Wormwood – Arkivet

Wormwood is een Zweedse melodische blackmetalband die nog niet al te lang geleden besloten heeft om hun muzikale kunsten uit te brengen op plaat. Het eerste volwaardige album kwam uit via Non Serviam records in 2017, Ghostlands: Wounds From A Bleeding Earth. Dit Arkivet is de derde langspeler daartussen zit nog Nattervet. Laat ik een opendeur intrappen en stellen dat goed uitgevoerde melodische black metal wel mijn ding is. De hoes van Arkivet heeft in ieder geval niet te veel moeite gekost, je kan het ook een erg strak design noemen natuurlijk. Is dit een voorbode op de muziek? Strak, eenvoudig en koud? Het zou zowaar maar kunnen…

In de typische Zweedse traditie wordt er afgetrapt met The Archive. De bijhorende videoclip, die erg goed in elkaar steekt, handelt over een wel erg angstaanjagend doch ook relevant thema. Blijkbaar is The Archive ook meteen de titel van een boek geschreven door Mikael Strömberg en krijg je dit aangeleverd bij de aankoop van de vinyl-versie van de huidige plaat. Om even terug te komen op de muziek, zoals ik al schreef, typisch Zweedse mid-tempo meloblack. Overtuigen doet dit openingsnummer me echter niet, de reden hiertoe is het te uitgesponnen karakter van de riffs.

Overgrowth lijkt zich in dezelfde middelmatigheid te wenden als de opener. Er is een sturend hoofdthema dat in zijn basis toch te weinig in je oor kruipt. Het is de solo die in dit nummer de meeste aandacht naar zich toetrekt. En na een strakke openingsriff in End Of Message laten de heren zich weer verleiden tot breien en breien. In Zweden is het natuurlijk vaak erg koud en heb je wel een heleboel truien, mutsen en sjaals nodig. Je kan het ook gewoon hun eigen stijl noemen natuurlijk. Het paganeske begin, compleet met mondharp, wordt te dunnetjes verder uitgewerkt in My Northern Heart. Door de strakke blastbeat doet me dit nummer wat denken aan het oudere werk van het Finse Catamenia.

Waar zitten dan de hoogtepunten? De zangpartijen zijn van een goed niveau en kennen de nodige variatie. Hier en daar is er ook tijd gemaakt voor een trage vertellende passage of een brutalere openingsriff maar dan heb je het toch wat gehad. Arkivet is een middelmatige plaat die te weinig hoogtepunten heeft om het album naar een ander niveau, en dus een paar tredes hoger, te schieten. Voor mij heeft dit te maken met te uitgesponnen riffs die in het fundament gewoonweg saai zijn. Ik moet besluiten dat bij momenten de muziek even spannend is als de hoes van het album, maar dan ben ik te streng, vrees ik.

Score:

60/100

Label:

Black Lodge Records, 2021

Tracklisting:

 1. The Archive
 2. Overgrowth
 3. End Of Message
 4. My Northern Heart
 5. Ensamheten
 6. The Slow Drown
 7. The Gentle Touch Of Humanity

Line-up:

 • T. Rydsheim –  Gitaar, keyboard, zang
 • J. Engström – Gitaar
 • D. Johansson – Drum
 • O. Thornborg – Bas, zang
 • Nine – Zang

Links: