Interview met Devourer

Het album Across The Empty Plains van Devourer kreeg onlangs een hoge score op Zware Metalen. Dat vormde de aanleiding voor een gesprek met de helft van de band: Håf beantwoordt namens het duo de vragen.

Devourer bestaat uit twee leden. Hoe zijn jullie bij elkaar gekomen?

We ontmoetten elkaar een jaar of zestien terug door wederzijdse vrienden in de plaatselijke muziekscene. Later speelden we samen in de band Panzerschrek. Toen een van de bandleden van die band naar een afkickkliniek ging, besloten wij samen iets anders op te zetten, zo lang hij opgenomen was. Ik gaf bij John aan dat ik wat ideeën had voor een aantal blackmetalnummers en hij had zelf ook genoeg riffs liggen. We besloten toen Devourer nieuw leven in te blazen. Devourer was namelijk, na het uitkomen van de eerste demo (Malignant),  in de ijskast gezet. We zijn nog steeds met z’n tweeën, omdat we er op dat moment niet over dachten om live te gaan spelen. We gebruiken Devourer als een experimenteel platform, waarbinnen we alles kunnen doen wat we willen. We zijn daarnaast ook nog actief in andere bands en dat is ook de reden dat we lange tijd een underground status hadden. Enige respons uit de scene kon ons weinig schelen, tot nu toe dan.

Zijn jullie van plan leden aan te trekken zodat er opgetreden kan worden?

We hebben er wel over gesproken en er zijn muzikanten tot wie we ons kunnen wenden als we ons daartoe geroepen voelen.

Wat deed jullie besluiten black metal te maken?

Dat is vrij simpel. We hebben beiden de duistere kanten van het menselijk brein bestudeerd en zijn gefascineerd door de mysteries rondom de dood. Daarnaast verachten we de kudde-mentaliteit van de maatschappij en de mensheid.

Across The Empty Plains kreeg een hoge score op onze site. Wordt hij overal zo goed ontvangen?

We krijgen overwegend positieve reacties en de score is overal wel ongeveer zo hoog als op Zware Metalen. Het is altijd leuk om positieve reacties te krijgen, want dat genereert aandacht die we wel kunnen gebruiken nu Devourer nieuw leven is ingeblazen. Niet dat het ons wat uitmaakt wat anderen van ons werk denken, overigens. We maken vooral muziek voor onszelf als uitlaatklep en om onze frustraties in kwijt te kunnen en onze creativiteit in kwijt te kunnen. Maar als anderen van onze muzikale terreur genieten of eronder lijden, en het helpt om Devourer naar een hoger plan te tillen, zal het wel een goede zaak zijn, denk ik.

Mijn collega, die de recensie schreef, vergeleek jullie met Marduk en Watain. Vind je zelf dat die bands een grote invloed zijn?

Wij zijn beïnvloed door veel bands en stijlen. Maar in de kern zijn de Scandinavische blackmetalbands een grote invloed geweest. We beperken ons niet alleen tot deze invloeden, het kan bij ons alle kanten opgaan.

Waar haalden jullie de inspiratie met betrekking tot de muziek en teksten voor Across The Empty Plains vandaan?

De muziek is helemaal door John gecomponeerd. Vooral toen de nummers net vorm kregen, kreeg ik niet de kans om ze te horen, omdat hij de weg kwijt was en later door de wet werd gedwongen naar een afkickkliniek te gaan. Ik denk dat rond die tijd de nummers echt vorm begonnen te krijgen. Na enige tijd nam hij contact met me op en vertelde me dat hij me iets moest laten horen… Toen hij met verlof was, begonnen we samen aan de nummers te werken. Daarna moest hij weer de kliniek in en even later werd hij opgesloten in een psychiatrische kliniek. Daar kreeg hij shock-therapie en zware medicatie toegediend, waardoor het hele schrijfproces zo’n beetje stil stond. Volgens mij is dit alles het eindresultaat alleen maar ten goede gekomen, omdat de muziek nu als het ware authentieker klinkt.

De teksten zijn door mij geschreven, met uitzondering van Nexus Of  Evil en Throne Of Agony, die we samen schreven. De toestand van John is een rode draad gaan vormen door alle teksten heen. We onderzoeken de diepte van collectieve waanzin, misantropie en het occulte. Meestal weet ik wel waar het tekstueel heen gaat als ik de muziek van John te horen krijg.

Hoe gaat het tegenwoordig met Falk? Hopelijk heeft zijn toestand geen negatieve invloed op eventueel komende releases.

Het gaat goed met hem en hij is productiever dan ooit. Wat dat betreft kun je dus wel zeggen dat het goed met hem gaat. In mijn opinie zijn mensen die zichzelf ‘oké’ vinden de grootste hypocrieten die er zijn. Niemand is oké! Het leven betekent een constant lijden, iedereen gaat er alleen op een andere manier mee om. Voor sommigen is het zalig om onwetend te zijn, terwijl anderen deze gevoelens juist ontdekken en omarmen. Zij zien de waarde ervan in.

Wat is het grootste verschil met voorganger All Hope Abandon?

Volgens mij is dat het feit dat er op Across The Empty Plains veel meer authenticiteit staat en dat het geheel veel meer diepgang bevat.

Komt jullie volgende album weer uit bij Iron Blood And Death?

Daar hebben we het nog niet over gehad. Voor Across The Empty Plains hebben we een licentiedeal en het label komt al haar beloftes na tot nu toe, we zijn dus tevreden over het label. We staan echter open voor aanbiedingen van anderen.

Wat zijn de verkoopcijfers van Across The Empty Plains tot nu toe? En waarom is het album gratis te downloaden op jullie site?

Ik heb geen flauw idee hoeveel we verkocht hebben. Dat zou je aan ons label moeten vragen. We hebben zelf een aantal exemplaren gekregen, maar omdat we niet touren, verkopen we er zelf niet zoveel.

Onze muziek is altijd gratis te downloaden. Mensen die dat doen, kunnen uiteraard wel een vrijwillige donatie doen. Als mensen ons werk waarderen, zouden ze financieel iets bij kunnen dragen. Als ze het niets vinden, hebben ze hem in ieder geval in hun bezit en kunnen ze het album altijd nog weggeven aan iemand die het misschien wel kan waarderen. Alle albums staan toch wel ergens online tegenwoordig. Volgens ons is het dan beter dat mensen het album direct bij ons downloaden, in plaats van bij een of andere site die er dan geld aan verdient door commerciële inkomsten.

Nog beroemde laatste woorden?

Beroemde woorden zijn van dode mensen. Wij blijven nog wel even rondhangen, dat was ik tenminste wel van plan.

Links: