Stoflik Omskot – Harksankjes Fan De Dea

‘Het moest er maar eens van komen’, vonden de heren van Stoflik Omskot zelf. Na er jaren over te hebben geluld eindelijk maar eens serieuze stappen maken met de band. En daarom ligt er een paar maanden na de eerste kennismaking tussen de Friezen en de wereld een debuutalbum. Of nou ja liggen… vooralsnog is het album alleen digitaal (gratis!) via Bandcamp te verkrijgen. En met zes nummers met een intro en een outro is het eigenlijk meer een uit de kluiten gewassen EP. Maar is dat allemaal erg? Neen, neen, neen! Driewerf neen!

Stoflik Omskot claimt ‘pure metal, hardcore, punk mayhem’ te brengen, maar in de praktijk plakken we hier gewoon het stickertje ‘death metal op’ met inderdaad hardcore/punkinvloeden (lekker de refreintjes meebrullen voor wie het Fries machtig is!) Deagravers Sankje is een onheilspellend begin van het plaatje, Oarlochspaad vliegt je na een langgerekte grunt van Peter Weijer direct naar de strot. Bbq Mei De Buorfrou verraadt dat de heren het best luchtig kunnen houden. Tekstueel dan, want muzikaal gaat het gas er lekker op. Aan het einde van het nummer duikt Dr. Hannibal Lector trouwens nog even op. Die houdt zich tegenwoordig blijkbaar schuil aan de Friese meren.

In Feike De Feeder gorgelt Weijer er lekker op los en Fan Doar Ta Doar is écht een lekkere track, gemaakt om festivalletjes in beweging te krijgen. Het beukt als een malle. In Nekromantyk wisselt Stoflik Omskot snelle en langzamere momenten af en dat zorgt voor een smakelijk nummer. Ga maar vast oefenen voor de pit, want als de snelheid hier omhoog gaat is stilstaan nagenoeg onmogelijk. Undjip Grêf is opgebouwd rondom een typische heavy metal riff en ontpopt zich tot een laatste fijne trap in de ballen van het Friese kwartet. Outro Sân Der Oer brengt de sfeer van de opening weer terug en maakt dit Harksankjes Fan De Dea treffend af.

Nee, wereldschokkend is dit niet, in de Jaarlijsten gaat u Harksankjes Fan De Dea niet terugvinden en de vier bandleden moeten vooral hun reguliere banen maar niet opzeggen want het geldschip komt hier niet de haven van Harlingen mee binnenvaren (zeker niet als het plaatje gratis te downloaden is). Maar Stoflik Omskot weet er wél bovenuit te steken met frisse death metal die ook nog eens met hoorbaar plezier wordt gebracht. Het is goed dat de heren hebben doorgezet en een plaat hebben uitgebracht. Want de wereld wordt weliswaar niet beter door het verschijnen van Harksankjes Fan De Dea, maar wel een klein stukje leuker.

Score:

78/100

Label:

Eigen beheer, 2022

Tracklisting:

 1. Deagravers Sankje
 2. Oarlochspaad
 3. Bbq Mei De Buorfrou
 4. Feike De Feeder
 5. Fan Doar Ta Doar
 6. Nekromantyk
 7. Undjip Grêf
 8. Sân Der Oer

Line-up:

 • Peter Weijer – Vocalen
 • Gurbe van der Wal – Gitaar
 • Roland Lukkes – Bas
 • Arnold van der Zee – Drums

Link: