Yerûšelem – The Sublime

Yerûšelem is de nieuwe uitlaatklep – of zoals ze het zelf ietwat pompeus noemen “artistieke entiteit” – van de heren Vindsval en W.D. Feld. Twee heren die we kennen van het magistrale en Franse Blut Aus Nord. Met Yerûšelem willen zij kennelijk de muzikale streken die Blut Aus Nord op het door collega Bart Al Foet “best geapprecieerde” 777 – Cosmosophy verkende verder betrekken. En dit zonder rekening te houden met welke verwachting dan ook die aan de naam van de moederband moge kleven.

Doelstelling daarbij is om te komen tot een indrukwekkende legering die bestaat uit industrial metal, kille new wave en electro. Om u niet te lang in spanning te houden: met The Sublime worden deze aspiraties vervuld, want indrukwekkend is de plaat alleszins. We krijgen zware, monotoon doorstampende beats. Daarover worden ijzige, naargeestig gierende gitaarpartijen gelegd. De (cleane) zang is vaak diep weggestopt in het hypnotiserende totaalgeluid en op geen enkel moment wordt getracht een ‘liedje’ in de oorspronkelijke zin van het woord te maken. Nee, het gaat Yerûšelem om het creëren van sfeerbeelden. Om misverstanden te voorkomen, we hebben het hier niet over een feestelijke sfeer, maar om kilte en duisternis.

Ook omdat er geen sprake is van songs in de enge zin van het woord zal de muziek op The Sublime voor sommigen niet meer dan een monotone brei zijn. Voor anderen zal het dan juist weer een geniale, duistere trip zijn. Om eerlijk te zijn bevond ik me een paar dagen terug ergens in het midden van deze twee uitersten, maar bij elke luisterbeurt schuif ik wat meer op en wel naar de goede kant.

Want bij de tweede of derde keer luisteren merk je ineens dat het gitaarwerk in de achtste track Reverso wel heel ingenieus in elkaar zit en met een beetje goede wil – ik weet niet of de “entiteit” daarop zit te wachten – zelfs catchy te noemen is. En de keer daarna valt de hypnotiserende werking op van Autoimmunity (dat in het begin wel wat weg heeft van Underworld met gitaren), of de aparte wijze waarop de beats in het vrolijk getitelde Joyless worden neergezet.

En zo ontvouwt de enigszins verstopte pracht van de plaat zich beetje bij beetje. The Sublime is dus voor de doorzetters met een open mind!

Score:

85/100

Label:

Debemur Morti Productions, 2019

Tracklisting:

 1. The Sublime
 2. Autoimmunity
 3. Eternal
 4. Sound Over Matter
 5. Joyless
 6. Triiiunity
 7. Babel
 8. Reverso
 9. Textures Of Silence

Line-up:

 • Vindsval – Gitaar, Basgitaar, Stemmen, Synthesizer
 • W.D. Feld – Programmering drums, Synthesizer

Links: