Heleven vertelt ons het verhaal achter Medusa’s Love Story

Onlangs recenseerde ik het nieuwe album van Helevenhet debuutalbum getiteld Medusa’s Love Story. Het kreeg niet de hoogste score, maar was desondanks een prima start van de Spaanse band. Eens kijken wat de heren te melden hebben over het album en hun debuut in de rock-en metalwereld. 

Hallo, Heleven! Hoe vergaat het de heren vandaag?  

Higinio: Hallo aan iedereen! We zijn erg gelukkig. Misschien ook wel een beetje moe vanwege het weekend, haha! Desondanks is alles goed. Hard werken, muziek spelen, en het beste uiteraard: jullie vragen beantwoorden!

Jullie hebben net jullie debuutalbum, getiteld Medusa’s Love Story uitgebracht. Gefeliciteerd! Hoe was deze ervaring?

Matías: Wow, dankjewel! Dat was een fascinerende en intense ervaring. We hebben een eigen opnamestudio en hebben een hoop tijd gespendeerd om het geluid te krijgen wat we in ons hoofd hadden sinds het begin van het proces.

Álvaro: Ja, we zijn haast gear- en soundnerds, dus het schrijven en opnemen in de studio is altijd erg apart of grappig voor ons. Maar tegelijkertijd is het ook slopend en stressvol, omdat we een specifieke klank willen. En ik denk dat we dit bijna hebben bereikt.

Wat was voor jullie het zwaarst aan het opnemen en uitgeven van dit album?

Higinio: Zoals Álvaro al zei, we wilden ons geluid krijgen: een moderne klank, maar tegelijkertijd iets dat echt is. In tijden waar je de tracks kan opnemen en opkrikken hoe en wanneer je maar wilt, wilden we aan het begin echte (en grootse) drums hebben. Dat was voor mij best apart en pittig.

Álvaro: Met de gitaren is het nagenoeg hetzelfde. We hebben een hoop gitaarversterkers, cabinetten, effectpedalen… en we hebben uren en uren gespendeerd om de juiste klank voor elk nummer te krijgen.

Kike: Voor mij was het meest zware moment misschien wel toen het album uitkwam, want dan begint de echte wereld weer. Zodra je in de studio zit, luistert niemand naar jouw werk en ontvang je geen reacties van mensen. Maar zodra de nummers uit zijn, moet je ervoor zorgen dat mensen het gaan luisteren en krijg je te maken met de reacties. Maar tot nu toe is eenieder die het album heeft gehoord enthousiast en krijgen wij goede commentaren. Dus ja, het is zwaar, maar tegelijkertijd fantastisch!

Matias: Zonder twijfel was het opnemen van de videoclip de meest uitdagende tijd die ik in mijn leven heb gehad.

En, ook belangrijk, wat was het leukste aan het opname en uitgeven van het album?

Kike: Het dansen, haha! Nee, maar echt! De dochter van Higinio was vaak bij ons in de studio en zij is erg grappig (net als ik). En wanneer sommige van mijn maten bezig waren met de opnames, begonnen wij te dansen en hen aan het lachen te maken. Sowieso beleven wij een hoop grappige momenten als we samen zijn. Zelfs wanneer we urenlang in de auto zitten hebben we een hoop lol.

De bandnaam, Heleven… Ik vroeg mij af wat dit nou zou kunnen betekenen. Dus, wat betekent de naam Heleven en waar komt het vandaan?

Matías: Oh, goede vraag! Maar… het is een geheim, haha!

Higinio: Nou, toen we begonnen met de band, wilden we een naam die op zou vallen. Om te beginnen, nummer elf is belangrijk voor ons. En om het af te maken, besloten we de ‘H’ toe te voegen voor ‘eleven’. Nadat de bandnaam was gekozen en we aan de slag gingen met het ontwerp van het logo, vertelde de grafisch ontwerper dat in de wereld van Tarot, nummer elf Saturnus is. En het symbool van Saturnus is een ‘H’! Ook betekent het kracht. We waren aangenaam verrast door deze toevalligheid!

Jullie worden omschreven als een metalband die erg lage riffs combineert met invloeden en texturen uit de alternatieve rock. Waar kwam de inspiratie en het idee vandaan om deze elementen met elkaar te combineren?

Álvaro: We houden allemaal van metalbands als Gojira, Mastodon, Sevendust, Chimaira, Alter Bridge, Periphery, In Flames, Evergrey en vele anderen. Al deze bands hebben een zeer massieve sound en beuken met een hoop energie en lage riffs. Tegelijkertijd is Higinio ook een keiharde fan van Jerry Cantrell (Alice in Chains) en de wijze waarop hij de emotionele, inspiratievolle melodieën schrijft. Dus ja, misschien hebben we dit onbewust wel gemixt.

En het album is een semi-conceptueel stuk geworden, bedoeld om de mythe te herinterpreteren rondom de vraag: wat zou er gebeuren als Medusa ooit verliefd zou worden op een van de mannen die zij in steen heeft veranderd? Hoe hebben jullie dit vertaald naar de teksten van de nummers?

Higinio: Klopt, je hebt gelijk over het semi-conceptuele album. Het was voor ons niet moeilijk om de teksten te schrijven rond dit thema, omdat het zo inspirerend is. Het schrijven van teksten over de liefde is best wel moeilijk als je niet in de makkelijke clichés wilt vervallen. Omwille hiervan hebben we ook het gebrek aan liefde toegevoegd in de teksten. Het is vrij makkelijk om de staat van wanhoop in te beelden waar iedereen in terecht kan komen. We noemen dit album semi-conceptueel, omdat de betekenis van elk individueel nummer kan bestaan zonder de andere nummers.

Vanwaar dat jullie de mythe van Medusa hebben gekozen? Wat heeft jullie interesse in dit eeuwenoude verhaal doen aanwakkeren?

Matías: Ik heb altijd al van de Griekse mythologie gehouden. En toen we begonnen met het opnemen van de drums, liet ik op de eerste of de tweede dag mijn tattoo aan Higinio zien. Dit is een tattoo van Medusa. En toen raakten we verzeild in een gesprek over oude mythes en vertelde Higinio dat we misschien het thema van het album konden veranderen (het album zou eigenlijk Karma heten). Een paar dagen later hadden we het volledige idee op tafel.

Het eerste nummer van het album start met een superzware doch erg ‘groovy’ gitaarriff, dat mij onmiddelijk opviel. Vanaf de eerste luisterbeurt heb ik mij afgevraagd wat de tuning van de gitaar is. Het is zo laag!

Álvaro: Dankjewel! We zoeken altijd de ‘groove’ in de nummers, maar tegelijkertijd willen we dat het zo zwaar mogelijk is. Dit is bijvoorbeeld te horen in de track Waterfalls. Het heeft een erg lage riff met een trage, pakkende beweging. De gitaarstemming in de meest zware nummers is in sub drop A. In de andere nummers spelen wij in Drop C en Standard D.

Het moet vast lastig zijn om in die lage stemming een heldere klank te krijgen en ervoor te zorgen dat elke gespeelde noot op de frets te horen is. Toch lijkt dit bij jullie wel geslaagd. Hoe hebben jullie dit voor elkaar gekregen?

Higinio: Wow, dat is een hele goede vraag! Nou, ik zal je twee antwoorden (of tips) geven:

  1. Zorg dat je een consistent spel hebt met de plectrumhand. Gebruik een harde aanslag om de percussieve klank te krijgen.
  2. Gebruik dikke gitaarsnaren. Dan hebben de snaren een hoge strakheid, om zo een goede lage toon te kunnen produceren.

Op jullie Facebookpagina staat dat het jullie meer dan een jaar heeft gekost om je voor te bereiden op het opnemen van de plaat in de studio. Kunnen jullie uitleggen wat het proces was gedurende deze tijd, en wat jullie tijdens de voorbereidingen zoal deden?

Higinio: Ja, dat klopt. We hadden meer dan twintig demo tracks, maar enkel het ‘skelet’. We kozen vervolgens twaalf of dertien nummers, als ik het mij goed herinner. Het begon met het opnemen van de drums, wat ongeveer één dag per nummer kostte. Dit duurde zo lang, omdat we de bekkens, snaredrum en soms de hele drumkit moesten omwisselen om de klank te krijgen die we voor elke track wilden hebben.

Toen gingen we verder met de ritmegitaren. Dit pakten we op dezelfde manier aan als de drums. Elk nummer had een andere versterker, overdrive-pedalen etc… Daarna was het de beurt aan de basgitaar. Op dit moment hadden we al een flinke metal-sound. Dit was dan ook het moment om aan te kloten met gitaareffecten en om aparte geluiden, texturen en ambiances te maken, haha!

Tegelijkertijd begonnen we met de hoofdlijnen van de zang. Dit werd misschien wel het meest complexe onderdeel van de opname, omdat we zochten naar de juiste coupletten, refreinen… soms hadden we om die reden wel drie of vier verschillende versies van een nummer.

De laatste stap voor de mixfase waren de toetsen. Deze zijn allemaal ingeprogrammeerd. Het mixproces zelf was erg apart voor mij. Het tot leven brengen van de nummers was uitdagend, maar de passie die we hier in stopten, vertaalde zich erg goed naar de speakers.

Als laatste stuurde we de mix naar Jacob Hansen om de definitieve master te maken en hij heeft hier geweldig werk geleverd. En dat is alles!

 

Nu dat de wereld kennis heeft mogen maken met jullie debuutalbum, wat zijn jullie volgende stappen en plannen voor Heleven?

Kike: In de nabije toekomst hebben we een verrassing voor onze fans. We zijn op dit moment in de studio om aan dit presentje te werken. En medio september of oktober starten we met onze Spaanse tour in de hoofdsteden van het land. Ook zullen we akoestische sets gaan spelen. Het klinkt misschien raar, maar akoestische metal is erg zwaar en diep.

Uiteraard zijn we ook al druk aan het schrijven voor ons volgende album!

In mijn ervaring hebben de meeste muzikanten een bepaalde droom of doel in wat zij willen bereiken. Wat is jullie droom of doel?

Matías: We willen erg graag een toer door Europa doen en het podium delen met onze muzikale invloeden. Maar voor nu is dit nog een droom. We moeten dus nog harder werken om dit mogelijk te maken.

Omdat er onder onze lezers ook muzikanten zijn: hebben jullie nog advies of ervaringen die jullie willen delen wat hen mogelijk kan helpen in hun muzikale reis?

Álvaro: Wow! Het is vrij lastig om advies te geven, want elke situatie is anders. Maar we zeggen altijd dat dit net als een marathon is. Zodra je begonnen bent moet je door blijven rennen, zelfs als je moe bent!

Is er nog iets anders dat jullie willen delen met onze lezers uit Nederland en België?

Higinio: Ja, uiteraard! Jullie hebben fantastische landen en mensen! Ik ben een aantal keer in beide landen geweest en het was altijd geweldig! Ik beoefen de kunst van Aikido (red. – dit is een Japanse krijgsdiscipline met een sterk filosofische inslag) en heb geweldige vrienden in België, in Luik welteverstaan. Het is altijd een groot plezier om daar naar toe te gaan. Ik heb hetzelfde gevoel bij Nederland! Maastricht is een van de steden in de wereld waar ik absoluut van hou. Wat ook erg tof is: de meeste mensen die naar ons luisteren op Spotify komen uit Nederland. We willen erg graag tijdens een toer België en Nederland aandoen.

Ontzettend bedankt voor jullie tijd en we wensen jullie het allerbeste toe met het nieuwe album en alle leuke bijkomstigheden!

Higinio: Bedankt voor jullie tijd, het was ons een waar genoegen. Nogmaals ontzettend bedankt!

Links: