Zwartplaag – Haatstorm

Zwartplaag – Haatstorm
Heidens Hart / TMP, 2010

Zwart metaal van eigen bodem. Het wordt vaak gebracht maar helaas niet altijd met voldoende kwaliteit. En met het ter ziele gaan van bands als Sauron en Fluisterwoud zijn we enkele vaandeldragers van haatvolle black verloren. Hopelijk gaat Zwartplaag hier met zijn eerste full-lenght bestaande uit zes eerder uitgebrachte tracks op demo’s en drie nieuwkomers verandering in brengen.

Als we het geheel oppakken en bekijken zien we dat ons acht nummers en een in- en outro te wachten staan. Per nummer krijgen we gemiddeld een minuut of zes voorgeschoteld wat het nog een flinke opgave maakt om het interessant te houden. Of ze hierin geslaagd zijn? Na enkele luisterbeurten kan ik deze vraag beantwoorden met: ten dele. Na het intro wat de sfeer van de hoes uitdraagt gaan we furieus van start, vliegen de riffs ons om de oren en is het haatvolle black wat de klok slaat. Dito vocalen maken het geheel af. De nummers worden afwisselend in het Engels en Nederlands vertolkt waarbij het bij goed luisteren ook te verstaan is. Het gehele album is prima verzorgd en ook de productie is naar behoren. Het instrumentale gedeelte scoort ook zeker een ruime voldoende. Het probleem zit erin dat bij het bij tijd en wijle wat repetitief wordt en er geen nummers echt uitspringen.

Ondanks dit euvel is Zwartplaag wel een band waar we in de Nederlandse black metal-kringen goed mee voor de dag kunnen komen. Voor de liefhebbers meer dan de moeite waard.

Zwartplaag - Haatstorm
Tracklisting:

 1. Intro
 2. Forgotten Tower of Moon
 3. Countess of Blood
 4. Nachtkwaad
 5. Last Stronghold of Eternal Hate
 6. Imperial Death March
 7. Winds of Desecration and Lust
 8. Den Plaag Geleden
 9. Haatstorm
 10. Outro

Line-up:

 • Onmensch – Guitar
 • Dagon – Vocals
 • Misanthropist – Drums

Links: