Bloodfest: het eigen feestje van Bloodphemy

Een eigen feestje, waarom niet. Dat moet de vanuit Amersfoort opererende deathmetalband Bloodphemy hebben gedacht. 1 december is het zover: in Gigant in Apeldoorn staat de eerste editie van Bloodfest op het programma, met Pestilence als headliner. Drummer Edwin Nederkoorn over het eigen festival en de nieuwe plaat die geduldig licht te wachten op de release.

Een eigen feest! Gefeliciteerd! 

Ja, Bloodfest is ons eigen feestje. Het idee ontstond vorig jaar door Wicliff, destijds onze bassist, en mij. Ik ruilde met mijn vorige band ook al shows met bevriende buitenlandse bands en het leek ons een goed idee om dat allemaal in één show te proppen. De naam Bloodfest was snel gevonden en Waldo, programmeur bij de Gigant, kennen we persoonlijk dus daar hebben we ons idee gedropt. Toen we daar groen licht kregen zijn we het verder uit gaan werken en ziehier, de eerste editie is een feit.

Hoe is de line-up tot stand gekomen? En waarom zijn deze bands het geworden?

We wilden in ieder geval een gevarieerd aanbod en dat hebben we volgens mij met Gigant aardig voor elkaar gekregen. De jongens van Inquisitor ken ik inmiddels ook al zo’n twintig jaar en die zijn met hun extreme thrash metal inmiddels met hun tweede jeugd bezig. Vorig jaar speelden wij op Kaltenbach Open Air in Oostenrijk en daar speelde Anthem de pannen van het dak. Met hun snelle, heftige death metal Poolse-stijl een echte aanrader. Pandemia uit Tsjechië heeft door de jaren heen een beruchte reputatie opgebouwd en het wordt hoog tijd dat ze dat ze hier ook voet aan de grond krijgen. Het Duitse Stillbirth ramt bij ons ook nog even de korsten uit je oren met hun slam death voordat ze aan hun Europese tour beginnen. Tenslotte behoeft Pestilence geen introductie lijkt me en met hun laatste vette plaat op zak is dit een terechte headliner.

Sinds 2016 timmert Bloodphemy behoorlijk aan de weg, met een EP in 2016, een album vorig jaar en een nieuw album met de titel In Cold Blood is in aantocht. Wat zijn de ambities van de band?

Nou, die zijn onverminderd: meer coole albums uitbrengen en toffe shows spelen. We willen in ieder geval proberen om minimaal om het jaar met een release te komen om zodoende in de picture te blijven. Gitarist Winfred Koster werkt eigenlijk constant aan nieuw materiaal en heeft aan inspiratie geen gebrek.

Opvallend genoeg is Bloodphemy met Olivier van der Kruijf (ook Grindpad) alweer toe aan de vijfde zanger in de bandgeschiedenis en was er op elke uitgave een andere zanger te horen. Waarom is het verloop zo groot?

Blijkbaar zijn we nog grotere hufters als dat we dachten, hahaha. Ja, het is jammer maar waar. We hebben sinds de wederopstanding het tempo er goed ingehouden, veel schrijven, opnemen en spelen en ja dat had weleens bandwisselingen tot gevolg, helaas. Maar nu hebben we de beste line-up ooit.

Onlangs werd bekend dat gitarist Michel Alderliefsten de band heeft verlaten, waarom is dat? Wordt er nog gezocht naar een definitieve opvolger?

Ja die was het ook behoorlijk zat allemaal, haha. Nee hoor, bij Michel speelde gewoon mee dat hij ook nog in Neocesar zit en hij nogal een eind uit de buurt woont bij ons. Tja, zonde dat we zoveel bandwisselingen hebben moeten aanschouwen maar niet getreurd, we zijn er nog. We zoeken geen vervanger trouwens. Winfred schreef en schrijft alle muziek en live worden we bijgestaan door onze andere ex-gitarist Rutger van Noordenburg, ook bekend van Bleeding Gods en Shinigami.

Edwin Nederkoorn aan het werk in de studio

Hoe staat het trouwens met het nieuwe album, het debuut van Van der Kruijff en het afscheid van Alderliefsten dus. Wanneer kunnen we dit verwachten?

Het nieuwe album is al even klaar en komt uit in maart 2019.

Het vorige album, Bloodline, gooide hoge ogen bij Zware Metalen. Denk je dit met In Cold Blood te overtreffen?

Ja, ik geloof wel dat we Bloodline gaan overtreffen met In Cold Blood. We hebben onszelf meer tijd gegund voor dit album en hebben daardoor sommige zaken beter uit kunnen werken. Ook de productie is er enorm op vooruit gegaan. We zijn wederom bij de Soundlodge Studio terecht gekomen en waren nu veel beter voorbereid. Jörg Uken is enorm bevlogen en heeft nogal wat input gehad op het album. Zijn studio heeft ook een behoorlijke upgrade gehad en zodoende hebben we een nog beter resultaat geboekt met de productie. Ook het artwork is heel erg bruut geworden en was deze keer van de band van Bahrull Marta van Abomination Imagery. In Cold Blood is dus in vele opzichten een verbetering.

Hoe zijn jullie eigenlijk bij jullie nieuwe platenlabel Black Lion Records terechtgekomen?

We hebben een digitale teaser in elkaar gezet en naar een aantal labels gestuurd. Blijkbaar had Black Lion ons al even op de korrel, want ze reageerde direct erg enthousiast. Het album moet al vroeg in 2019 uitkomen, omdat we eind mei ons eerste festival gepland hebben. Bovendien komt In Cold Blood uit in een jewel case, digipack en vinyl versie en zodoende was de deal snel beklonken. Dawning Septic Productions brengt hem ook nog lekker old school op cassette uit.

Terug naar Bloodfest. Waar kijken jullie, buiten het eigen optreden, het meest naar uit?

We kijken uit naar een hele toffe gezellige dag met een hoop vette bands. Persoonlijk kijk ik stiekem ook wel erg uit naar de show van Pestilence, want dat is een eeuwigheid geleden dat ik die gezien heb.

Wanneer is Bloodfest geslaagd?

Als het volle bak is geweest natuurlijk. We trappen om 16:00 met de eerste band af en alle bands hebben voldoende speeltijd om een snoeiharde show neer te zetten dus wees er op tijd bij.

Is er al over een tweede editie van Bloodfest nagedacht?

Jazeker hebben we daar over nagedacht en die tweede editie gaat er komen. Of dat in de Gigant is, hangt uiteraard van het succes af maar aangezien we altijd al veel zelf regelen moet de volgende editie geen probleem zijn.

Hoe ziet de toekomst voor Bloodphemy eruit?

Die ziet er vooralsnog prima uit. We hebben natuurlijk de release van In Cold Blood in maart 2019, gevolgd door een aantal festivals in bijvoorbeeld Duitsland, Slowakije,  Tsjechië en Kroatië, gevolgd door een klein tourtje na de zomer. Naar alle waarschijnlijkheid komt er nog een EP uit met een aantal nummers van onze eerste demo en we starten in januari weer met het schrijven van nieuw materiaal. Kortom, we hoeven ons niet te vervelen. Maar eerst hebben we natuurlijk nog Bloodfest op 1 december en daar hopen we natuurlijk een hoop Zware Metalen-adepten te zien.

Kaarten voor Bloodfest zijn nog te koop. Uiteraard geven je vrienden van Zware Metalen ze ook weg.

Links: