Het moest er maar eens van komen: Stoflik Omskot

Voor wie afgelopen zomer een festival in het noorden of oosten van Nederland bezocht, was er geen ontkomen aan: overal doken de woorden ‘Stoflik Omskot’ in een logo compleet met schep en schedel op op shirts en stickers. Het is de naam van een Friese band die zich aan het begin van het jaar opeens aan het metalen front meldde en later debuutplaat Harksankjes fan de dea uitbracht. Tijd voor een nadere kennismaking met gitarist Gurbe van der Wal.

Opeens was er begin dit jaar Stoflik Omskot. Wie zijn jullie en waar komen jullie vandaan?

Hallo, wij zijn Gurbe van der Wal, Peter Weijer (vocalen), Arnold van der Zee (drums) en Roland Lukkes (bas) en wij komen uit het hoge noorden. Tezamen vormen wij dus Stoflik Omskot. Dat is Fries voor stoffelijk overschot, maar dat lijkt me bijna onnodig te vermelden…

De plannen om een band te beginnen lagen er al jaren. Waarom is dat nu in een stroomversnelling gekomen?

Tja, we lulden er inderdaad al jaren over, maar spijkers met koppen slaan, dat nam nogal wat tijd in beslag. Ik had ooit, inmiddels al iets van een jaar of tien terug, samen met Peter het idee om eens wat nummers te gaan schrijven en die ooit op te gaan nemen. Niks grootschalig of ambitieus, maar gewoon lekker wat klooien. Door verschillende omstandigheden bleef dat er steeds wat bij, maar het idee bleef wel borrelen. Toen we ook Arnold in onze ideeën betrokken werden er toch voorzichtig plannen gesmeed om een band te beginnen. Zo ongeveer op elk zuipfeestje werd er weer over gesproken, maar aan daadkracht ontbrak het nog steeds. Totdat we twee jaar geleden eindelijk de daad bij het woord hebben gevoegd en we daadwerkelijk een oefenruimte hebben geboekt. In Roland hadde we toen al meteen een bassist gevonden. Arnold en Roland hadden immers samen al in Intoxication gespeeld en aangezien Roland ook bandloos was, was dat snel geregeld.

In het begin ging alles vrij stroef, Arnold had al jarenlang niet meer achter een drumstel gezeten en ikzelf ben maar een vrij beperkte gitarist, gezegend met een stel niet al te soepele vingers: te danken aan jarenlang werkzaam te zijn geweest in de waterbouw. Maar ondanks onze beperkingen hebben we er verschrikkelijk veel plezier in en denken we dat we best al wat aardige nummertjes hebben gemaakt. We willen het onszelf ook niet moeilijker maken dan nodig is en dus maken we gewoon nummers die niet boven ons muzikaal kunnen liggen. Lang leve de lol en bereiken we er wat mensen mee die het leuk vinden, dan is dat mooi meegenomen.

 

Waarom zingen jullie in het Fries? 

Het bekt gewoon erg lekker haha! En we hadden dit al afgesproken voordat we ooit daadwerkelijk begonnen. We zijn ook echt niet de eerste band die dit doet hoor. Baldrs Draumar en Kjeld, om er maar een paar te noemen doen dit al veel langer, maar die zitten muzikaal toch in een totaal andere richting. Tekstueel kan ik me ook gewoon beter uitdrukken dan in het Nederlands. Dat we onszelf hiermee beperken, tja, dat is dan maar zo. Aan de andere kant, bands die in het Zweeds, Noors of weet ik veel in wat voor taal zingen, gaan de grens toch ook wel over. En wees eerlijk, hoeveel deathmetalbands zijn nu daadwerkelijk echt te verstaan, haha!

Wat betekent Friesland voor jullie?

De provincie waar we zijn geboren en getogen en waar we wonen. Zoek er verder maar niks van chauvinisme of iets dergelijks achter hoor, haha!

Stoflik Omskot zegt metal te combineren met punk en hardcore, maar eigenlijk is het toch gewoon death metal?

Ja, voor het grootste deel klopt het wel wat je zegt hoor. Ik schrijf het grootste deel van de muziek en death metal is nu eenmaal mijn grootste invloed. Toch denk ik dat er in bijvoorbeeld Nekromantyk en BBQ mei de buorfrou wel wat punk-achtigerefreintjes in zitten. Tijdens mijn dagelijkse werk als reachtruckchauffeur in het magazijn van een transportbedrijf, ben ik de hele dag in de gelegenheid om mijn eigen muziek te luisteren en dankzij Roland en Arnold luister ik de laatste tijd ook best veel punk, hardcore en oi. En wellicht sluimeren er gedurende de tijd meer invloeden vanuit die genres in onze muziek. Maar de basis zal toch wel vooral death metal blijven, al is mijn persoonlijke smaak erg breed. Ik luister bijvoorbeeld ook veel Paradise Lost, Amorphis, maar ook oude new wave en jaren ’80 old-school heavy metal en jaren ’70-rock. Vroeger moest alles zo hard mogelijk, maar hoe ouder ik word, hoe breder mijn smaak is geworden. Maar keyboards, zangeressen en dat soort dingen, dat zal nooit bij ons passen en dat zijn we dan ook echt niet van plan. Het moet wel brute muziek blijven.

Ik ben het Fries niet machtig, maar op Harksankjes fan de dea kan ik wel raden waar een nummer als Bbq mei de buorfrou over gaat maar twee nummers wil ik er graag even uitlichten. Waar gaat Feike de Feeder over? En intro Deagravers sankje is een gedicht van de in Grou geboren en gestorven arts en schrijver Eeltje Halbertsma die ook het Fries volkslied schreef. Waarom hebben jullie voor dit gedicht gekozen en ook nog eens als opener van het album?

Feike de Feeder is gewoon een flauwekul tekst over een feeder. Een kerel die zijn vrouw vetmest waar ze uiteindelijk aan overlijdt. Niets meer, niets minder haha!

Deagravers sankje is een totaal ander verhaal. We waren aan het klooien met een akoestisch stukje. Of we dit als intro voor een nummer wilden gaan gebruiken of echt een intro voor de plaat, dat weet ik niet eens meer, maar goed… We waren daar dus mee bezig en dachten dat het misschien wel aardig zou klinken als Peter er iets doorheen zou ‘opdragen’. Op internet kwam ik dit gedicht toen tegen. En tekstueel past dit natuurlijk erg goed bij ons. We zijn daar toen mee aan de slag gegaan en ik denk dat er uiteindelijk een hartstikke mooi sfeervol intro uit is ontstaan. We zijn er zelf in ieder geval erg tevreden mee. Mijn zwager is, zijn eigen woorden; helemaal verliefd op dit nummer, haha!

Zijn jullie tot nu toe tevreden met wat er is gebeurd naar de release van het debuutalbum? Was het het waard om de band serieus te nemen?

Nou, zo serieus nemen we onszelf niet hoor hahaha! Maar goed, ik denk niet dat we mogen klagen. Gezien de minimale ambities die we in het begin hadden en wat we nu al hebben gedaan hoor je ons niet zeuren. We hadden in het begin natuurlijk wel plannen om af en toe eens live te spelen, maar we hebben al meer bereikt dan we eerst voor mogelijk hielden. Door dat vervloekte virus konden we pas dit jaar beginnen met optreden, maar inmiddels hebben we de planken mogen delen met onder andere Master en God Dethroned om er maar een paar te noemen. Nou, dat lag beslist niet in de lijn der verwachting hoor! Ook onze debuut-cd is vele malen vetter geworden dan we ooit durfden te dromen. Henk ter Heegde en Ieme van der Veen van The Project Sound Studio hebben er een moddervet geluid aan gegeven! Ook de bandfoto’s die mijn maat Sietse Visser en zijn vriendin Melanie Korthuis hebben gemaakt zijn echt schitterend geworden. Ver boven verwachting! Het loopt allemaal dus wat vlotter dan we hadden gehoopt. En dat op onze oude dag nog effe…

Zijn er ook zaken die jullie tegenvallen? En zo ja, welke?

Tja, het zal misschien aan onze eigen laksigheid liggen, maar we zouden graag willen dat er wat meer recensies zouden verschijnen. Maar aangezien er wekelijks meer platen verschijnen dan als er spermacellen in een gemiddelde zaadlozing zitten, moet je maar hopen dat je er tussenuit wordt gepikt. Onze zanger Peter beheert de statistieken van onder andere Spotify en het is toch leuk om te zien dat we in steeds meer landen worden beluisterd.

Hoe ziet de directe toekomst van Stoflik Omskot eruit? Wat kunnen we volgend jaar van de band verwachten? In ieder geval een optreden op Stonehenge, toch?

Nou, we zijn momenteel met nieuwe nummers bezig. Het nummer Tsjerkebrân hebben we inmiddels al op de set staan en een paar keer live gespeeld. We zijn al een paar keer last minute gevraagd voor hele leuke shows. Helaas net als er steeds iemand van ons verhinderd was, die konden dus helaas niet doorgaan. In januari spelen we weer in eigen provincie en in juli op Stonehenge inderdaad. Een droom die uitkomt, haha! We hadden geen bucketlist, maar anders had deze bovenaan gestaan! En verder zullen we wel zien. Na een aantal leuke shows smaakt het naar meer! Afgelopen zomer zijn we voor het eerst de grens over geweest en we hopen dat we straks wat worden opgepikt door kleine festivals in Duitsland, Tsjechië en dat soort landen.

En op de lange termijn? Als je zelf bijna een stoflik omskot bent, wat hoop je dan te hebben bereikt met de band?

Nou, ik ben 52 en de andere jongens zijn ook geen twintigers meer, dus dat schiet al lekker op hoor… Een legendarisch Rolling Stones of Beatles-achtig iets zal er hoogstwaarschijnlijk niet in zitten, maar als mensen over pakweg een jaar of vijftig onze cd in de kringloopwinkel uit een bak vissen en herinneren dat wij die mafkezen uit Friesland waren, dan ben ik wel tevreden. En als ze dan die cd ook nog meenemen, dan al helemaal, haha!

Links: