Zenit – Black Paper

‘Zenit, opgericht in 2013 in Rome, is een jonge ambitieuze band die continu streeft naar perfectie bij met mixen van moderne heavy muziekstijlen. Met hun eclectische benadering brengen ze invloeden van djent, progressieve- en klassieke heavy metal samen in dynamische, turbulente en verheffende nummers.’ De schrijver van de begeleidende tekst bij deze promo heeft in ieder geval zijn of haar best gedaan om er wat van te maken. Helaas blijkt de ‘eclectische’ muziek van Zenit een stuk minder inspirerend dan de tekst doet vermoeden.

Het Italiaanse Zenit maakt progressieve metal waarbij de band naar eigen zeggen inspiratie haalt bij bands als Killswitch Engage, Trivium en Periphery. Met dat verschil dan dat de nummers zonder uitzondering bijzonder saai zijn om naar te luisteren. Af en toe komen er prima riffs en ideeën voorbij, die vervolgens teniet worden gedaan door een overgang die de gehele vibe verpest. Speltechnisch is het allemaal prima in orde, al verslikt de gitarist zich tijdens de solo’s soms een beetje in zijn ambitie. Maar zodra de zanger zich ermee bemoeit wordt de achilleshiel van de band blootgelegd. Zanger Federico Fracassi bedient zich van cleane vocalen die weinig overtuigend klinken en zijn zanglijnen zijn niet bijzonder spannend te noemen. Bassist Andrea Pedruzzi ondersteunt hem met zijn grunts, maar die klinken ook niet bepaald indrukwekkend.

Als Zenit iets duidelijk maakt, dan is het dat er voor het maken van goede muziek meer nodig is dan een groep mensen met goede instrumentbeheersing.

Score:

55/100

Label:

Time To Kill Records, 2019

Tracklisting:

 1. Zenit
 2. Wraith
 3. Above and Below
 4. Crow’s Perch
 5. King Of Lies
 6. The Prophecy
 7. Black Paper
 8. Nadir

Line-up:

 • Federico Fracassi – Zang
 • Andrea Pedruzzi – Basgitaar, growls
 • Simone Prudenzi – Gitaar
 • Daniele Carlo – Drums

Links: