Zmarłym – Druga Fala

Zmarłym is een Pools drietal afkomstig uit de stad Końskie net ten zuidoosten van Łódź. Druga Fala is het debuut nadat in 2020 reeds een EP uitkwam. Dit debuut wordt aan de man of vrouw gebracht door het eveneens Poolse Godz Ov War Productions. Het nog jonge drietal speelt een minder toegankelijke blackmetalvariant. Naast de klassieke thema’s passeren er hier en daar geprogrammeerde geluiden en filmische elementen. Het mag gezegd, de hoes van de plaat spreekt me enorm aan. Eenvoudig, degelijk. Zoals gebruikelijk in de Poolse school wordt alles lekker in het Pools aangeleverd en dan heb ik het natuurlijk over de titels en de songteksten.

Heel erg toegankelijk is het allemaal niet. Je mag best van een experimenteel randje houden. De opener, Druga Fala kent deze elementen nog niet helemaal, het daaropvolgende #Zostanwgrobie wel. Dit nummer laat een erg bevreemdende mix horen van klassieke black metal die wordt gemengd met ruimtelijke geluiden en filmische thema’s. Het heeft wel iets. Het blijft toch boeiend om volgen hoe black metal blijft verbazen. Binnen de Poolse school heb je heel wat rechttoe rechtaan bands. Dit Zmarłym zit dan weer meer in het hoekje van de eigenaardige snuiters. Nochtans is Życie Wieczne cz.1, in de basis niet meer dan een degelijk penetrant blackmetalnummer. Het is hetgeen erover wordt gedrapeerd dat het geheel boeiend maakt en in het verlengde, de gehele plaat. Het mag dan ook niet verbazen dat een Southern rock-achtige solopartij op een bepaald moment de aandacht trekt. Het tweede deel, Życie Wieczne cz.2, of daar ga ik toch vanuit, is eerder een monotoon werkstuk. Het blijft wat drijven op één en hetzelfde gitaarthema.

Na wat experimenteler getouwtrek, ramt Spacer, de prut wat uit je ogen. Een denderend drumtapijt wordt voorzien van een brutaal arsenaal aan keelgeluiden dat het gitaargebeuren in zijn eerste maten wat lijkt weg te drummen. Nochtans geen kwaad woord hoor over deze productie, het geheelgeluid van de plaat is bovengemiddeld.

Interessant werkstuk dit Druga Fala. In zijn fundament een klassiekere blackmetalplaat doch door het toevoegen van heel wat eigen elementen, maakt Zmarłym het bijzonder boeiend.

Score:

80/100

Label:

Godz Ov War productions, 2021

Tracklisting:

  1. Druga Fala
  2. #Zostanwgrobie
  3. Życie Wieczne cz.1
  4. Życie Wieczne cz.2
  5. Spacer
  6. Naszym I Waszym
  7. Czy To Już…

Line-up:

  • Marcin – Bas
  • Andrew – Zang, gitaar
  • Młody – Drums

Links: