geschreven, waren zij niet bij dit proces betrokken.

Duurde het schrijfproces lang?

Ja! Het duurde langer dan normaal vanwege de bezettingswisselingen, en er waren wat zaken met ons vorige platenlabel die we moesten regelen. Daarnaast heb ik ook nog mijn verplichtingen jegens Aeternus. Verder ben ik de live-drummer van Gorgoroth en nog wat andere bands. Ik begon ergens aan het eind van 2011 of het begin van 2012 met het schrijven van Kadaverin. Vrijwel direct nadat we de laatste optredens die we deden in het kader van Torturmantra dus. Het opnameproces begon in oktober van 2015. Omdat het aan inspiratie ontbrak en omdat we enkele festivals deden (we stonden bijvoorbeeld op  Blastfest en Beyond The Gates), konden de vocalen en alle andere instrumenten (saxofoon, gastvocalen en de solo’s) pas aan het eind van 2016 worden opgenomen. V’gandr (Helheim) heeft, op een na,  alle teksten geschreven. Pas in 2017 konden we beginnen aan het mixen en masteren en op elf augustus konden we Kadaverin uitbrengen. We hopen dat het niet weer zo lang duurt voordat we een album uit kunnen brengen!

Wat betekent de albumtitel Kadaverin eigenlijk?

Kadaverin betekent ‘stank van de dood’. Het is een metafoor voor hoe ik de wereld om me heen zie. In mijn optiek zijn er teveel mensen die alleen bestaan zonder echt te leven. Wij proberen alles uit het leven te halen en doen dus precies het tegenovergestelde.

De meeste lezers van Zware Metalen spreken geen Noors. Kun je vertellen waar de teksten over gaan?

De rode draad in onze teksten gaat erover dat je de duisternis en de duistere kant in jezelf moet omarmen door het leven te verkiezen.

Gravdal heeft enkele veranderingen in de line-up ondergaan. Wat is er gebeurd?

Omdat onze voormalige gitarist en zanger het idee hadden dat ze Gravdal niet veel meer te bieden hadden, hebben zij de band verlaten. Dat is overigens op goede voet gebeurd. Toen onze drummer Taakesjel en ik bijna klaar waren met het schrijven van Kadaverin, kwam Saur als onze nieuwe gitarist bij Gravdal. Vervolgens sloot Eld, mijn bandmaatje van Aeternus, zich bij ons aan als onze nieuwe bassist en zanger. Zij zijn beide goede vervangers en ik ben erg blij met hoe het allemaal heeft uitgepakt. Beiden hebben zich volledig ingezet om Kadaverin zo goed mogelijk uit de verf te doen komen.

Jullie werden vervolgens getekend door Soulseller Records. Hoe heeft Jorn, de eigenaar, jullie gevonden?

Klopt. Toen ik op tour was met Gorgoroth kwam ik Jorn tegen. Ik vertelde hoe het er met Gravdal voor stond en hij stelde voor ons te helpen met het uitbrengen van ons nieuwe album. Ik ben er erg blij mee dat hij dat heeft gedaan!

Jullie zijn een relatief jonge blackmetalband. Wat waren jullie ambities toen jullie begonnen en zijn deze uitgekomen?

Nou, er waren in het begin eigenlijk helemaal geen ambities. Ik wilde mezelf alleen leren om me op de gitaar te uiten. Ik ben eigenlijk drummer en zag daar wel een uitdaging in. Gravdal begon als studioband, onze eerste release was de Massegrav demo in 2005. Daarna wilden we er meer uit proberen te halen en werd er een volledige band gevormd, waarmee we live konden spelen en in de toekomst meer albums uit konden brengen. Die doelstelling hebben we gehaald en we zijn nog steeds lekker bezig. Ik wil graag op deze voet verder gaan. Ik vind het geweldig om mijn eigen band te hebben, waarbinnen ik een andere rol vervul, waarmee we albums op kunnen nemen en live kunnen spelen.

Gaan jullie op tour om Kadaverin te promoten?

Op dit moment zijn er nog geen shows gepland, maar we zijn er klaar voor om daar te spelen waar er maar interesse in Gravdal is. Houd daarom onze facebookpagina in de gaten.

Kadaverin wordt ook op vinyl uitgebracht. Staan daar extra nummers op en/of is die uitgave met ander artwork?

Dat klopt. Op de vinyluitgave staan echter geen extra nummers. Het enige verschil met de CD is dat de LP een ander boekje heeft en de CD-uitgave een andere print heeft.

Ben je zelf een verzamelaar van vinyl?

Ja, maar daar ben ik pas sinds kort mee begonnen, dus ik heb nog geen uitgebreide collectie. Ik heb wel alles van Iron Maiden op vinyl.

In welk opzicht vind je zelf dat  Gravdal verschilt van andere blackmetalbands? Anders gezegd: wat maakt jullie uniek?

Wij zij niet bang om iets nieuws uit te proberen. Er zijn niet veel bands in dit genre die bijvoorbeeld een saxofoon durven toe te voegen. Of, zoals we op eerdere albums al deden, een mellotron gebruiken.

Je krijgt van mij het laatste woord. Wat wil je nog kwijt?

Bedankt voor een goede recensie van Kadaverin. Hopelijk gaat iedereen ons album beluisteren. Het staat op Spotify, YouTube en waarschijnlijk op de meeste streaming sites. Als het bevalt: deel je mening alsof het chlamydia is en koop het album op CD of LP. Als het album je niet bevalt: geef het aan iemand aan wie je een hekel hebt. Als je ons album aan wilt schaffen, surf dan naar Soulseller Records of koop het via onze webshop op de FaceBookpagina. Het spijt me dat het ding zo duur is daar, maar de Noorse post zuigt!

Links: