Zmarłym – Ziemie Jalowe

Zmarłym is een Pools drietal dat al danig indruk maakte met hun eerste langspeler Druga Fala uit 2021. Ziemie Jalowe is de EP die aan deze plaat voorafging. In november 2023 werd hij door het Poolse Godz Ov War Productions opnieuw als fysieke release op de markt gebracht. Nu, ik ben niet op de hoogte of er in de stad Końskie, net ten zuidoosten van Łódź, waar deze band vandaan komt, een trein rijdt, maar als je naar de cover van deze EP kijkt, zou dit zo maar eventjes kunnen. Ik merk ook op dat aan de oorspronkelijke tracklist nog twee extra tracks werden toegevoegd.

Het blijft me toch verbazen hoe Poolse bands in staat blijven om zo een mistroostige foto’s te gebruiken om hun muzikale zielenroerselen van enig didactisch materiaal te voorzien. Ik verwijs even dunnetjes naar bijvoorbeeld het hoesontwerp van het meest recente werk van Hauntologist, met name het Hollow album. Een geluids- of videoclip ga ik in dit schrijfsel niet implementeren, gewoonweg omdat de luie medemens dan weer niet zelf gaat zoeken naar kwaliteitsvol blackmetalmaterieel. Want dat is dit schijfje wel degelijk.

Openen doen de heren met een directe vraag. Niet: “Om hoe laat komt de trein?”, maar veel eenvoudiger: “Waar woon jij eigenlijk?” of “Waar kom jij vandaan?”. Een simpele vraag kent vaak een nog simpeler antwoord, “Hier!”. De muziek is bruut, net als het wat korte, redelijk combatieve antwoord dat je net kreeg. De heren deinzen er niet voor terug om je spreekwoordelijkerwijs op het treinspoor te tyfen. Młody en Marcin, de heren die de ritmesectie vormen, weten heel goed waar ze mee bezig zijn en denderen als een trein van de Belgische Spoorwegen vlotjes aan je stationnetje voorbij. Maar goed dat Andrew met zijn sturende vocalen en nijpende gitaarpartijen je wel vertelt wanneer en waar de trein precies stopt.

Stevige smeerpijperij black metal uit Polen, dat staat er in je stationromannetje te lezen. Zmarłym weet heel goed waar je woont hoor. Met dit Ziemie Jalowe bewijst hij dat.

Label:

Godz Ov War Productions, 2023

Tracklisting:

  1. Gdzie Mieszkasz?
  2. Szuflady
  3. Wędrowcy
  4. Wschodnie Przejscie
  5. Patrza Na Nas Tylko Satelity

Line-up:

  • Marcin – Bas
  • Andrew – Zang, gitaar
  • Młody – Drum

Links: