Infidel Reich – New World Outrage

Ik heb een beetje een haat/liefdeverhouding met death metal. Ik stoor mij soms aan het gebrek aan vernieuwing in het genre: zoveel bands die opereren in zo’n afgebakend stukje muzieklandschap die allemaal hetzelfde doen en dat ook nog eens plaat na plaat herhalen. Tegelijkertijd stoor ik me soms aan bands die wél het hek openzetten naar een ander landschap en daar grondstoffen vandaan halen om aan hun eigen product toe te voegen. Dan schreeuw ik al snel ‘Maar jongens, dit is toch geen death metal meer?!?’ en zet ik Asphyx maar weer op. En tegelijkertijd zijn er bands die precies dat doen wat al duizend keer is gedaan, maar toch een grote grijns op mijn gezicht toveren. Die nèt die snaar weten te raken waarbij je gaat denken ‘Wat is het toch fijn dat death metal is uitgevonden en ik hier mijn frustraties op bot kan vieren omdat ik anders de kat van de buren weer was gaan schoppen.’

U voelt ‘m misschien al aankomen: New World Outrage van Infidel Reich is zo’n band die mijn gezicht omtovert tot een grimas die de grijns van de Joker of de Cheshire Cat uit Alice in Wonderland degraderen tot minzame glimlachjes. Luister gewoon naar Sic Semper Tyrannis en klaar is mijn argumentatie. ‘Edelachtbare, u wilt bewijs waarom Infidel Reich een topband is die lekkerder wegglijdt dan een beker glühwein bij -15 op de Noordpool? Staat u mij toe Sic Sempter Tyrannis op te zetten.’ 3:26 minuten later. De rechter: ‘Ik begrijp wat u bedoelt. Zaak gesloten.’ En voor de enkele twijfelaar die dan nog overblijft is is er 2020 Vision om hem over de streep te trekken. Wát een heerlijke, goed gedoseerde bruutheid brengt Infidel Reich toch. En als iedereen het er over eens is dat dit muzikaal goud is, kunnen we daarna New World Outrage afluisteren. Helaas maar 29:29 minuten, hetgeen we wel kunnen kwalificeren als een misdaad tegen de menselijkheid.

Wie er verantwoordelijk zijn voor al dit fraais, vraagt u zich wellicht af? Wel, om te beginnen drummonster Bob Bagchus, die meer bizar goede deathmetalbands op zijn CV heeft staan dan er vingers op een hand passen. Asphyx, Soulburn, Grand Supreme Blood Court, Siege of Power, Minotaur Head… wilt u nog meer? Bagchus, u weet het natuurlijk, heeft Asphyx ooit opgericht met gitarist Tony Brookhuis, die speciaal voor Infidel Reich is teruggekeerd van zijn pensioen. Tweede gitarist: Nick Brockman, vooral ook bekend van de machtige blackmetalband Lugubre. Bassist McNasty heeft geen verleden in de metal, Amerikaan en zanger Vincent ‘Dr. Reichenstein’ Crowley is verantwoordelijk voor de vocalen en de teksten en buiten het jarenlang runnen van de zwartgeblakerde deathmetalband Acheron, was hij ooit dominee binnen de Church of Satan. En dan zijn ook zanger Martin van Drunen (Asphyx, Grand Supreme Blood Court, ex-Pestilence, ex-Hail of Bullets, ex-Bolt Thrower) en gitarist Stephan Gebédi (Thanatos, ex-Hail of Bullets) nog even komen buurten.

Denk vooral niet dat ik u al deze namen doorgeef omdat ik per letter betaald krijg, maar om aan te tonen dat we hier niet met een stel koekenbakkers te maken hebben. Gezamenlijk zorgen deze mannen namelijk voor een half uur pakkende, furieuze en ronkende death metal met een stevige scheut Carnivore/Venom/Motörhead/punk, compleet met een heerlijke ‘schijt aan de heersende norm-uitstraling’. De enorme letters ‘FUCK WOKE’ op het shirt van Bagchus en een nummer als Cancel Culture spreken wat dat betreft boekdelen. Het is een houding die de band zou belemmeren in het uitbrengen van dit album op digitale platforms als Spotify (waar dus alleen het vorige album en de EP zijn te vinden) en zelfs Bandcamp, dus om alles goed tot u te nemen moet u maar vooral een zilveren schijfje kopen bij kwaliteitslabel Raw Skull Recordz. En dat wilt u, want dit is een plaat die u aan uw kleinkinderen wilt laten horen.

Score:

87/100

Label:

Raw Skull Recordz, 2021

Tracklisting:

 1. Intro – Peacefull Protests
 2. Sic Semper Tyrannis
 3. 2020 Vision
 4. Propagating Disinformation
 5. Cancel Culture
 6. The Divine Lie
 7. N.W.O. (New World Outrage)
 8. Working Class Revolt
 9. Behind the Curtain
 10. Berzerkers (Rise of the Infidels)

Line-up:

 • Vincent ‘Dr. Reichenstein’ Crowley – Vocalen
 • Tony Broohkhuis – Gitaar
 • Nick Brockman – Gitaar
 • McNasty – Bas
 • Bob Bagchus – Drums

Links: