Bob Bagchus van Infidel Reich over cancel culture: “Je moet alles kunnen zeggen”

De cancel culture is een fenomeen dat ook niet aan onze wereld voorbij trekt. Bands worden stilletjes verwijderd van streamingdiensten, muzikanten krijgen na vage beschuldigingen zomaar hun ontslag en er zijn altijd wel groepen die op basis van een politieke voorkeur proberen concerten geannuleerd te krijgen. Tegen die achtergrond werd in 2016 deathmetalband Infidel Reich opgericht, met als meest prominent lid drummer Bob Bagchus, mede-oprichter van Asphyx. De band zette zich vooral af tegen ‘woke’ en trok na een EP en twee albums in mei 2022 de stekker eruit. Totdat er aan het einde van de zomer een berichtje op de Facebookpagina van de band verscheen: als er een label was dat er geld in wilde steken, dan zouden de heren daar best eens over na willen denken. Hoog tijd om Bagchus om toelichting te vragen.

In 2016 stond jij samen met zanger Vincent Crowley (ex-Acheron) aan de basis van Infidel Reich. Hoe kwamen jullie aan de andere bandleden?

Via een oproepje op Facebook. Later kwamen daar mijn oude maat Tony Brookhuis (gitarist en de andere mede-oprichter van Asphyx -RF.) en Nick Brockman (gitarist,  Lugubre, Salacious Gods, ex-Departed Souls -RF.) nog bij.

Jullie noemden de band dus Infidel Reich. Hoe kwamen jullie op die naam?

We wilden een naam die niet zo goed zou vallen bij veel mensen en waardoor er gelijk vooroordelen zouden ontstaan. Dat gebeurde ook dus wat dat betreft was het gelijk al geslaagd.

Het doel van Infidel Reich was vanaf het begin duidelijk: de strijd aangaan met woke, cancel culture en politieke correctheid en staan voor de vrijheid van meningsuiting. Waarom was dat zo belangrijk?

We stoorden ons al jaren aan dat politiek correcte gezever – ook in de metal – en dat men steeds meer op veilig ging spelen uit angst te worden gecanceld, uit te worden gemaakt voor fascist, xenofoob, racist, populist en dat soort fratsen. Veel bands spraken zich daardoor niet meer uit – wat niet echt bij de metalmuziek past want dat was toch altijd tegen allerlei zaken aantrappen en provoceren – uit angst geen interviews of shows meer te krijgen. Redelijk laf gedrag. De stoere jongens uithangen maar wel de bek dichthouden want stel dat je showtjes teruglopen… lekker belangrijk.

Wij vinden dat je alles moet kunnen zeggen en als je daarbij op zieltjes trapt dan is dat maar zo. Niet dat wij onszelf nu zo stoer vinden maar dit is slechts ons standpunt. Er is nu een soort wij-tegen-hun-cultuurtje ontstaan. Je bent voor of tegen en gek genoeg komt dat vooral uit de huidige linkse hoek die klaarblijkelijk geen andersdenkenden dult. Je wordt online afgemaakt maar ach, ook dat is niet heel spannend verder. Heb je het IJzeren Kruis in je logo dan ben je een Hitler-aanhanger en deug je voor geen meter meer. Prima. Wel een interessante tijd hoor, de jaren ’40. Fascinerend.

De debuut-EP en het eerste album verschenen via Helter Skelter, het tweede via Raw Skull Recordz. Vanwaar die overstap?

Niets bijzonders. De communicatie met Helter Skelter was niet bijster briljant dus bood Raw Skull Recordz uitkomst.

New World Outrage verscheen in september 2021, maar nog geen jaar later gooiden jullie het bijltje erbij neer. Waarom?

Nou, we hadden ons punt wel gemaakt en we richten ons op wat andere projecten. Vincent was bezig met de Vincent Crowley Band en ik met Siege of Power. Maar misschien dat we nog wel een album maken, in de toekomst. Als het weer begint te kriebelen gaan we eens kijken of we nog iets uit onze mouw kunnen schudden.

De leden van Infidel Reich hebben duidelijk uitgesproken geen politieke boodschap te hebben en dus ook niet ‘rechts’ of ‘links’ te zijn, wat die termen tegenwoordig ook mogen betekenen. Die boodschap landde natuurlijk niet en jullie werden ervan beschuldigd extreem rechts te zijn. Hoe frustrerend is dat? Of is er ergens ook wel een soort voldoening voor het feit dat je er precies mee aantoont dat veel mensen tegenwoordig alleen maar zwart of wit zien?

Tegenwoordig betekent het niet veel meer. Alhoewel, zeg je “rechts” te zijn dan ben je een racistische fascist maar pretendeer je “links” te zijn dan ben je oké en krijg je een aai over je bolletje en misschien nog wel een showtje bij de Deugkneuzenclub ofzo.

Men weet van mij wel dat ik rechts, of gewoon realistisch, ben en men mag vinden wat men er van wil en het frustreert mij totaal niet dat wij als “extreem rechts” werden of worden gezien. Ik lig er totaal niet wakker van en de andere jongens ook niet. Het bewijst maar weer eens dat men niet verder kijkt dan hun neus lang is en waarschijnlijk de teksten ook niet heeft gelezen. Men ziet de bandnaam met het IJzeren Kruis erin en zonder zich erin te verdiepen krijg je een etiketje. En dat is precies onze bedoeling geweest.

Hoe vind je dat jullie behandeld zijn door de metalpers? Ik las ergens dat jullie het verwijt krijgen haatdragend te zijn over de religie van minderheden. Heb je je daarin vergist of had je dergelijke reacties wel verwacht?

Oh ja, wij hadden dergelijke reacties wel verwacht en ook dat was wel degelijk de opzet. Het maakt allemaal niks uit. Ik geloof zelfs dat ik persoonlijk “gecanceld” ben door dat Duitse deugblaadje Deaf Forever, haha! Te hilarisch gewoon.

Als de metalpers er het fijne van wilde weten hadden ze het kunnen vragen maar het oordeel was reeds geveld, haha! Toch hebben we een beste aanhang weten te vergaren en daar gaat het om. Mensen die het wel weten te waarderen en ook gewoon vragen hoe en wat.

Wat vind je ervan dat je als artiest met een imposante staat van dienst opeens op eenzelfde hoogte wordt gesteld met nazibands als Skrewdriver en Brutal Attack die op tekstueel en muzikaal vlak niet eens in de buurt komen van Infidel Reich?

Daar kunnen we alleen maar om lachen uiteraard. Domheid kent blijkbaar geen grenzen. Brutal Attack ken ik trouwens niet, eens checken dan, haha! Maar ach, wat moet je met zulke lui die je wel effe gaan zitten labelen? Het spoort ons alleen maar aan om wellicht nog een album met Infidel Reich te gaan maken. Ondanks dat ik toevallig de oprichter van Asphyx ben zal me dat er nooit van weerhouden om te zeggen hoe ik over bepaalde zaken denk. Datzelfde geldt voor Vincent die ook een flink verleden met Acheron heeft.

Hoe moeilijk is het om als band te overleven in een tijd waarin je niet langer plaatselijke christelijke partijen van je af moet zien te houden maar ook zomaar het slachtoffer kan worden van de willekeur van commerciële bedrijven als Facebook en Bandcamp?

Dat is wel lastig want die ellende bezigt ook de cancel culture alsof het een lieve lust is en is daardoor ook onderdeel van het Infidel Reich-repertoire. Facebook heeft altijd onze berichten gelimiteerd en ook YouTube heeft tot drie keer toe een bepaalde video van ons verwijderd. Crush and Destroy was dat. Gek genoeg staan de eerste twee platen nog wel op Spotify, trouwens. Maar ach, Infidel Reich is een studioproject dus we maken ons er niet druk om en we wisten dit al toen we de band zijn begonnen. Sterker, dat was één van de redenen waarom we Infidel Reich zijn begonnen.

De wonderen zijn de wereld nog niet uit: in augustus verscheen er een mededeling op jullie Facebookpagina. Als er een label met een budget is, willen jullie best een derde album maken. Waarom deze beoogde terugkeer?

Ja, we zaten in de bandapp wat te lullen en toen kwam dit naar voren. Men was ons nog niet vergeten. Wellicht dat we nog een plaat gaan maken als we een label gaan vinden. Er is ondertussen wel weer de nodige inspiratie maar we zien wel. Er zijn nog andere projecten en er schijnen re-releases van de eerste albums aan te komen. We hebben geen haast verder.

Maar zijn jullie al benaderd door labels? Heeft Raw Skull Recordz geen interesse?

Ja, er is een Braziliaans label dat nogal fan is van Infidel Reich en graag zijn diensten aan wil bieden. Vincent heeft daar goed contact mee. Raw Skull Recordz wilde het graag bij deze ene plaat laten want ook zij kregen te maken met de cancel culture, helaas. Alle begrip voor, dus we kijken verder.

Waarom willen jullie zo graag een label? Waarom geef je een plaat niet in eigen beheer uit? Desnoods via crowdfunding?

Nou, we hebben het er ook wel eens over gehad maar we zijn makkelijk ingesteld dus een label is handiger. Maar ondanks dat wij té makkelijk zijn ingesteld zou het eventueel een optie kunnen zijn. Mocht de tijd daar zijn dan wachten we eerst dat Braziliaanse label af.

Zijn er dingen waar je spijt van hebt als het om Infidel Reich gaat?

Ja, we hadden de teksten nóg harder moeten maken.

Link: