Wolvennest – Wolvennest

Op zichzelf is de hoek waarin Wolvennest het muzikaal gezien zoekt al genoeg om van te gaan kwijlen. De vermenging van black metal en kraut is misschien niet bijster origineel meer, maar de bands die erin slagen om het uiteindelijk fatsoenlijk uit te brengen, zijn vaak bijzonder geslaagd. Neem daar een line-up bij die bestaat uit leden van La Muerte en Der Blutharsch and the Infinite Church of the Leading Hand en het is haast niet meer droog te houden. Had ik geweten dat dit me zo zou bevallen, dan had ik waarschijnlijk even de tijd genomen om tissues in te slaan. Helaas kreeg ik daar de kans niet toe, want dit album bereikte ons vrij plotseling en veel te laat.

Wolvennest is precies wat het belooft te zijn, maar ook veel meer dan dat. Opener Unreal zet de luisteraar even op het verkeerde been door vluchtig de indruk te wekken dat we hier een zoveelste horror-esque ambiance tegemoet gaan. Dit wordt gelukkig tegengegaan door de indrukwekkende, dronende riffs die worden uitbouwd en stand houden gedurende de hele duur van het album. Soms gluiperig en kruipend als de sfeer van een occulte, zeventiger jaren horrorfilm, maar even zo vaak stijgen de riffs tot ongekende hoogten, zoals tijdens Tief Unter, waar de eindeloze, hamerende riffs zich diep in het brein nestelen.

De overtreffende trap wordt steevast geleverd door de bezwerende synthesizers, iets waar de leden van Der Blutharsch een behoorlijke hand in lijken te hebben gehad. De synthesizers zijn de ruggengraat van de composities die we hier horen en het is ook daadwerkelijk zo dat de compositie niet half zo geslaagd zou zijn, mochten deze lagen van pure waanzin en angst wegvallen. Op zichzelf zou het elektronische wonder dat de synthesizer is op deze plaat het geheel staande kunnen houden, met als gevolg dat al het andere een enorme kers op de slagroom is. Zonder dat eraan wordt gerefereerd, is het gevoel dat mij bekruipt vaag in een kader te duiden met Lovecraft, het hoogst haalbare op het gebied van deze atmosfeer.

Hoe vaker dit album voorbij komt, hoe dieper het zich innestelt in het onderbewuste, om daar vandaan op onverwachte momenten uit te halen. Als een troep wolven uit een nest, bijvoorbeeld. Gaat dit beluisteren, want dit is één van de beste dingen van eigen bodem die ik in lange tijd heb gehoord (en dus al veel eerder had moeten horen!).

Score:

90/100

Label:

Ván Records, 2016

Tracklisting:

 1. Unreal
 2. Partir
 3. Tief Unter
 4. Out Of Darkness Deep
 5. Nuit Noire de L’Âme

Line-up:

 • M. Kirby – Gitaar
 • M. De Backer – Gitaar
 • C. Von Burtle – Gitaar
 • J. Marx – Bas
 • Shazzula – Synthesizer, Vocalen
 • J. Van Van Gulick – Drums

Links: