Interview met Fenris

Fenris stond enige tijd geleden in het Zwolse Hedon. In het rookhok volgde een ontmoeting met zanger Gilbert de Rooij en ontstond al snel het plan een interview te doen. Hieronder lees je wat hij te zeggen had over zijn band.

Fenris bestaat als band twintig jaar. Toch kwamen er slechts drie cd’s uit. Wat is de reden daarachter?

Die vraag hebben wij onszelf ook vaak gesteld en dat komt gewoon neer op de samenloop van omstandigheden. Fenris heeft vrij veel bezettingswisselingen gekend, maar daarnaast was er ook niet altijd inspiratie. De band is altijd een hobby geweest en hebben we nooit echt de druk van een label gekend. Na het tweede album (Ordeal) hebben de meeste bezettingswisselingen plaats gevonden. Het is gewoon heel moeilijk gebleken om een vast team te krijgen dat goed met elkaar werkt. Fenris is op dit moment in topvorm en de band is erg goed op elkaar ingespeeld. Wekelijks repeteren heeft ons dat gebracht, maar ook door de individuen. Je moet het ook kunnen uithouden met elkaar en muzikaal op één lijn liggen. Het moet een band zijn. En een band, dat zijn niet gewoon een stel muzikanten bij elkaar. Het moet een band of brothers zijn.

Gaat het weer negen jaar duren voor we nieuw werk mogen verwachten?

We hebben op dit moment zoveel materiaal liggen dat we het nu allemaal aan het uitzoeken zijn. Daarnaast jammen we veel en alles wordt opgenomen. Aan materiaal dus geen gebrek, aan tijd des te meer. Dat betekend niet dat het weer zo lang moet gaan duren, maar er gaat nu eenmaal snel een hoop tijd in zitten. We leggen de lat ook zeer hoog. Met het laatste album zitten we op een niveau dat niet onder doet voor een professionele band. We willen ook gewoon de tijd voor nemen om elke keer een sterke plaat neer te leggen, maar alle factoren wijzen er op dat de volgende plaat een stuk sneller gesmeden zal worden.

Hoe komt een nummer bij Fenris tot stand? Zijn er eerst teksten of muziek? Schrijven jullie samen aan de muziek of is dat een individueel proces wat in de oefenruimte verder wordt uitgewerkt?

…en Doodenakkers tot in den horizon is het resultaat van de samenwerking in deze bezetting. Er lagen al een aantal ideeën op tafel, maar het grootste gedeelte is door deze band uitgewerkt. We hebben erg veel gejamd en die manier van schrijven werkt erg goed voor ons. Een aantal nummers zoals Zielenstrijd en Descent zijn eigenlijk in hun totaliteit gejamd. Enkel wat dingen geknipt of overgangen aangepast en heet geserveerd. Die manier van schrijven is geweldig omdat je met vijf man in een sfeer moet komen. Dat lukt niet altijd, maar zodra dat wel gebeurd ontstaan er vaak de meest toffe dingen. Het is dan alsof het nummer al geschreven is, maar iedereen speelt het dus voor het eerst. Je pakt het als het ware ‘out of thin air’. Dat is dé meest pure manier van muziek maken en dat hoor je terug op het album. Hoewel onze songwriting steeds beter en bondiger wordt is dat wel ondergeschikt aan onze werkwijze, zoals we die sindsdien hanteren. Daarmee kan het dus zijn dat de volgende plaat weer totaal anders wordt.

Jullie laatste cd …en Doodenakkers tot den Horizon, is nu ruim een jaar uit. Heeft het je gebracht wat je ervan verwachtte?

Nou eigenlijk hadden we wel verwacht inmiddels support te staan voor alle grote bands en eindelijk als koningen te kunnen gaan leven, haha. Helaas is de realiteit anders, maar gelukkig zijn we een hele realistische band. We willen vooral vette muziek maken en dito shows spelen. Daarbij gaat het vooral om naamsbekendheid en natuurlijk wil je je muziek verkopen. Maar we hebben aardig wat mooie shows gespeeld na de release en dat is waar het voor ons om draait.

…en Doodenakkers tot den Horizon is uitgebracht in eigen beheer. Was er geen label wat interesse had of is het een bewuste keus jullie muziek in eigen beheer uit te brengen?

Uiteraard hebben we het album wel aangeboden bij labels, maar we hebben uiteindelijk voor een distributie deal gekozen bij Rock Inc. Dat werkte uiteindelijk ook niet echt, dus nu wordt dat weer een zorg voor de volgende release. Zwaertgevegt heeft het album op cassette uitgebracht. Daarnaast krijgen we regelmatig de vraag of we een lp uit gaan brengen. Als we een label daarvoor geïnteresseerd kunnen krijgen doen we dat zeker! De vinylmaster ligt zelfs al klaar. Voorlopig hebben we veel geld in …en Doodenakkers tot den Horizon gestoken en willen we eerst wat terug verdienen. Uiteindelijk zullen we sowieso muziek uitbrengen, maar een beetje support zou natuurlijk geen kwaad kunnen.

Het optreden op Heilland is door jullie opgenomen. Wat gaat Fenris doen met deze opnames. Een clip of DVD uitbrengen?

Hiervan is een nieuwe clip op YouTube te bekijken. De show is goed opgenomen met meerdere camera’s en meerspoorig geluid. Het is opgenomen en gemonteerd door Het Mistige Woud producties en is één van onze beste live-registraties tot nu toe!

Op elk van jullie cd’s staan een paar nummers met Nederlandse teksten. Vind je het belangrijk je ook in het Nederlands te uiten?

Nou niet persé, maar persoonlijk vind ik het inmiddels wel een van onze handelsmerken geworden. Het is in het begin zo gegaan, omdat Enslaved in het begin ook Oud-Noorse teksten gebruikte, wat weer zijn invloed had op de grammaticale interesses van Fenris. Het is niet zo dat op elke cd sowieso een Nederlandstalig nummer moet staan, maar dat is gewoon zo gegroeid. Persoonlijk schrijf ik ook graag in het Nederlands en bassist Christiaan heeft ook zijn tekstuele bijdrage in het Nederlands geleverd. Nederlands is ook gewoon een perfecte taal voor black metal vanwege de harde en rauwe klanken. Wij kunnen woorden als Ggggggggggggodverrrrrrredomme als geen ander laten klinken. Daar moet je dan gewoon wat mee doen.

Er zitten sinds enige tijd twee gitaristen in Fenris. Gaan jullie in de toekomst verder met twee gitaristen of is er een sessie-muzikant toegevoegd? 

Joris Klaassen is inmiddels alweer vijf jaar volwaardig lid van Fenris. Hij vult de rest van de band, en met name leadgitarist Bas Westdorp, goed aan. Hij heeft zijn eigen geluid en manier van spelen die op zichzelf al heel goed is, maar in combinatie met Bas ook erg goed werkt. Plus hij is een superchille gast en komt net als ons uit de klei. Zoals je kunt zien op de laatste album foto’s.

Fenris speelt in deze periode gemiddeld eens per maand. Ben je daar tevreden over?

Jazeker, natuurlijk wil je aan de ene kant altijd meer, maar we willen vooral gewoon vette shows spelen. We bekijken het per optreden en als het ons leuk lijkt doen we het. Dat is dan weer de ‘luxe’ die je hebt als ongetekende band. We hoeven aan niemand, behalve onszelf, verantwoording af te leggen. Diezelfde reden dat de band maar drie albums heeft uitgebracht is ook de reden dat we kunnen kiezen wat we willen doen. Die keuze heb je anders vaak alleen als je als getekende band heel groot bent. Fenris is wat dát betreft in ieder geval niet aan banden te leggen, haha.

Heb je nog ambities?

Vooral nog meer muziek en platen maken en het zou leuk zijn om wat meer festivals te spelen, zoals PartySan. De band is daar ieder jaar vertegenwoordigd in de vorm van bezoekers. Het zou echt geweldig zijn om dat soort dingen te kunnen doen.

Wat vind je van de huidige Nederlandse blackmetalscene?

Sowieso mag dat woord huidige wel weg, omdat het impliceert dat het ooit anders (lees:) beter was dan nu. Dingen groeien, evolueren en veranderen en als je te bekrompen bent om daar in mee te groeien, moet je lekker je eigen muziek blijven luisteren. Fenris heeft in de loop der jaren alleen maar vriendschappen gesloten met bands als Infinity, Misanthropia en Onheil. Samen houden we de scene in leven en doen we het allemaal zelf. Natuurlijk krijg je hulp van boekers wat enorm gewaardeerd wordt, maar wij zijn met alle bands om ons heen onze eigen scene. Dus de ‘huidige’ blackmetalscene is wat ons betreft geweldig. Er zijn veel bands en dat is alleen maar goed. Laten we vooral de klauwen ineen slaan en als eenheid werken. Elkaar helpen en een sterk front vormen. Gasten zoals Alex van het label Zwaertgevegt dragen daar ook hun steentje in bij. Kom je lokale bands supporten en koop een shirtje of cd. Bands doen praktisch alles zelf en kunnen het goed gebruiken. We zijn zelf onze eigen scene. Daarmee valt of staat het. De zwartmetalerij, dat ben jij!

Ben je (nog) actief in andere bands?

In het verleden was ik ook actief bij Infestis. Helaas is dat ter ziele. Daarnaast doe ik af en toe wat inval en support optredens bij verschillende bands en zing ik nog bij electro/industrial act Terrifying, waar onder andere oud-Fenris drummer Arjan Griffioendeel van uit maakt. Onze drummer was actief bij Cthuluminati en The Darkest Red. Gitarist Joris heeft zijn andere vaste band Beyond Our Ruins die net het fantastische album A Dreadful Oath hebben uitgebracht. Ga dat luisteren!!

Laatste woorden:

Bij dezen wil ik Zware Metalen bedanken voor het platform wat jullie ons vanaf het begin af aan hebben geboden. Ik kan me nog een festival herinneren dat Zware Metalen organiseerde, waar Fenris ook heeft gespeeld. Het zou tof zijn als jullie dat weer op zouden pikken en de Nederlandse scene het podium biedt dat het verdiend.

Links: